Voi ei, tiskikoneen vedet vuotivat keittiön lattialle! Putkien ja laitteiden vuotovahingot ovat vuodesta toiseen yleinen kodin harmi. Kodin rakenteisiin vettä pääsee etenkin käyttövesiputkistoista ja laitteista, kuten pesukoneista ja hanoista. Pohjola Vakuutuksen mukaan 60 prosenttia korvattavista vuotovahingoista on peräisin niistä.

Viemäriputkistoista aiheutuvista vuodoista korvattavia vahinkoja on noin viidennes, ja noin 15 prosenttia vuotovahingoista johtuu rakennuksen kiinteän LVI-laitteen, tyypillisesti lämminvesivaraajan, rikkoutumisesta.

Hieman yli puolet, eli 55 prosenttia, kaikista vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa. Vuotovahinkojen osuus kasvaa vanhemmissa rakennuksissa: Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan vuotovahingoista lähes 70 prosenttia sattuu 1980-luvulla tai sitä aiemmin rakennetuissa kiinteistöissä.

Vuotovahingosta vahingosta aiheutuu usein korjattavaa, ja se maksaa. Omakotitalon vuotovahinko on keskimäärin 8 300 euroa, mutta suurimmillaan se voi nousta jopa yli 100 000 euroon.

Vuotovahinkoriskit kasvavat putkistojen iän myötä

Koska suuri osa vuotovahingoista liittyy käyttövesiputkiin ja siihen kytkettyihin laitteistoihin, on omakotiasujan syytä pohtia niiden ikää ja kuntoa. Kuten olettaa saattaa, riskit vuotovahinkoihin kasvavat putkien iän myötä.

Omakotiasujan kannattaa muistaa, ettei kotivakuutus välttämättä korvaa täysimääräisesti ikääntyneitä putkia ja niistä aiheutuneita vahinkoja. Kotivakuutuksessa putkista tehdään ikävähennys jo niiden toisesta käyttövuodesta alkaen.

Lisäksi, jos yli 35 vuotta vanhat putket aiheuttavat vahinkoa ympärillä oleviin rakenteisiin, näille rakenteille tehdään erillinen vuotovähennys. 35–49 vuotta vanhojen putkien kohdalla vahingon määrästä vähennetään 30 prosenttia, ja 50 vuotta tai sitä vanhempien putkien kohdalla 60 prosenttia.

– Kannattaa tarkistaa omista vakuutusehdoista ikä- ja vuotovähennyksistä kertova kohta ja lukea se tarkasti läpi. Jos talon putket lähestyvät käyttöikänsä loppua, niiden vaihtamista kannattaa harkita, Pohjola Vakuutuksen korvauspalveluiden johtaja Sari Styrman kehottaa.

Eniten vuotovahinkoja astianpesukoneen letkuista

Astianpesukoneet aiheuttavat omakotitaloissa kuukausittain kymmeniä vahinkoja. Tyypillinen syy on pesukoneen tulo- tai poistoletkun irtoaminen, vuotaminen tai rikkoutuminen. Niin ikään pyykinpesukoneissa on vastaavia ongelmia, mutta ne aiheuttavat vahinkoja astianpesukoneita harvemmin.

Myös pesukone tulisi uusia ajoissa ennen käyttöiän loppua. Riski laitteen rikkoutumiseen kasvaa jo neljän vuoden kohdalla, mutta erityisen riskialttiita ovat seitsemän vuotta ja sitä vanhemmat koneet. Vahinkoja voidaan ennaltaehkäistä myös koneen oikeanlaisella asennuksella ja valvotulla käytöllä.

– Astian- tai pyykinpesukonetta ei saa koskaan jättää yksin pyörimään, sillä kone voi mennä rikki pesun aikana, jolloin vedet valuvat lattialle. Jos vahinko sattuu pesukoneen ollessa päällä ilman valvontaa, saatetaan vakuutuskorvauksia alentaa tai pahimmillaan niitä ei voida maksaa ollenkaan, Styrman muistuttaa.

Olipa kotona sattunut vahinko iso tai pieni, aiheuttaa se harmia ja usein myös ylimääräisiä kuluja. Pohjola Kotivakuutus omakotitaloon turvaa samalla kertaa sekä rakennuksen että tavarasi esimerkiksi äkillisen vuotovahingon, murron tai tulipalon varalta.

Lue myös:

Näin varaudut vesivahinkoihin – Viisi vinkkiä vahinkojen ehkäisyyn

Lue, miten vuotovahti voi pelastaa kalliilta vahingoilta