Sommar-OS i Tokyo närmar sig och miljontals människor väntar spänt på om världens bästa idrottare ska få visa sina färdigheter och mäta sig med varandra. En av de tävlande är finska friidrottaren Topi Raitanen. Om coronapandemin tillåter startar Raitanen i augusti i försöksheaten i sin paradgren, 3 000 meter hinder.

OS i Tokyo är 25-årige Raitanens första. Följande OS infaller efter fyra år. Om spelen i Tokyo ställs in lindras besvikelsen av att den unga toppidrottaren ännu har många tävlingar på horisonten.

Bland idrottsfolket har Raitanen blivit känd inom två grenar, nämligen löpning och orientering. År 2015 knep han en andraplats i hinderlöpning i Sverigekampen på tiden 8.52,75. Fem år senare slog han personligt rekord i hinderlöpning i Diamond League-deltävlingen i Monaco. Tiden 8.16,57 gav en sjätteplats i loppet. I orientering har han deltagit fyra gånger i junior-VM; år 2015 vann han världsmästerskapet i stafett.

Raitanens val av idrottsgren har fallit på friidrott, men han tänker inte lämna orienteringen.

– Jag kommer säkert att löpa i Jukolakavlen även i framtiden.  

För den närmaste tiden är tyngdpunkterna dock klara. 

– Jag vill vinna en medalj i löpning i en stortävling. Europamästerskapen i friidrott i sommar är ett stort mål.

Efter det kan han eftersträva en plats bland de sex eller tre bästa i VM och OS.

Varje prestation bygger på ihärdig träning och förberedelse. Sin grundkondition byggde Raitanen upp på barndomens orienteringsbanor.

– Idrottare är allt mer som företagare, särskilt i individuella grenar. Man måste kunna bygga ett eget team omkring sig, säger hinderlöpare Topi Raitanen.

Orienteringssällskapet anlitade en tränare

Som fyraåring flyttade Topi Raitanen med pappa, mamma och två äldre systrar till bostadsmässoområdet i Tusby. Pappan återupptog sin ungdomshobby, orienteringen, och lyckades locka med sig familjen. Topi lärde sig orientering i Keravan Urheilijats orienteringsskola och spelade också fotboll. Orienteringshobbyn tog fart på allvar år 2004 i Tuusulan Voima-Veikot. 

Hans aktiva föräldrar tog hand om orienteringsträningen. De använde Hippo-övningsböcker för att lära ut grunderna i att hitta kontrollerna.

– Med hjälp av övningsböckerna lärde jag mig vad en sten betyder på kartan, vad en stig är, vad som är berg i dagen eller en myrstack och vad höjdkurvorna innebär. Det passar materialet utmärkt för.

– I anslutning till grenen uppstod ett trevligt kompisgäng, och vi håller fortfarande kontakt. Det fanns många jämnåriga ungdomar och likasinnade föräldrar. Det var fint att växa med gruppen, berättar Raitanen.

Jag gillar att tävla och sätta mål och vill utveckla mig även efter min idrottskarriär. Förhoppningsvis hittar jag ett jobb som jag tycker om och har ambition för. Då orkar man göra det. 

Jag gillar att tävla och sätta mål och vill utveckla mig även efter min idrottskarriär. Förhoppningsvis hittar jag ett jobb som jag tycker om och har ambition för. Då orkar man göra det.

Orienteringshobbyn blev systematisk när klubben år 2010 anställde en tränare. Raitanen var då 14 år gammal.

 – Det var ett fint drag av klubben. Man kan inte nog betona hur mycket kvalitetsträning betyder.

Olika idrottsgrenar gick länge hand i hand i Raitanens liv. Det var först när han började i idrottsgymnasiet Mäkelänrinteen lukio som huvudgrenen blev orientering. I Tokyo deltar tvåkamparen dock på löpbanan. 

Mål och drömmar för idrott och jobb

Mångsidig idrott har spelat en central roll i Topi Raitanens liv sedan barnsben. Han har fått göra det han njuter av. Det önskar han även för andra. En gillar idrott, medan en annan kanske gillar musik. Raitanen har även tyckt om att spela gitarr.

Det allra finaste är att man ibland kan göra något man älskar till ett yrke. Den lilla pojken som sprang omkring i Tusbyterrängen utvecklades till en toppidrottare.

 – Jag gillar att tävla och sätta mål och vill utveckla mig även efter min idrottskarriär. Förhoppningsvis hittar jag ett jobb som jag tycker om och har ambition för. Då orkar man göra det. 

Raitanens framtida jobb finns eventuellt bland Raitanens intressen, det vill säga försäljning och marknadsföring eller finansiering. För det förbereder han sig med tradenomstudier, som han ännu behöver slutföra. Han ska också löpa i OS i Tokyo – och i EM-tävlingarna i München. Och i otaliga fler tävlingar.

– Jag är mycket realistisk och vet utifrån träningen vad jag borde kunna prestera i tävlingarna. Vanligen får idrottare det de förtjänar. När man har tränat väl, når man goda resultat.

Raitanens resultat grundar sig på förtroendet mellan tränare och idrottare, långsiktig träning och en mogen attityd.

– Inom idrotten finns inga ensamma soldater, utan det är ett stort team bakom varje idrottare. Man måste kunna jobba med dem. 

Det viktigaste är att tro på det man gör.

Topi Raitanen

  • född år 1996 i Tammerfors
  • hinderlöpare och orienterare
  • tränare Janne Ukonmaanaho
  • friidrottssällskap: Helsingin Kisa-Veikot
  • orienteringssällskap: Helsingin Suunnistajat

Under coronatiden har Hippo-orienteringsskolorna blivit väldigt populära. I år arrangerar andelsbankerna tillsammans med medlemsföreningar i Finlands Orienteringsförbund över 60 orienteringsskolor runt om i landet.

Denna artikel publicerades den 18 juni 2021 och har uppdaterats den 2 juni 2023.