En god doft av kaffe och ett behagligt sorl av röster. Det minns Wendy Syvänen, 24, särskilt väl från sitt sommarjobb för åtta år sedan. Hon var 15 år när hon fick ett OP-sponsrat sommarjobb på arbetarmusikevenemanget Työväen Musiikkitapahtuma i Valkeakoski. Det var första gången som kampanjen Sommarjobb på OP:s bekostnad ordnades.

– Jag fick jobba på evenemangsbyrån med att förbereda evenemanget. Jag minns att jag var superlycklig när jag fick höra att jag valts till just det uppdraget.

Trots att Wendy vid den tiden bara var niondeklassare, var det inte frågan om hennes första sommarjobb. Året innan hade hon jobbat i en affär och tidigare samma sommar som hjälpreda på en vävkurs.

– Redan som ung var jag ivrig att jobba. Jag började söka sommarjobb aktivt genast när jag fick chansen.

Anställningen på musikevenemanget i Valkeakoski var emellertid det första jobbet där Wendy blev en del av en sammansvetsad arbetsgemenskap. Hon tyckte det kändes särskilt fint.

– Jag välkomnades med öppna armar och blev genast en del av gänget. Om morgnarna kokade vi kaffe i lugn och ro och berättade vad som hänt innan vi började jobba.

Wendy minns också med värme att arbetskamraterna inte lät henne sitta och rulla tummarna. Hon fick lagom med ansvar under de två veckor hon arbetade.

Tiden gick snabbt, eftersom arbetsuppgifterna var varierande. Den ena dagen postade hon buffékort och den andra dagen pysslade hon med dekorationer.

– Där fick jag på nära håll och konkret se vad som krävs för att ordna ett sådant evenemang.

Det kändes viktigt att tjäna egna pengar, men Wendy minns inte längre vad hon använde lönen till.

– Jag har alltid varit ganska sparsam, så jag tror jag lade pengarna åt sidan. För besparingarna köpte jag sedan något som jag drömt om länge.

Arbete tillsammans med människor

Numera bor Wendy i Åbo och jobbar som sjukskötare. Hon tänker att sommarjobbet på musikevenemanget hade en inverkan på hennes karriärväg. Sommarjobbet som hon fick på OP:s bekostnad hjälpte henne också att få jobb under kommande somrar.

– Jag sommarjobbade varje sommar sedan dess. Det uppskattades högt att jag hade en bred arbetserfarenhet trots min unga ålder.

Sommarjobbet gav också upphov till nya slags karriärdrömmar.

– En massa människor besökte byrån varje dag och jag märkte att den sociala aspekten i arbetet var särskilt tilltalande för mig. Där insåg jag att jag vill arbeta tillsammans med människor.

Ett sommarjobb kan ha en oväntat stor inverkan på livet.

Först började Wendy drömma om att arbeta som evenemangsplanerare. Sedermera byttes dessa drömmar ut mot ett yrke som sjukskötare. Där, om någonstans, kommer man nära människan.

– Kärleken till att planera evenemang lever ändå kvar. Jag är en konstnärlig och visuell typ, och fortfarande den som i kompiskretsen är ivrigast att ordna saker.

Wendy anser att sommarjobbets viktigaste lärdom var att hon fick mycket positiv feedback av sina arbetskamrater. Det motiverade henna att söka sommarjobb på nytt.

– Arbetsgemenskapens betydelse betonades. Redan då började jag fästa vikt vid vilken slags arbetskamrat jag vill vara. Jag hade tur att den första arbetsgemenskapen var så härlig.

Världens mest speciella sommarjobb

Efter att Wendy blev myndig har hon besökt arbetarmusikevenemanget i Valkeakoski varje år. Förr sommaren ställdes evenemanget in på grund av corona. Det visade hur viktigt evenemanget blivit för Wendy.

– Jag gillar att människor i alla åldrar festar tillsammans där. Där ser man alla bekanta och får höra hur de har det.

När Wendy går omkring på festivalområdet tänker hon alltid på de varma minnena från sommaren för åtta år sedan. Evenemangsbyrån ligger i en liten gul stuga vid områdets utkant.

– Jag har tänkt på vilken fin erfarenhet det var för en ung tjej som mig att få en inblick i festivalvärlden. Mina kompisar var faktiskt lite avundsjuka, säger Wendy.

– Det var det mest speciella sommarjobbet jag kunde tänka mig.

Arbetet som sjukskötare ligger just nu Wendy varmt om hjärtat, men ibland funderar hon över hur det skulle vara att jobba med evenemang. Hon utesluter inte möjligheten att hon någon gång skulle återvända till evenemangsbyrån i Valkeakoski.

– Man kan aldrig vara säker på vart livet för en.

Wendy hoppas att hennes exempel uppmuntrar unga att söka sommarjobb aktivt. När man orkar lägga ut tillräckligt många nät, så nappar det i allmänhet någonstans. Det är alltid lättare att få ett nytt jobb med tidigare erfarenhet.

– Ett sommarjobb kan ha en oväntat stor inverkan på livet. Därför är det värt att satsa på det på allvar!