När Raili Juntunen, 76, i Vieremä betalar sina matinköp i närbutiken K-Market Aromi, tar hon ibland ut kontanter i kassan med sitt bankkort. Hon använder då tjänsten Köp och ta ut.

– Jag ger ofta pengar i födelsedagspresent till mina barnbarn som bor här i närheten. Och fastän jag vanligen betalar med kort när jag går till butiken, vill jag ha några tior i plånboken I kontanter. På till exempel apoteket betalar jag ibland små inköp kontant, säger Juntunen.

K-Market Aromi är en hemtrevlig närbutik för Juntunen, där hon gärna handlar mat flera gånger i veckan. Tidigare använde hon bankautomaten när hon tog ut pengar, men numera upplever hon att tjänsten Köp och ta ut i närbutiken är behändigare. Den är dessutom avgiftsfri för henne. Hon tycker också att det känns tryggare att ta ut kontanter i butiken än I bankautomaten.

– Det rör sig nuförtiden alla möjliga sorters människor på gatorna. Nu behöver jag inte bege mig till bankautomaten i centrum, sager hon.

Enligt köpmannen Arja Mustonen i K-Market Aromi är tjänsten Köp och ta ut en nyttig tilläggstjänst för närbutiken på samma sätt som till exempel Veikkaus, post- och pakettjänsterna. Kunder i alla åldrar använder tjänsten dagligen I butiken.

– Köp och ta ut har fått ett gott mottagande. Tjänsten är en enkel och behändig närservice som underlättar kundernas vardag. Kunden behöver inte ge sig iväg till bankautomaten, utan kan i samband med inköp ta ut ett lämpligt belopp i kontanter i kassan. Maximibeloppet som kan tas ut är 200 euro, säger Mustonen.

I den lokala lanthandeln vill man måna om mångsidiga tjänster. Även om användningen av kontanter har minskat och kortbetalningarna ökat, behövs det enligt K-köpmannen då och då också kontanter.

– Till exempel på lotterier eller loppmarknader behöver man kontanter, säger Mustonen. Kati Impola, Business Developer hos OP, berättar att tjänsten Köp och ta ut har varit I bruk redan i flera år. De aktivaste användarna av tjänsten är unga vuxna.

– Vi har sett att i synnerhet våra seniorkunder också har nytta av tjänsten, säger Impola.

Att ta ut pengar med debit-kort i samband med ett inköp är avgiftsfritt för OP:s kunder och man kan också ta ut små belopp i kontanter. Och det bästa är att kunden kan ta ut pengar på ställen som finns alldeles i den närmaste omgivningen.

– Även om användningen av kontanter har minskat de senaste åren, har möjligheterna att få kontanter rentav blivit mångsidigare. OP Gruppen vill för sin del säkerställa att bankens kunder har tillgång till ställen för kontantuttag på sin egen ort, säger Impola.

Så här fungerar tjänsten Köp och ta ut

När du använder OP:s betalkort, kan du ta ut kontanter i samband med kortinköp hos de handelsplatser som tillhandahåller tjänsten Köp och ta ut. Sådana är bland annat K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K stationerna, Tokmanni och R-kiosk.

Gör så här:

  1. Tala om för biträdet i kassan att du vill ta ut pengar i samband med ditt inköp. Nämn det belopp som du vill ta ut.
  2. Dra betalkortet i eller blippa det mot betalterminalen och knappa in koden för kortet vid behov.
  3. Du får av biträdet det belopp som du tar ut och kassakvittot. På kvittot anges separat beloppet av dina inköp och det kontantbelopp som du har tagit ut från ditt konto.
Med OP-Visa Debit du kan betala dina inköp i Finland, utomlands och på nätet. Betalningen tas ut från ditt konto. Läs mer.

Denna artikel publicerades den 23 november 2021 och har uppdaterats den 2 juni 2023.