Onko mummon kirjontatyö seinälläsi rakkaimpia muistojasi? Tekeekö mielesi kietoutua aitoon, pehmeään villapeittoon ja ottaa neulepuikot esiin? Jos vielä suunnittelet kotiin remonttia ja haluat leikkiä aiempaa räväkämmillä väreillä ja muodoilla, olet trendien aallonharjalla.

− Trendit ovat aina subjektiivinen asia. Moni arvostaa kotia nyt ennen kaikkea turvapaikkana, ja sisustuksessa rakastetaan aitoja, alkuperäisiä ja merkityksellisiä asioita. Sisustusta inspiroivat käsityöt, värikkyys, yllätyksellisyys ja luonnon tuoma magia, kertoo trendianalyytikko, muotoilija ja toimittaja Susanna Björklund.

Näitä sisustuksen megatrendejä Björklund luotasi Habitare-messujen Signal-trendinäyttelyssä, jota hän on ollut tuottamassa jo kuudetta kertaa.

Kun maailma kolhii, koti on lämmin pesä

Sähkölasku saattaa nousta taivaisiin, emmekä tiedä, tuleeko pandemia koskaan väistymään. Energiakriisi ja Ukrainan sota horjuttavat perusturvallisuuttamme, aiheuttavat epävarmuutta ja laittavat arvot uusiksi.

− Koska koti on ennen kaikkea tunne, moni haluaa tehdä maailman myllerryksen keskellä kodista turvallisen pesän, Björklund kertoo.

Pandemian aikana etätyöläiset innostuivat remontoimaan, kun tutut kodin nurkat kaipasivat freesausta. Björklund rohkaisee tekemään kodista juuri sellaisen, jossa itse viihtyy. Hän peräänkuuluttaa rohkeutta värien käytössä ja suosittelee maalaamaan aluksi vaikka yhden seinän värikkääksi. Jos väri ei miellytäkään, seinä on aina helppo maalata uudelleen.

− On myös vaarana, että väreihin jää koukkuun, Björklund sanoo pilke silmäkulmassa.

Esimerkkejä sisustustrendeisä Habitare-messuilta.
Mitkä värit! Susanna Björklund luotaa Habitaren Signal-trendinäyttelyssä tulevaisuuden megatrendejä. 

Jos kuitenkin minimalistinen kokovalkoinen koti miellyttää, tyyli tuo turvaa ja on siten oikea valinta. Björklundin mukaan itselle kauniilla asioilla on tutkitusti merkitystä hyvinvointiin, ja siksi sellaisia kannattaa hankkia ympärilleen.

− Minulla on pöydällä rakas maljakko, jossa pidän aina kukkia. Sen näkeminen ilahduttaa joka kerta.

Hänen mielestään kotia ei pitäisi ajatella asuntona, jota sisustetaan muita, kuten tulevia ostajia varten.

− Joskun kuulen, että on ostettu ihana talo, jossa suunnitellaan asuttavan loppuelämä. Heti perään sanotaankin, että sinne valittiin neutraaleja sävyjä, koska koti olisi silloin helpompi myydä. Voihan ostaja silti laittaa kaiken uusiksi.

Käsityön tuntua, huumoria ja magiaa

Sisustuksessa on monta vuotta menty poispäin skandinaavisesta minimalismista. Sen tilalle on tullut lämpimiä tekstiilejä, käsityön tuntua, epäsymmetrisiä muotoja, uniikkeja esineitä ja yllättäviä yksityiskohtia. Sisustusta värittää leikkisä epätäydellisyys.

− Pöydän toinen jalka saattaa vaikkapa olla puinen, toinen metallia, Björklund havainnollistaa.

Sisustusta Habitare-messuilla
Yllätyksellisyys, leikkisyys ja käsityöt kuuluvat nyt sisustukseen.

Suomalaisen luonnon merkitys on kiistaton. Rakas, kesytön luontomme tuo koteihin ripauksen magiaa. Siksi kodissa saa olla myös esineitä, joita ei tarvitse selittää järjellä. Pitkään jatkunut käsityöbuumi jyllää vahvana. Ite-taide, keramiikkatyöt, ristipisto- ja kirjontatyöt, folklore-vaikutteet ja brodeeraukset ovat vastareaktiota digimaailman jumiuttavalle päätetyölle ja kännykän selaamiselle.

− Käsitöiden juuret ovat perinteissä, mutta ne tehdään uudella tavalla. Esimerkkinä on vaikkapa Mari Hyypiän kirja Kirjontaa niille, joita v*tuttaa. Myös esimerkiksi ukrainalaisen kansallistaiteilijan Maria Primatšenkon koristeellinen taide inspiroivat.

Susanna Björklund ennakoi työkseen asumisen pidemmän aikavälin ilmiöitä Ennetool -yrityksessään. Hän kiertää maailmalla sisustus- ja muotoilualan messuilla. Björklundin tuottama ja toteuttama Signal-trendinäyttely oli esillä Habitare-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 7.–11.9.2022. Näyttely esitteli sisustuksen, asumisen ja muotoilun tulevia megatrendejä, aitoutta, turvaa ja magiaa.