Suomessa on käytössä jo yli miljoona ilmalämpöpumppua. Laitteiden yleistyminen näkyy myös Pohjola Vakuutuksen vahinkotilastoissa, jonne kertyy vuosittain satoja ilmalämpöpumppuihin liittyviä vahinkoja. Tilastot myös osoittavat vesivahinkojen moninkertaistuvan kesäkuukausina.  

- Jos ilmalämpöpumpusta ei huolehdita asianmukaisesti, seurauksena voi olla kallis vesivahinko. Tällainen vahinko voi syntyä esimerkiksi pumpun poistoputken tukkeutuessa. Mitä myöhemmin vuoto havaitaan, sitä vakavampia vahingot yleensä ovat, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.  

Vuodot voivat johtua myös asennusvirheistä, joista johtuvia vahinkoja ei korvata kotivakuutuksesta. Tämän vuoksi ilmalämpöpumpun asennus on aina syytä jättää tehtäväksi ammattilaiselle, jolla on asianmukaiset vakuutukset. 

Tarkista ensin mahdolliset tukokset 

Tyypillisesti vesivahinkojen taustalla on laitteen tukkeutuminen tai asennusvirhe. Yksi yleisimmistä syistä vesivuotoon on kondenssiveden poistoputken tukkeutuminen, jolloin vesi ei pääse poistumaan ja se voi vuotaa sisälle. Toinen yleinen syy on ilmasuodattimen likaantuminen. Likainen ilmasuodatin voi estää ilman virtausta, mikä johtaa jäähdytysyksikön jäätymiseen. Jää voi sulaessaan aiheuttaa vesivuotoa.  

- Lisäksi kondenssivesi voi valua väärään suuntaan ja vuotaa sisälle, jos ilmalämpöpumpun asennus on tehty väärin ja esimerkiksi yksikkö ei ole vaakasuorassa, Kujala kertoo.  

Pohjola Vakuutuksen asiakkaat kertovat vahinkoilmoituksissaan, kuinka ilmalämpöpumpun kondenssivesi on päässyt vuotamaan seinän sisälle tai parkettilattialle ja aiheuttanut merkittävää vahinkoa.  

– Jos vettä pääsee seinän sisään tai lattiarakenteisiin, kustannus voi nousta kymmeniin tuhansiin euroihin. Joissain tapauksissa vuotanut ilmalämpöpumppu on aiheuttanut vahinkoa naapuriasuntoon asti, Kujala varoittaa.  

Vahinkojen ennaltaehkäisy alkaa jo asennusvaiheessa 

– Ilmalämpöpumpun ja kylmäainetta sisältävän jäähdytyslaitteen asennus- ja sähkötöihin tarvitaan aina Turvallisuus- ja kemikaaliviraston pätevyysrekisteriin kirjattu urakoitsija. Asennusvirheistä aiheutuneita vahinkoja ei korvata kotivakuutuksesta, Kujala muistuttaa.  

Ilmasuodatin on suositeltavaa tarkastaa vähintään kerran kuukaudessa ja puhdistaa tarvittaessa. Näin pystytään varmistamaan, että ilma virtaa vapaasti ja estää jäähdytysyksikön jäätymisen. 

Kondenssiveden poistoputki tulisi tarkistaa ja puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Tämä estää putken tukkeutumisen ja varmistaa, että vesi pääsee virtaamaan vapaasti.  
 
Lisäksi on suositeltavaa tarkistaa ilmalämpöpumpun asennus säännöllisesti. Yksikön on oltava vaakasuorassa ja kondenssiveden on päästävä valumaan oikeaan suuntaan.  

- Monet ilmalämpöpumpun huoltotoimenpiteistä pystyy tehdä itse, mutta on tilanteita, joissa ammattilaisen apu on välttämätöntä. Jos ilmalämpöpumppu vuotaa vettä sisätiloihin, vaikka ilmasuodatin ja kondenssiveden poistoputki ovat puhdistettu, on aika kutsua ammattilainen paikalle, Kujala neuvoo.