Sparutmaningen har nu officiellt kommit halvvägs - fint att du fortfarande är med! Om du först nu hittat fram till sparutmaningen, uppmanar jag dig absolut att komma med.

Vi frågade deltagarna i den förra sparutmaningen om deras tankar kring sitt sparande, och enligt vår enkät har 79,5 procent av de som svarade hållit sparmålet de satte upp i början. Den siffran är väldigt fin! Myntets baksida är ändå det faktum, att var femte svarande inte lyckats hålla sitt sparmål. Om du är en av dem, låt dig inte nedslås. Halvvägs in i sparutmaningen är ett bra ögonblick att stanna upp och fundera på det egna målet - är målsättningen realistisk? Kanske kan du lätta lite på kraven och sträva till att spara summan under en längre tid?

Det viktigaste med sparandet är att få det till en del av vardagen för då blir det en vana. Om man inte sparat tidigare är det ganska osannolikt att det blir pengar över som går lätt att spara. Därför kräver sparande att man gör olika val i vardagen. För många är de saker vi utför i vardagen det lättaste sparalternativet. Därför lönar det sig att fundera, vilka vardagliga inbesparingar det går att göra. Väljer jag cykeln eller tar jag en taxi? Kokar jag mitt kaffe i en termos eller köper jag en specialkaffe som take away? Beställer jag digitala tjänster som jag inte ens använder? Det viktigaste är att förändringen sker av egen fri vilja och att valen kommer från en själv. När man utgår från egna val blir det i längden inbesparingar. Till slut blir sparandet ett nytt sätt att vara. Det är ändå bra att komma ihåg att sparandet inte får bli en alltför stressande sak för en själv. Om du har våndats med ditt sparande kan det vara läge att stanna upp och sätta upp ett nytt mål och samtidigt fundera på nytt på de egna valen. Det är inte ett misslyckande att finjustera målet med sparandet, utan i bästa fall gör du med hjälp av justeringen sparandet till en del av din vardag.

Det finns säkert också stunder då sparandet inte är möjligt för dig. Av de svarande som deltog i enkäten svarade knappt var femte att det delvis eller var rätt svårt att spara medan 3,2 procent upplevde det som nästan omöjligt. Om din ekonomi redan är mycket ansträngd av obligatoriska utgifter finns det kanske inte möjligheter till inbesparingar. Det lönar sig ändå att hela tiden följa med den egna ekonomin och vart pengarna går. Att vara medveten om de egna inkomsterna och utgifterna gör det lättare att lyckas med sparandet. Det lönar sig att göra flexibla val som främjar sparande enligt den egna ekonomiska situationen. Det är värt att komma ihåg att också små val per vecka betyder mycket på årsbasis. Det lönar sig alltså att spara redan några euro i veckan.

I vår enkät berättade många att de sparar för att ha en ekonomisk buffert i vardagen, till semesterresor, julklappar och för en eventuell förändrad livssituation. Sparandet måste också utgå från din egen värdegrund och saker som är viktiga i ditt liv. Försök hitta ett samband mellan sparande och dina egna drömmar så gör du sparandet till någonting eftersträvansvärt och betydelsefullt. Sen lönar det sig att ta ett steg i taget. Under processen är det bra att emellanåt motivera sig själv och lyfta fram målsättningen med sparandet. Om du exempelvis namnger sparkontot efter din egen dröm, hjälper det dig att hålla målet kristallklart också de dagar sparandet inte är värt en full tia.

Hur undvika impulsköp? OP:s sparutmaning, vecka 8 
 
Denna artikel publicerades den 24 oktober 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.