Som någon klok människa har sagt: det är jul bara en gång om året, och nu är det dags igen. Vi är bara några veckor från det dignande festbordet, där vi får skratta nervöst åt släktingarnas diskussioner medan en storväxt pensionär i röd huvudbonad hoppar omkring på taket utan att bry sig om Tomtemors förmaningar.

Som tur är det jul bara en gång om året, som någon klok människa har sagt. Det är dock oundvikligt att julen är här igen om drygt en månad.

Den här gången rycker vi i OP:s sparutmaning bort tomtemössan från ögonen och tittar på julvimlet ur ett nytt perspektiv. Julen är en fin fest, men kan lätt medföra oförutsägbara utgifter, vilket i kombination med perfektionism lyfter julstressen i taket. Oroa dig inte! Du hinner fortfarande förbereda din jul så att du inte behöver uppleva ekonomisk ångest och kan hålla prestationstrycket borta.

Låt oss göra oss redo för jul, är du redo?

Uppdrag 1: Gör en mental träning: Stanna upp och tänk på vad du tycker är viktigast med julen?

Vilka är de fem viktigaste sakerna som värmer ditt hjärta under julen? Julen har blivit en konsumtionscentrerad fest, men den hjärtvärmande julstämningen kräver inget överflöd. Om du funderar på de saker som betyder mest för dig med julen: hur många av dem involverar rena pengar?
Skriv ner de fem viktigaste sakerna som skapar julstämning för dig. Sätt listan på en synlig plats hemma och låt den styra ditt beteende under de kommande veckorna. Julens magi är ofta något helt annat än dyra klappar och livsmedelsbutikernas mer kulinariska utbud.

Uppdrag 2: Gör upp en julbudget

Ta fram penna och papper eller ett kalkylark och skriv ner hur mycket du kan spendera i jul:

  • På mat
  • På dekoration av hemmet
  • På klappar

Vilket belopp kom du fram till? Stanna upp och bedöm vad du får för den penningsumman. Kanske du måste balansera din budget eller spendera lite mer pengar på matutgifter? Är klapparna verkligen nödvändiga i år?

Om du har vana att spendera för mycket pengar under julen kommer du absolut att kunna bryta trenden i år. Tänk på följande saker:

  • Vad har varit din största utgiftspost under julen?
  • Köper du för mycket av någon mat kring jul?
  • Vilka är julbordets viktigaste rätter för dig: kan du avstå från något?
  • Istället för att köpa en gåva, kunde du ge något självgjort i gåva?
  • Skulle det vara skäl att dela kostnaderna för jularrangemangen?
  • Om du vill ge klappar, skulle det vara på plats att avtala om en julklappsbudget?

Återvänd till din julbudget efter att ha funderat på ovanstående frågor ett ögonblick eller till och med över natten. Preciseras din budget på något sätt?

Övervaka aktivt den mängd pengar som du spenderar på julinköp och skriv ner dem åt dig själv. Överskrid inte din julbudget, kom ihåg att utgiftstaket du ställt in också hjälper dig att hålla dig till din sparplan.

Ännu ett tips: använd Sparutmaningen-julkalendern för att göra verklighet av dina spardrömmar

Gick inte sparutmaningen på det sätt som du hoppades? Kanske du vill spara mer än den målnivå du satte ut? Oavsett din sparsituation kan du ta del av Sparutmaningen-julkalendern!

Börja med att välja rätt belopp för dig, som du kan spara varje dag i julkalendern. Luckans nummer fungerar som en koefficient för sparbeloppet, det vill säga att du med ett sparbelopp på en euro sparar en euro första dagen, två den andra, tre euro på den tredje dagen och så vidare.

Om du kan spara en euro hinner du spara hela 300 euro före julafton. Också med ett sparbelopp på tio cent sparar du totalt 30 euro. Sparandet börjar försiktigt, men tar slutligen enorma kliv framåt.

Lycka till med sparandet och vi ses nästa gång!

Vi hör av oss igen om ett par veckor. I början av december tittar vi lite på hur sparutmaningen har utvecklats och hur du når dina mål. 

Du kan läsa allt om sparutmaningen på OP Media

Denna artikel publicerades den 22 november 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.