I mitt barndomshem lärde jag mig att vara sparsam och satsa på kvalitet. Jag är mycket präglad av återuppbyggnadsperioden – jag är till och med född i ett frontmannahus! Mina föräldrar, som flyttat från landsbygden, var arbetare. Min pappa var bussförare och min mamma föreståndare för ett litet postkontor. Vi hade ett anspråkslöst hem med lite prylar. Jag minns att jag ibland tänkte att visst skulle vi ha råd till leksaker och idrottsredskap som jag ville ha. Men det teg jag om. Min pappa dog när jag var lite på tjugo, och efter det började jag själv använda pengar ansvarsfullt. Jag hade inte råd med fjortistokigheter.

När jag var 15 fick jag mitt första sommarjobb på en begravningsplats. Jag klippte gräsmattor och buskar, och grävde och återfyllde gravar. På lönedagen promenerade jag till en lokal modebutik i Outokumpu och köpte ett par mörkblå sammetsbyxor, en skjorta och en ljus tröja.

Jag är inte slösaktig, men kan göra stora inköp snabbt utan att ångra mig. För mig är den frihetsillusion som pengar medför viktig. I teorin kunde jag sluta förvärvsarbeta och fokusera på bokskrivandet, om jag skar ner på kostnaderna.

Det gäller alltid att investera i lukrativa objekt. Min dubbelroll i arbetslivet är trygg i det avseendet att jag intjänar pension som nyhetsredaktör. Arvodena för böckerna har jag investerat i aktier, eftersom en författare måste själv spara för sin pension. Jag tycker också om att satsa tid och pengar på min skogsfastighet. Mark tillverkas inte längre. Jag tänker att mark i princip är en investering som ger avkastning. Det är också en rolig hobby.

Uppfattningen om pengarnas värde har blivit suddigare när man numera knappt använder några kontanter. Men å andra sidan om man tappade en 20 euros sedel så skulle det nog störa. Jag kan till exempel inte föreställa mig att köpa en ny personbil för 30000 –40000. Det är mycket pengar jämfört med en begagnad Merca.

Pengar kan inte göra en lycklig och det är inte värt att fästa sig vid prylar. Men att vara helt utan pengar kan framkalla ångest.

Alla ekonominyheter återspeglar i dag coronapandemin. Eftersom jag är en nyhetsman i själ och hjärta, kan jag inte påstå att positiva nyheter skulle göra det. Men som medborgare hoppas jag att ekonomin återhämtar sig och tillväxten kommer i gång för att få hjulen att rulla.

Jag tycker att det är mycket otäckt om någon vid krogbordet plockar fram mobilen för att kalkylera varje cent. Jag skryter inte men anser att en viss storsinthet hör till restaurangkulturen.

Senast prutade jag i bilaffären när jag bytte min Merca till en annan begagnad Merca. Jag försöker anlita lokala tjänster och stödja småföretagare.

Matti Rönkä, 61, är en erfaren nyhetsre - daktör och nyhetsankare på YLE TV1. Rönkä håller för närvarande på med sin elfte roman, som antagligen ges ut nästa höst. 

Denna artikel publicerades den 19 oktober 2020 och har uppdaterats den 2 juni 2023.