1. Ställ in sekretessinställningarna

Vill du dela din uppdatering med dina närmaste, vänkretsen eller hela världen? Kommunicera med hobbykompisarna på Facebook i en sluten grupp. Om du inte vill att dina Instagram-bilder ska synas för alla, ändra inställningarna på ditt användarkonto till privat.

2. Tänk efter hur en uppdatering skulle se ut på en löpsedel

Lägg inte ut en bild av lilla Artus skojiga min på Instagram utan lov. Undvik att posta om du just druckit några glas.

3. Hoppsan, det blev ett fel!

Du kan ändra din uppdatering eller dina kommentarer på andras Facebook- och Instagramuppdateringar med redigeringsfunktionen. Det som gjorts går dock inte alltid att få ogjort – någon kan redan ha hunnit ta en skärmbild av din ursprungliga uppdatering.

4. En artig användare av sociala medier tar inte bort vänner i efterhand

Innan du skickar eller godkänner en vän- eller följningsförfrågan på Facebook eller Instagram, tänk efter vem du verkligen vill umgås med på sociala medier. Bli inte sårad om en person inte godkänner din förfrågan.

5. Fall inte för solochvårare

Fick du en Facebook-vänförfrågan av en person som först lockar med romantik men snart börjar be dig om pengar för de mest underliga ändamål? Låt dig inte luras! Skulle du ge dina bankkontonummer, nätbankskoder eller ditt personnummer till en främling som knackade på dörren? Säkert inte. Varför skulle du så ge dem till en okänd person på nätet? Om du inte vet vem som frågar, behåll dina lösenord och andra personuppgifter för dig själv.

6. Om du delar en väns uppdatering

kontrollera alltid först till vilken sida länken leder, så att du inte av misstag sprider osakligt material.

7. När du fått grepp om sociala medier

börjar ditt virtuella sällskapsliv blomstra och utvidgas. Detsamma gäller ditt vardagsliv, för via sociala medier kan du enkelt bjuda med en kompis på till exempel eftermiddagsdans eller en fotbollsmatch. Efteråt kan det vara på sin plats med en trevlig Facebook-uppdatering: vem vann – hemmalaget eller bortalaget, och vad var roligast på eftermiddagsdansen?