Många tänker att det behövs mycket pengar för att placera. I verkligheten faller inte ens många studerandes budget till följd av att spara en eller några tior per månad.

Den här anvisningen har även Ninni Norra från Esbo följt i sin egen ekonomi. Hon började fondspara‍ som 19-åring på våren 2020. Färdkost för att hantera den egna ekonomin, spara och placera hade Norra fått föregående höst genom Pörssilähettiläs-programmet som drivs av Börsstiftelsen‍.

– Jag har varit tämligen sparsam sedan barnsben och inte slösat på onödigheter. Genom Pörssilähettiläs-utbildningen började det utkristalliseras för mig hur man med egna val och även med små sparbelopp kan förbättra den egna ekonomin och förverkliga drömmar. Det gäller bara att vara långsiktig.

En fond kändes trygg

Efter att ha funderat en tid ingick Norra med banken ett avtal om månadssparande‍ i två skilda aktiefonder. Fondernas riskklasser var på medelnivå vilket indikerade måttfulla avkastningsutsikter.

Det kändes också behagligt i fråga om fonderna att man kunde börja med små summor och att det var enkelt att justera det månatliga sparbeloppet utifrån rådande ekonomiska läge och livssituation.

Beslutet fattade hon rätt långt på egen hand, då det inte fanns någon tradition av placering hemifrån – sparsamhet uppmuntrades förvisso.

Placeringsbeslut ska inte tas på känsla. Jag lämnade alltså aktier och räntefonder därhän godvilligt.

– Fonder kändes som ett tryggare, bekymmersfriare och enklare uppföljbart alternativ än direkta aktieplaceringar‍, så jag beslöt mig för att ingå ett avtal om månadssparande som komplement till mina några aktieplock. Potten med besparingar växer i jämn takt, då man med avkastningen skaffar fler fondandelar i stället för att ta ut, säger Norra.

Alternativen lär ha begränsats även av den strikta grundregeln som gavs under den ovan nämnda utbildningen. I den avråddes från placeringsobjekt som inte är tillräckligt bekanta.

– Man ska inte ta placeringsbeslut på känsla. Jag lämnade alltså aktier och räntefonder därhän godvilligt. Jag äger fortfarande även aktier, men jag har i min portfölj allt mer gått till en större fondvikt, då jag inte är särskilt intresserad av att utföra djuplodande företagsanalyser.

Igång med små belopp

Norra började fondspara försiktigt. Hon placerade i två skilda fonder 15 euro i månaden, alltså totalt 30 euro.

Trots de små insatserna sattes nybörjarplacerarens tro på prov genast i starten. Coronapandemin spred sig som en löpeld på våren 2020 och även aktiemarknaden slogs av panik. 

Året 2021 svängde kurserna redan mot det bättre, men till följd av kriget i Ukraina blev det igen utförsåkning. 

Norras spartakt har inte bromsats upp av kriserna, även om avkastningsgraferna under färden har pendlat från sida till sida.

Det senaste halvåret har redan varit lite ljusare.

– I själva verket har jag under resans gång ökat det månatliga sparbeloppet. Då jag hade samlat mod höjde jag först till 50 euro och sedan till 80 euro i månaden. Nu sparar jag redan 300 euro i månaden.

Inte heller snabba kurssänkningar har avskräckt den handelshögskolestuderande. Studierna har gett bekräftelse på att aktier och aktiebaserade fonder håller ut över tid och kan visa sig vara tämligen vinstbringande placeringsobjekt.

– Det här betonades redan i Pörssilähettiläs-utbildningen.

Skydd för framtiden

Tills vidare har Norras fondplaceringar fått växa i fred.

Tröskeln att ens delvis ta ut eurorna lär vara mycket hög även framledes – likaså att pruta på det månatliga sparbeloppet, som Norra tills vidare har beslutat att hålla fast vid även i ekonomiskt kärva stunder. 

– För mig är de sparade pengarna en trygghet för framtiden, inte för att spendera i stunden. Det är på sätt och vis pengar som jag inte ännu har tillgång till.
 
Vad det där behovet i framtiden sedan må vara, kan hon inte ännu specificera noggrannare. Främst handlar det om ett ekonomiskt ryggstöd och nödreserv, som ger mer trygghetskänsla och spelrum i livet. Egna besparingar är till nytta även då man förhandlar om till exempel ett bolån.

– Min generation kommer knappast att få pensionsskydd ens på nuvarande nivå, och det lönar sig att förbereda sig på det i tid, funderar Norra.

– Placeringar kan även erbjuda åtminstone partiellt ekonomiskt oberoende även före pensionsåldern, reflekterar Norra, som är praktikant hos Börsstiftelsen och även samhälleligt aktiv.

Man kan redan prata om pengar

Att prata om egna pengar och placeringar har traditionellt varit ett tabubelagt ämne, som man inte desto mera diskuterar vänner eller ens familjen emellan.

De senaste åren har attityderna ändå förändrats och särskilt den yngre generationen är allt mer öppen beträffande penningfrågor. 

Placering diskuteras alldeles vardagligt även i 23-åriga Ninnis kompiskrets – dock delvis därför att många studerar vid handelshögskolan.

Norra hoppas att öppenheten även krossar gamla stereotypier om placering. Även andra än miljonärer kan placera och en kultur av att placera behöver inte ärvas eller studeras av de egna föräldrarna. 

Och om man placerar klokt kan man faktiskt bli förmögen under årtiondenas gång.

Det här är reklam. Läs placeringsfondernas faktablad innan du fattar ditt slutliga placeringsbeslut. Produktens viktigaste egenskaper beskrivs i fondprospektet och faktabladet, som finns på svenska, finska och engelska på www.op.fi. Kom ihåg att placering alltid medför risker och kostnader. Placeringarnas värde kan öka eller minska, och placeraren kan förlora det placerade kapitalet delvis eller helt. Fonderna förvaltas av OP-Fondbolaget Ab och portföljförvaltare är OP Kapitalförvaltning. Tjänsterna för aktieplacering tillhandahålls av andelsbanken. Fondförsäkringar beviljas av OP-Livförsäkrings Ab och andelsbankerna fungerar som ombud för bolaget.