Pikkulapsen oman huoneen keskiössä on usein leikkitila ja lelujen säilytys. Kun lapsi kasvaa, tarvitaan kokonaan uusia huonekaluja ja säilytystilaa toisenlaisiin tarpeisiin.

Kiinnitä huomiota erityisesti näihin:

Suurempi sänky

Sänky vie yhä suuremman osan huoneen pinta-alasta, kun pituutta kasvanut lapsi tarvitsee isomman pedin. Lapsen huoneeseen täytyy yleensä mahtua sängyn lisäksi vaatesäilytys- ja työtilaa. Se on paljon vaadittu erityisesti uudiskohteiden lastenhuoneilta, joissa tilaa on yleensä vain noin kymmenen neliötä.

Siksi kannattaa suosia monitoimikalusteita, kuten sänkyä, jonka alla on säilytystilaa. Näppärintä on hyödyntää tilan korkeutta ja nostaa sänky kokonaan ylös. Parvisängyn alla on perinteisesti työtilaa, mutta sinne voi sisustaa vaikka mukavan, pesämäisen pelitilan.

Nykyisin suosittuja ovat myös kiinteät parvet ja umpinaiset säilytyssängyt, joiden alta voi löytyä vaikka pieni, puolikorkea vaatekaappi.

Kunnollinen työtila

Koulupöydän on hyvä olla reilun kokoinen ja työtuolin ergonominen. Miellyttävä työtila kannustaa lasta tekemään läksyt omassa huoneessaan eikä keittiön pöydän ääressä.

Myös työtilan valaistukseen on hyvä satsata. Työpöydältä pitäisi löytyä kunnollinen pöytävalaisin, jonka voi kohdentaa oikeaan suuntaan.

Lisää säilytystilaa

Lapsen kasvaessa lelujen määrä vähenee, mutta muiden tavaroiden säilytystilan tarve saattaa kasvaa. Yleissäilytykseen sopivat umpinaiset kalusteet ja avoratkaisut: kiintokalusteet, kaapit, senkit, hyllyt ja matalat säilytyskalusteet kuten arkut.

Avohyllyillä ja kaapistojen päällä voi pitää esillä kauneimmat kirjat ja esineet, mutta suurin osa tavaroista on hyvä säilyttää ovien takana, jotta huoneen yleisilme pysyy rauhallisena.

Säilytystilaa koululainen tarvitsee koulukirjojen ja muiden koulutarvikkeiden sekä askarteluvälineiden säilytykseen. Työpöydän välittömässä läheisyydessä onkin hyvä olla säilytystilaa. Työpiste voi jatkua sivulle avohyllynä tai vetolaatikkona, jossa koulutarvikkeet ovat käden ulottuvilla. Näin työtila on helpompi pitää siistinä.

Säilytysratkaisut on hyvä pitää muutenkin simppeleinä ja käytännöllisinä, jotta lapsi jaksaa itsekin pitää tavarat omilla paikoillaan. Pienemmille tavaroille voi olla omat korinsa, jonne on helppo ryhmitellä vaikka erityyppiset lelut ja muut tarvikkeet.

Karsi ja rauhoita

Käy läpi lapsen tavarat tasaisin väliajoin lapsen kanssa ja kierrätä sellaiset tavarat, joille ei enää löydy käyttöä. Tila käy nopeasti vähiin, jos kaikkia vuosien varrella kertyneitä tavaroita ja vaatteita jemmataan kaapeissa.

Lastenhuoneen viihtyvyyteen voi satsata esimerkiksi himmennettävällä valaistuksella ja harmonisilla värisävyillä. Lasten tavarat ja lelut ovat yleensä kaiken kirjavia ja tavaraa on paljon, joten on hyvä pitää muu värimaailma esimerkiksi seinillä ja kalusteissa pelkistettynä ja neutraalina.

Mikäli asunnossa on tilaa, voi lasten nukkumis- sekä työ- ja leikkitilan erottaa kokonaan toisistaan. Isommilla lapsilla pelikonsolit, kesken jääneet leikit sekä koulutavarat tekevät huoneesta helposti levottoman, jolloin erillinen nukkumatila voi tuoda kaivattua rauhaa. Kahden lapsen perheessä tämä saattaa onnistua siirtämällä molempien sängyt yhteen huoneeseen ja lelut ja muut tarvikkeet toiseen.

Asiantuntijana sisustussuunnittelija Elina Rajamäki