Snabbmodet har gjort det lätt och billigt att köpa kläder. Att laga och reparera kläder har därför varit en främmande tanke under lång tid för många. Atmosfären håller dock att förändras: folk ifrågasätter allt mera sina konsumtionsvanor, vill göra hållbara val och vårda sina kläder.

Maria Manninen, företagaren och grundaren till Arkivé Atelier och innehållsproducenten till företaget, Johanna Valkola, har också lagt märke till förändringen. De hjälper konsumenterna att hitta skatterna i sina garderober igen genom att visa hur gammalt kan lagas så att kläderna får ett nytt liv.

– Vi vill erbjuda konsumenterna en enkel plattform där de kan hitta samlad information om hur man vårdar kläder, accessoarer och skor på korrekt sätt, berättar Manninen och Valkola.

Nu när antalet medvetna konsumenter ökar snabbt, bör företagen erbjuda konsumenterna hållbara alternativ till att köpa nytt. Många företag har insett att det finns möjligheter till en ny typ av business – detta gäller även Arkivé Atelier.

– Vi har inte uppfunnit hjulet på nytt, kläder och skor har ju vårdats i åratal. Många har bara glömt detta. Först och främst har vi uppdaterat vårdprodukterna och informationen för att anpassa dem till dagens behov, formulerar Valkola.

När man gör det till en vana att vårda kläder, accessoarer och skor, förlängs deras livslängd och pengar sparas till något annat. Till exempel högklassiga skor kan få ett helt nytt liv om man putsar och skyddar dem regelbundet.

Sparade pengar motiverar till att ta hand om kläderna

Då kläderna vårdas regelbundet, förlängs deras livslängd, och pengar sparas till något annat. Ofta har kostsamma produkter också bättre kvalité, så man behöver inte riktigt leta efter motivation för att sköta om en jacka av ylletyg som kostat flera hundra euro.

– Vi rekommenderar allmänt att man skapar en garderob med tidlösa plagg. Man klarar sig med mindre och det tar inte så mycket tid och ansträngning att vårda ett begränsat antal kläder. En del av kläderna kan förvaras någon annanstans när de inte används under den pågående säsongen, påpekar Valkola.

Manninen i sin tur berättar att hon skaffar nya kläder mycket sällan. Hon hittar högklassiga second hand-produkter i stället och vårdar eller gör om dem. Detta har gjort att hon har hittat otroliga skatter, men framför allt sparat betydligt.

– I stället för att köpa ett nytt plagg eller nya skor när de gamla har gått sönder, lönar det sig att först konsultera en sömmerska eller skomakare och begära en offert på en reparation. Även om situationen skulle se ut omöjlig ut för ett otränat öga, kan ett proffs ha idéer som vi inte ens hade tänkt på, påpekar Manninen.

Förstås blir en del föremål så älskade att man inte nänns slänga dem, utan hellre gör sig besvär med att reparera dem. Valkola har till exempel i åtminstone sex år för några euro vårdat sina ballerinaskor som hon använder på sommaren och skorna är fortfarande i mycket bra skick.

Livslängden på en yllejacka kan förlängas genom att vårda den. Nopporna kan tas bort med en klädborste.

Alla kan lära sig att vårda kläder

Hur kan livslängden för ett plagg eller ett par skor förlängas? Materialet påverkar till stor del vilka åtgärder vården kräver och hur ofta de behöver vårdas. Kläd- och skoborsten är en bra början. Det är en god idé att putsa och skydda till exempel skor regelbundet och på förhand innan det är för sent.

– Alla materialen behöver inte bemästras direkt, men det är bra att lära hur man vårdar sina favoritskor. Skorna är värd sina vilodagar så att formen hinner återgå och fuktigheten avdunsta mellan användningarna, råder Manninen.

Framför allt ska man lita på sin näsa: om plagget inte luktar illa och ingen synlig smuts finns, räcker det oftast med att vädra dem. Ställen med fläckar i sin tur kan tvättas för hand i stället för att maskintvätta plagget. Då förbrukas det mindre vatten och energi, vilket är en enkel ekohandling.

Man bör också bekanta sig med egenskaper i sin tvättmaskin och lära sig att använda maskinen mångsidigt. Vid sidan av att använda färdiga tvättprogram, kan till exempel centrifugeringen minskas på egen hand om man tvättar snabbtorkande sportkläder. Dessutom kan temperaturen sänkas om tvätten inte är särskilt smutsig.

– Det viktigaste är att plagget används. Små reparationsåtgärder, såsom att sy en knapp, är bra att behärska. Det hjälper också att hålla klädvårdsutrustningen nära till hands. Sänk rejält tröskeln för att vårda ett klädesplagg och ta det till en sömmerska eller till ett tvätteri, framhäver Valkola.

Läs mer tips om att vårda kläder på Arkive Ateliérs webbsida

Denna artikel publicerades den 24 oktober 2022 och har uppdaterats den 2 juni 2023.