Asunnot eivät käy kaupaksi entiseen malliin. Moni myyjä odottaa parempia aikoja – sitä, että asunnosta saisi taas korkeamman hinnan. Asunnonostajat taas aprikoivat, mitä laina maksaa.

– Yleisesti ottaen asuntomarkkinoilla on aika hiljaista, kuten on ollut viime vuoden lokakuusta lähtien. Syynä on pääasiassa korkojen nousu sekä yleisen kustannustason nousu eli inflaatio, sanoo OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

Samaa mieltä on OP:n ekonomisti Joona Widgrén. Positiivista on se, että alaspäin enää tuskin ollaan menossa, ainakaan yhtä nopeasti kuin aiemmin.

– Nopein hintojen sekä kauppamäärien lasku on tasaantunut viime aikoina, mutta mitään piristymistä ei ole laajasti nähty. Silti tämä vuosi on ollut jo vähän vakaampi kuin edellinen, Widgrén sanoo.

Perheasunnot liikkuvat edelleen

Asuntokaupan kurja tilanne näkyy ennen kaikkea pienissä asunnoissa, jotka usein ostetaan sijoitusasunnoiksi.

Nyt lainojen korot ovat nousseet, joten asuntosijoittaminen ei ole Palovaaran mukaan yhtä houkuttelevaa kuin aiemmin.

Ensi vuoden lopulla saatetaan nähdä jo pientä piristymistä ja jopa asuntojen hintojen nousua.

– Mutta isojen perheasuntojen kysyntä on edelleen kohtalaisen hyvää, ja sellaisista on jopa pulaa, Palovaara huomauttaa.

Keskimääräiset myyntiajat ovat vanhoissa kerrostaloasunnoissa nousseet noin 80 vuorokaudesta sataan vuorokauteen.

Kasvukeskukset ovat asuntokaupan ilmapuntari

Asuntokaupan alakulo on maanlaajuista, mutta eniten se näkyy kasvukeskuksissa.

– Toisaalta kasvukeskuksissa näkyy myös ensimmäisenä se, kun asuntokauppa alkaa taa piristyä, Palovaara sanoo.

Widgrén arvioi, että tällainen tilanne saattaa olla luvassa syksyllä 2024.

– Ennusteiden mukaan tänä vuonna ja ensi vuoden alkupuolella veto on vielä heikkoa, mutta ensi vuoden lopulla saatetaan nähdä jo pientä piristymistä ja jopa asuntojen hintojen nousua.

Taloyhtiön kunto on yhä tärkeämpää

Koska markkinatilanne on heikko, asunnonostajat ovat entistä tarkempia sen suhteen, millaisessa kunnossa taloyhtiö on. Palovaaran mukaan ihmiset eivät halua ottaa kireässä taloudellisessa tilanteessa minkäänlaisia riskejä asuntokaupoissa.

– Se, miten hyvin hoidettu taloyhtiö on ja se, onko talossa mahdollisesti piileviä asioita, jotka aiheuttavat lisäkuluja, on entistä tarkemmassa syynissä. Taloyhtiön hyvällä kunnolla voi siis vaikuttaa asuntojen liikkuvuuteen, Palovaara sanoo.

Esimerkiksi aurinkopaneelit ja maalämpöön liittyvät ratkaisut kiinnostavat yhä useampia.

Myös yksittäisillä muutoksilla voi vaikuttaa taloyhtiön houkuttelevuuteen.

– Tällaisia erottumiskeinoja ovat esimerkiksi sähköautojen lataustolpat taloyhtiössä. Se saattaa olla merkittävä asia ihmiselle, jolla on tai joka aikoo hankkia sähköauton.

Muutenkin vihreään teknologiaan – eli tulevaisuuteen – panostaminen voi nostaa taloyhtiön houkuttelevuutta asuntomarkkinoilla. Esimerkiksi aurinkopaneelit ja maalämpöön liittyvät ratkaisut kiinnostavat yhä useampia.