När skådespelaren och sångaren Pirkko Mannola, 83, minns sin egen artistkarriär, som har varat i mer än 60 år, påminns hon om fartfyllda händelser. Enligt Mannola har hennes komplexa karriär ibland varit rentav komisk och kunde ha kört i väggen manga gånger på grund av olika tabbar.

Mannola minns att hon klantat sig framför kameran till exempel under inspelningen av filmen Nina och Erik, där hennes motskådespelare var Tauno Palo. Mannola borde ha blivit arg på Palos karaktär, men det var alldeles för svårt: inte kunde hon ju spela arg mot Tauno!

Till sist filmades scenen så att Mannola spelade arg direkt mot kameran.

– Man måste kunna skratta åt sig själv och ha lite självironi. Det är inte att nedvärdera sig själv. Det är min stil att ha en glimt i ögat, beskriver hon.

Pirkko Mannolas karriär började som baddräktsmodell i tonåren. Efter det deltog hon i Miss Finland-tävlingen och vann hela tävlingen som dess svarta häst.

Misskarriären öppnade dörrarna för sång och skådespeleri. Mannola har spelat in låtar på finska, svenska och tyska och skådespelat i över 30 finska filmer.

Till de finaste minnena från hennes långa karriär hör andraplatsen i MTV:s Tanssii tähtien kanssa-program år 2009.

– Jag har alltid varit en person som hoppar rakt in i utmaningar. Ändå blev jag överraskad och förvånad över hur långt jag kom i danstävlingen. Jag är nog stolt över det, jag var ju redan I 70-årsåldern. Folk kan fortfarande komma fram till mig på gatan och säga hur underbart jag dansade i tävlingen.

Ingen manager

Idag syns inte den framgångsrika karriären lika tydligt på Pirkko Mannolas bankkonto som den skulle ha kunnat under ordentlig vägledning. Mannola förargar sig över att hon aldrig haft en manager eller annan rådgivare under sin karriär som skulle ha hjälpt henne i frågor kring penningärenden och arvodesförhandlingar.

Mannola har inte heller intjänat så mycket pension. Från schlager- och filmvärlden, som hon arbetade med på 1950–1970-talet, intjänades ingen pension, då arbetet i branschen räknades som korttidsjobb. Det var först när hon på 1970-talet fick engagemang på teatern som Mannola började tjäna in pension.

– Inte tänkte jag i 40- och 50-årsåldern ännu på min pension eller förstod att planera min framtid. När jag gick i pension blev jag överraskad över att beloppet inte var så högt. Under mina pensionsår har jag ibland varit tvungen att stressa över pengar, särskilt på grund av oväntade utgifter. Jag gillar inte om jag måste börja snåla.

Under hela sin karriär har Mannola arbetat på skattekort i stället för att starta ett företag. Det grämer henne nu.

– När jag nu jobbar som 80-åring tar skattemyndigheten 50 procent av mitt arvode. Att arbeta i min ålder har inte gjorts särskilt lönsamt.

Mannola medger att hon i tiderna spenderat mycket pengar på olika arbetsrelaterade bekvämligheter. När hon exempelvis turnerade som sångare i Tyskland, valde hon alltid de bästa hotellen åt sig själv. När hon jobbade I Sverige föredrog hon att bo i en bostad med alla bekvämligheter framför en liten enrummare.

– Nu efteråt har jag ångrat mina egna konsumtionsvanor. Jag borde ha snålat lite ibland och sparat.

Det som kommer går

Mannola har dock lyckats göra även goda penningval. Hon tog sitt första banklån redan i 20-årsåldern, när hon köpte en tvårummare I Månsas i Helsingfors med sina första pengar som miss. Bostaden blev ett bra boägg för framtiden.

På den tiden var bankförhandlingarna ganska annorlunda än i dag.

– Jag behövde många garanter för att överhuvudtaget få ett lån alls. Bostadslånets räntor var också tidigare lätt över tio procent.

I fråga om pengar har Mannola faktiskt alltid haft tanken att det som kommer också går. Pengar ska rulla.

– Shopping är min svaghet, jag är särskilt svag för vackra kläder. Efter shoppingen har jag lite dåligt samvete: måste jag verkligen köpa den här nu?

God mat och heminredning bidrag också till hennes konsumtionsvanor. Även små, vardagliga saker, såsom tulpaner i en vas, piggar upp vardagen.

– Min radhusbostad, som byggdes på 1960-talet, skulle behöva renoveras. Åtminstone måste köket förnyas och parketten bytas ut, men väggarna kunde också flyttas. Något tv-renoveringsprogram vore en välkommen gäst! Mannola skrattar.

Egna pengar

Pirkko Mannola flyttade in i sin nuvarande bostad efter maken Åke Lindmans död. Idag bor hon där med sin sambo Göran Stubb. Paret delar på kostnaderna.

– I fråga om pengar har allt gått smidigt och naturligt i vår relation. Då Göran och jag har levt självständigt så länge har vi våra egna ekonomier. Vi delar på kostnaderna för livsmedel och boende. Det är en lättnad att inte behöva betala allt ensam.

Mannola tog ett självständigt förhållningssätt redan när hon var tillsammans med Lindman.

– Jag har alltid haft mitt eget konto och mina egna pengar. Det finns gifta par där frun använder mannens plånbok, men vi hade inte det så med Åke heller. Jag vaktar inte på vad den andra använder sina pengar till och vill inte bli övervakad. Jag betalar mina utgifter själv.

I allmänhet har Mannolas liv omfattat manga rikedomar som inte kan mätas i pengar. Till dem hör det goda parförhållandet med Göran Stubb.

– Jag är tacksam över att jag har hittat någon att vara med i min ålder.

Barnbarnen berikar också livet.

– Då de bor i Sverige träffar jag dem inte så ofta, men det är alltid lika underbart.

Natur och motion berikar också Mannolas liv. Tillsammans med sin vän, makeupartisten Raili Hulkkonen, kan hon ofta ses gå stavgång i Esboskogarna.

Hemmet är en kär plats för Pirkko Mannola.

– Förr brukade jag längta så mycket efter resor, men numera uppskattar jag mer och mer en plats där det är säkert att vara. I fråga om framtiden hoppas jag kunna förbli frisk och aktiv så länge som möjligt. Jag tror på carpe diem: på att njuta av varje ögonblick.

Läs också:

Kirsti Paakkanen känner tacksamhetsskuld

Matti Rönkä: Jag är inte slösaktig, men kan göra stora inköp snabbt