Fint! Du är nu officiellt halvvägs i din sparutmaning. Låt oss stanna för ett ögonblick och se, vilka känslor sparandet har väckt. Vi frågade förra gången deltagarna om deras känslor gällande sparutmaningen - här är nyckelresultaten.

Under sparutmaningens första vecka ställde du ditt mål till 150, 300 eller 500 euro. Vi frågade om du under utmaningen hållit dina sparmål och resultatet är klart – rentav fyra av fem har hållit målsättningen. Det är ett utmärkt resultat! Ändå har drygt var femte inte hållit sin sparplan. Om du har haft utmaningar med att hålla ditt sparmål, sparrar ekonomicoachen och OP:s senior kapitalförvaltare Jukka Klemetti dig vidare i sin senaste kolumn.

- Om du har våndats med ditt sparande kan det vara läge att stanna upp och sätta upp ett nytt mål och samtidigt fundera på nytt på de egna valen, skriver Klemetti.

Det är inte ett misslyckande att finjustera målet med sparandet, utan i bästa fall gör du med hjälp av justeringen sparandet till en del av din vardag, uppmanar Klemetti.

Försök hitta ett samband mellan sparande och dina egna drömmar så gör du sparandet till någonting eftersträvansvärt och betydelsefullt, summerar sparutmaningens ekonomicoach.

Läs här Klemettis kolumn som hjälper dig att hitta sparmotivationen också om det känts svårt.

Vad berättar enkäten om deltagarna i sparutmaningen?

Du kommer kanske ihåg att vi förra gången frågade sparutmaningens deltagare om hur sparandet känns. Här är enkätens nyckelresultat:

Det som förenar sparutmaningens deltagare är motivationen till att spara, för rentav 78,1 procent uppgav att de är mycket eller väldigt motiverade att spara. Motivationen är en bra grund för ett långsiktigt sparande.

Vad sparade deltagarna i sparutmaningen till? I svaren lyfts bland annat fram den annalkande julens utgifter, elektronikprylar, att bygga upp en ekonomisk buffert, en eventuell ändrad livssituation och en planerad semesterresa. En del berättade också att de planerar att börja placera som en del av sitt sparmål.

Rentav 54 procent av enkätens svarande har upplevt sparandet under sparutmaningen som mycket eller väldigt lätt. Knappt var femte har upplevt sparandet delvis som svårt.

Sparutmaningen har redan enligt många svaranden lyckats med att ändra deras penningplanering i vardagen - rentav 66,1 procent berättade att de ändrat planeringen av sina medel. En tredjedel, eller 33,9 procent, hade inte noterat någon skillnad i sin penningplanering under sparutmaningen.

Vad kommer härnäst?

Under de kommande två veckorna strävar sparutmaningen till att undvika impulsköp i matbutiken. I takt med höstmörkret växer frestelserna och risken att använda pengar till uppköp man inte ens tänkt sig. Hur undvika sådana fallgropar? Låt oss se på saken tillsammans.

Uppgift 1: Tackla impulsköpen genom att förbereda dig på butiksbesöket

Med höstmörkret och kylan ökar impulsköpen - eller ökar i varje fall frestelsen att handla spontant. Speciellt de som går hungriga efter arbetsdagen till butiken känner igen fenomenet - köpkorgen byts lätt till en shoppingvagn när det finns begärliga varor på varje hylla.

Hur undvika impulsköp?

Gör upp en färdig inköpslista på det du verkligen behöver före du går till matbutiken. Skriv upp bara det allra nödvändigaste. När köpbegäret kommer på i butiken kan du återgå till din lista, som fungerar som en kompass när du navigerar bland hyllorna som bågnar av frestelser.

Gör med följande steg dina butiksinköp tydligare:

1. Gör en inköpslista på de saker som du verkligen behöver
2. Beräkna hur mycket pengar det går åt till ifrågavarande inköp
3. Kontrollera från inköpskvittot hur mycket pengar som gick åt Var din beräkning rätt, eller blev du förvånad över något?

Tips! Har du redan tagit i bruk Ekonomisk balans i OP-Mobilen? Det är ett gratis verktyg med vars hjälp du kan se statusen i din ekonomi och styra din konsumtion i den riktning du vill.

Uppgift 2: Effektivera ditt butiksbesök ännu mer med de här tipsen - inse och spara!

Du är nu redo att planera ditt följande butiksbesök. Du kan effektivera ditt butiksbesök ännu mer med följande tips som kan inverka betydligt på inköpens pris.

1. Hurudan butik handlar du i?

Hur skulle du beskriva butiken där du gör veckans viktigaste matinköp?

Välj i förväg den butik du går till, och en där du sannolikt hittar allt du behöver köpa. Små kvartersbutiker ligger ofta behändig nära, men är också ofta dyrare - har du jämfört inhandlade varors priser i olika butiker? Resultatet kan komma som en överraskning.

Det år också smart att välja en butik som har allt du behöver, för att sticka sig in i flera olika matbutiker ökar lätt summan som spenderas.

2. Faller du lätt för frestelser? Gör upp en rutt, längs med vilken du rör dig i butiken

Om du vet med dig själv att du är en irrande impulsshoppare, lönar det sig att ta till lösningar som minimerar impulsköpen.

Gör utgående från din inköpslista en karta över din bekanta butik som hjälper dig att undvika frestelserna. Organisera inköpslistans varor i en logisk ordning med tanke på din rutt. På det här viset lyckas du undvika godishyllorna och bake-off stationens dyraste alternativ.

3. Kolla erbjudanden i förväg

Med produkter som är på erbjudande kan man spara in på överraskande många punkter. Du kan kolla din egen butiks erbjudanden exempelvis via deras mobilapp, nätsidor eller tidningar med erbjudanden som skickas hem. Sätt in i din kalender en påminnelse och reservera en stund den morgonen du ska handla till att ögna igenom erbjudandena.

4. Byt ut standardinköpet till ett billigare

Vi har säkert alla några standardprodukter som liksom av sig själv hittar till shoppingkärran. Har du någonsin funderat på om produkten är dyr? Kanske det finns ett billigare alternativ? Identifiera standardprodukterna i din shoppingkorg som du inte ifrågasatt. På så sätt kan du igen hitta ett nytt potentiellt sätt att spara lite.

5. Spara med säsongsprodukter

Produkter som är i säsong är valet för den som sparar. De är ofta synligt utmärkta i matbutiken och är prismässigt rätt förmånliga. Produkter som inte är i säsong är dyrare.

Tips: Du kan hitta säsongsprodukter redan med hjälp av punkt 3.

6. Beställ matinköpen hem till dörren eller till en automat

Ifall butiksbesöken känns jobbiga för dig och du gång efter annan faller för impulsköp, kunde en bättre lösning för dig vara att du beställer inköpen via nätbutiken hem till dörren eller till en automat. Servicen kostar förvisso en del, men kan du följa din inköpslista noggrannare när du handlar i nätbutiken? Du kanske ändå sparar mer än vad hemtransporten som tjänst kostar?

Vad härnäst?

Förhoppningsvis får du med hjälp av de här uppgifterna en ny infallsvinkel gällande dina inköp och hittar olika sätt att spara med tanke på kommande butiksbesök. Du hör av oss nästa gång om två veckor - då går vi igenom hur man ska hålla huvudet kallt under årets hetaste shoppingsäsong, mitt i realisationerna och annonserbjudandena.

Lycka till med sparandet tills nästa gång!

Du kan läsa allt om sparutmaningen på OP Media

Denna artikel publicerades den 24 oktober 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.