Spara obemärkt? Javisst! De som betalar med bankkort kan spara pengar i en egen digital spargris varje gång kortet används. Det är frågan om en digital spargris, Sparbössan, som är en viktig del av andelsbankens mål att förbättra finländarnas ekonomikunskaper. Med Sparbössan kan de som använder bankkort lätt spara till en buffert och också lära sig placera.

Vi bad produktchef Heikki Korkeamäki på OP berätta om tjänsten Sparbössan.

Vad är Sparbössan och hur fungerar den?

Sparbössan är en digital spargris. Avsikten med tjänsten är att hjälpa människorna att mikrospara. Tanken är den samma som i en traditionell spargris: du kan sätta in fast en slant åt gången. Små summor växer med tiden till en överraskande stor pott.

Kunden kan ansluta sitt bankkort till Sparbössan och aktivera sparande vid kortbetalning. Varje gång ett inköp betalas med debit-kortet överförs ett visst belopp från kontot till Sparbössan. Beloppet kan vara till exempel 50 cent eller 3 euro. Kortinnehavaren bestämmer beloppet själv. Sparbössan blir ett separat konto i nätbanken, och beloppen som sparas vid kortbetalningar flyttas automatiskt till kontot. Det är också möjligt att flytta pengar till Sparbössan manuellt.

Hur börjar jag använda Sparbössan?

Tjänsten är helt gratis. Tjänsten kan tas i bruk på op.fi och i OP-mobilen. Processen är rätt så enkel och kan skötas helt självständigt. Sparbössan har redan cirka 250 000 användare.

Efter att Sparbössan har tagits i bruk, finns Sparbössan i nätbanken och i OP-mobilen. I dem kan du ändra på beloppet som sparas och följa i realtid hur dina sparmål uppnås.

Du väljer själv sparmålet

Sparbössan är också tillgänglig i mobilen. Där finns nu också målmedvetet sparande. Då du tar i bruk Sparbössan, skapar tjänsten automatiskt det första sparmålet som är en kontantbuffert. Användaren väljer själv hur stort detta sparmål är.

Utöver bufferten kan användaren ställa också andra sparmål, såsom en semesterresa eller en ny terrängcykel. Användaren kan själv välja det belopp som vid varje kortinköp överförs till ett visst sparmål. Enligt kundresponsen är målmedvetet sparande speciellt motiverande.

Kan jag få besparingarna att växa?

Avsikten med tjänsten är att erbjuda möjlighet till placering med låg tröskel. En av fonderna som Sparbössan erbjuder kan anslutas till tjänsten. Då fondsparande har aktiverats och målet för kontantbufferten har uppnåtts, överförs de besparingar som överstiger bufferten automatiskt till den fond användaren valt. Också utvecklingen av fondbesparingarna kan följas i realtid.

Har tjänsten nackdelar?

En del användare kan vara bekymrade över att pengarna flyttas automatiskt. Vad händer om man har ont om pengar eller kontot blir helt tomt? Beloppen som flyttas kan fritt ändras så ofta som man vill, och det går också att ställa en så kallad säkerhetsgräns i tjänsten. Användaren ställer ett visst saldo för kontot som avbryter den automatiska besparingen.

För vem är Sparbössan lämplig?

För vem är den inte lämplig? Det är klart att Sparbössan är speciellt bra för personer som annars har svårt att spara. Men vår statistik visar att också personer som sparar betydande summor använder tjänsten.

Jag skulle säga att tjänsten är lämplig för alla som är intresserade av att spara. Vi får regelbundet bra respons på hur lätt det är att använda Sparbössan. Ofta glömmer människorna att hela tjänsten finns och blir glatt överraskade då de under ett år har sparat till exempel tusen euro – utan att ens märka det.

Sparbössan är ett konto som uppmuntrar dig att spara. Med hjälp av Sparbössan kan du spara för oväntade utgifter, för en semesterresa eller för att förverkliga andra drömmar. Det kostar ingenting att öppna Sparbössan eller att ta ut besparingar från den. Läs mer om Sparbössan.

Denna artikel publicerades den 26 september 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.