En del av bankens kunder använder inte dator eller mobiltelefon, eller har inte möjlighet att använda sådan. Bankärendena blir ändå inte lämnade vind för våg. Vi sammanställde olika sätt att sköta bankärenden utan dator eller smarttelefon.

Betala fakturor utan dator eller smarttelefon 

Det går att betala räkningar på många olika sätt utan dator, smarttelefon eller utan att besöka banken. Ett sätt är att lägga pappersfakturor i betalkuvert och posta dem till banken. Banken betalar räkningarna i kuvertet från kundens konto. Tjänsten är avgiftsbelagd.

Kunden kan också ge banken fullmakt att betala räkningar. Det är då fråga om direktbetalning. 

I synnerhet regelbundna betalningar går enkelt att sköta som direktbetalning. Regelbundna betalningar är till exempel hyror eller vederlag, telefonräkningar, elräkningar, vattenräkningar, avfallsavgifter och skatter. 

Om du väljer direktbetalning sänder faktureraren ett meddelande via fysiskt brev om kommande betalningar hem till dig. Du ser de betalda fakturorna efter betalningsdagen på kontoutdraget eller i realtid i tjänsten OP Kontomeddelande. Direktbetalningen är avgiftsfri.

Också en betrodd närstående kan sköta bankärenden på sin egen dator. Hen ges då dispositionsrätt till kontot för betalning av räkningar. Du kan återkalla dispositionsrätten genom att ringa banken. 

Du kommer väl ihåg att du aldrig får ge ditt personliga betalkort eller dina bankkoder ens till en familjemedlem.

Du kan följa upp kontotransaktioner utan dator eller smarttelefon

Det går att följa upp transaktioner på bankkontot på många olika sätt. På kontoutdraget på papper som sänds hem en gång i månaden ser du en sammanställning över transaktionerna på kontot. 

Vid sidan av kontoutdraget på papper kan du använda tjänsten OP Kontomeddelande. Via tjänsten får du ett sms till mobiltelefonen alltid när det händer någonting på kontot. Tjänsten aviserar per sms när det kommer in pengar på kontot, när det sker en betalning från kontot eller när du använder betalkortet. Om du vill får du också information om det senaste saldot på meddelandet. Tjänsten är avgiftsbelagd.

Betala inköp och ta ut pengar med betalkort 

Betalkort är ett enkelt och tryggt sätt att betala dina inköp. Med betalkortet har du alltid jämna pengar i fickan. 

Med betalkortet kan du också ta ut och sätta in kontanter utan att besöka banken. Du kan ta ut kontanter med betalkortet både i butikskassan och i automater. Möjlighet till kontantuttag finns åtminstone i R-kiosker, Neste K-stationer, Tokmanni och K-affärer.

Kontanter kan också tas ut på närmaste andelsbankskontor som har kassatjänster. 

Få hjälp med skötseln av bankärenden per telefon

Du kan få hjälp med de dagliga penningaffärerna på vardagar också per telefon. OP har en kundtjänst som är avsedd i synnerhet för seniorer, där samtalen tas emot av rådgivare som känner till seniorkundernas särskilda behov och kan ge lämplig handledning.

Kundtjänsten för seniorer hos OP finns på numret 010 252 9627 vardagar kl. 9–16. Det finns ingen åldersgräns för tjänsten, utan alla som behöver extra stöd kan ringa tjänsten. 

Vi har gjort en lättläst guide om att sköta bankärenden utan dator eller smarttelefon. I guiden finns tydliga illustrerade anvisningar för skötsel av bankärenden. Du får guiden på papper hos närmaste andelsbank, genom att ringa kundtjänsten eller ladda ner den från op.fi/seniorer.

Läs också:

5  lätta sätt att betala en faktura i OP-mobilen

”Nu behöver jag inte längre köa i banken”