November årets mest förrädiska shoppingmånad. Singles’ Day, Black Friday och Cyber Monday ser till att broschyrer med erbjudanden trillar ner i brevlådan, reklamrutor blinkar med rabattexter och mejlen är full av klickrubriker för tjuvstart på reor och members only-nattreor. I butikerna rusar de som fått korn på ett erbjudande över andras fötter med sina shoppingvagnar och de som sträcker sig efter reklamvarorna dyker likt Alice i underlandet in i en alternativ verklighet.

Du som är med sparutmaningen möter den största konsumtioncirkusen hittills under din sparresa. Med vilka knep kan man undvika frestelsen att shoppa? Ingen fara! Vi sammanställde en överlevnadsguide åt dig som hjälper till att hålla dig till ditt sparmål under de kommande veckorna.

Upplever du att du lockas av frestelsen att shoppa? Om du svarade ja, bör du först identifiera dagarna när olika erbjudanden gastas till dig från olika håll. Dessa dagar är följande:

Fredag den 11. november | Singles’ Day

 • Inleder normalt julsäsongen – från och med denna dag ska du förbereda dig inför julsångernas glada kakofoni i köpcentrumen.
 • Börjar sannolikt redan på torsdag med tjuvstarter och fortsätter över veckoslutet.
 • Erbjudanden strömmar in, även om ditt civilstånd inte motsvarar dagens tema.

Fredag den 25. november | Black Friday

 • Rabattmeddelanden börjar säkert strömma in redan i början av veckan, även om evenemangets namn skulle antyda något annat. Också känd under namnet Black Week. Det är dock inte nödvändigtvis en normal vecka, utan kan vara allt från några dagar till över en vecka - vem behöver exakta dagar!
 • I full gång är reacirkusen dock under veckoslutet.
 • Erbjudanden finns både på nätet och i butikerna – frestelserna kan lura överallt!

Måndag den 28. november | Cyber Monday

 • Trots sitt namn är även denna dag både på nätet och i butikerna
 • Erbjudanden presenteras ofta genom att hänvisa till det att tiden håller på att gå ut – ”Du hinner än!” – och det gör du även senare, även om timern på webbsidan sjunker till noll.
 • Livet går vidare även efter denna shoppingdag, även om det enligt nätbutikens pop-up-fönster är den allra bästa tidpunkten för att skaffa den förgyllda airfryern i Limited Edition, som du inte ens hade tänkt dig att skaffa tidigare, men som du nu inte kan sluta tänka på.

Ta ett djupt andetag, håll huvudet kallt och sov på saken över natten.

Gör ett test – vilken typ av shoppare är jag?

Är du osäker på vilken typ av shoppare du är? Gör det lekfulla testet Vilken typ av shoppare är jag, för att vara lite bättre förbered att möta erbjudandena, reklamen och konsumtionsfebern.

Är du färdig för sparutmaningens uppgifter under de kommande veckorna så att du håller dig till ditt sparmål?

Uppgift 1: Gör en lista över nödvändiga anskaffningar

Stanna upp för en stund och fundera över vilka mycket viktiga, obligatoriska anskaffningar du egentligen har för de kommande veckorna? Har någon hushållsmaskin eller elektronisk utrustning gått sönder? Kan du skjuta upp anskaffningen och försöka leva utan den?

Skriv ner de varor du har identifierat och planerat att skaffa under de närmaste veckorna. Finns det några anskaffningar i listan som du inte behöver skaffa än?

Efter du gjort denna lista kan du återkomma till den om shoppingfebern överraskar dig. Du kan sätta listan på kylskåpsdörren eller på en annan synlig plats för att påminna dig om de obligatoriska anskaffningarna. Detta fungerar som en stenfot för de kommande veckorna.

Undantag till regeln: Reorna under de kommande veckorna kan också vara en god chans att göra en nödvändig anskaffning som du har drömt om länge. Akta dig dock för shoppingruset – prova att sova på saken över natten och fundera på anskaffningen med nya tankar på morgonen.

Uppgift 2: Förbered dig inför Black Friday

Denna uppgift är särskilt viktigt för dig som vet att du lätt frestas av impulsköp eller om du oväntat rycks med av shoppingmanin. Med denna strategi lyckas du hålla shoppingen ur dina tankar.

Rikta blicken till tiden efter shoppingruset

 • Behöver du något absolut just nu eller kan anskaffningen vänta? Uppgift 1 hjälper dig att hålla denna ledstjärna i minnet.
 • Om du vet att större anskaffningar finns i horisonten, och du kan även börja spara för nästa års reor.
 • Januari kommer överraskande snabbt – reorna i januari är en utmärkt chans till exempel att köpa kläder eller inredningsprylar.

Före Black Friday:

 • Sluta prenumerera på onödiga frestelser, såsom shoppingnyhetsbrev eller stäng åtminstone av e-post-meddelanden för att inte shoppingruset ska ta över tankarna.
 • Stör reklambroschyrerna i postlådan? Nu är ett ypperligt tillfälle att sätta texten ”Ingen reklam, tack.” på brevlådan.
 • Planera ditt program för Black Friday – ordna till exempel en seriemaraton på hemsoffan eller bjud in en kompis på ett museibesök.

På själva dagen:

 • Gjorde du inga proaktiva åtgärder och det regnar meddelanden till telefonen? Ställ in telefonen på läget “Stör ej”. Se dock till att dina viktigaste kontakter kan nå dig.
 • Gå inte till butiker om du inte verkligen behöver något.
 • Ta en spontan promenad runt ditt kvarter om shoppingfebern försöker att ta över dig.

Kom ihåg att hålla ögonen öppna!

Verkar något för bra för att vara sant? Var särskilt uppmärksam när det gäller näthandeln under Black Friday och julsäsongen, årets livligaste tid för handeln är en god jordmån för svindlare.

Nästa gång det lackar mot jul

Nästa gång hör du av oss redan om några veckor. Då riktar vi redan blicken till julens utgifter och du får nyttiga råd om hur du kan hålla dig till ditt sparmål även i mitten av festsäsongen under slutet av året.

Lycka till med sparandet och vi ses nästa gång!