Myrskytuulet voivat aiheuttaa mittavia tuhoja pihapiirissä. Kovan ja puuskittaisen tuulen aiheuttamat vaaratilanteet liittyvät pihoissa etenkin pihapuihin. Kova tuuli saattaa kaataa puita esimerkiksi autotallin ja asuinrakennuksen päälle. Jo yksittäinen raskas oksa voi vaurioittaa esimerkiksi ränniä tai kattoa niin, että vesi pääsee vuotamaan talon rakenteisiin.

– On hyvä muistaa, että korvausta haetaan sen kotivakuutuksesta, jonka omaisuus on vahingoittunut. Vaikka puu kaatuisi naapurin pihalta, ei naapurilla pääsääntöisesti ole vahingonkorvausvastuuta myrskyllä kaatuneen pihapuunsa muille aiheuttamasta vahingosta. Vastuuvakuutus ei siis yleensä tule tässä tapauksessa kysymykseen, kertoo Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala.

Ennakoi myrskyvahinkoja

Kotivakuutus kattaa omakoti- tai huvilarakennuksen päälle kaatuneen puun aiheuttaman vauriot.

Oman pihapiirin puuston kunnosta kannattaa huolehtia, jotta vältyt mahdollisilta vahingoilta.

- Jos pihassa on lahonneita puita, omistajalla on velvollisuus huolehtia niiden turvallisesta poistamisesta, Kujala muistuttaa

Myös myrskyjen yhteydessä esiintyvät raekuurot saattavat tehdä tuhoja etenkin valokatteille. Tällöinkin vahinko voidaan korvata kotivakuutuksen luonnonilmiöturvasta.

Jos tuulen nopeus on tarpeeksi kova ja vettä sataa lähes vaakasuunnassa, vettä voi päästä myös talon sisälle esimerkiksi räystäiden tai savupiipun juuren kautta.

– Tällaisissa tilanteissa pitää kuitenkin aina selvittää, mistä vesivahinko johtuu. Jos vesi pääsee talon rakenteisiin epätiiviistä kohdasta ilman, että siihen liittyy esimerkiksi myrskyn aiheuttama rikkouma, voi vahingon syyksi osoittautua rakennusvirhe eikä myrsky. Tällaisessa tapauksessa kotivakuutus ei korvaa kustannuksia, Kujala huomauttaa.

Muita mahdollisia myrskyn aikana esiintyviä vahinkoja ovat esimerkiksi ukkosen aiheuttaman ylijännitteen rikkomat sähkölaitteet ja kodinkoneet. Niiden korvaamiseksi kotivakuutuksesta tulee löytyä erillinen laiterikkoturva. Myrskysäällä myös talojen puutarhojen puut ja muut istutukset vaurioituvat herkästi.

– Korvaamme usein esimerkiksi koristepensaiden tuhoja. Oman tontin hoidetun piha-alueen puiden ja muiden istutusten vauriot kuuluvat kotivakuutuksen korvauspiiriin, Kujala kertoo.

Myrskyyn kannattaa varautua muutamalla helpolla toimenpiteellä:  

  • Vie pihalla oleva irtaimisto suojaan ja siirrä ajoneuvot kauas mahdollisista kaatuvista puista.
  • Sulje rakennusten ikkunat ja ovet.
  • Kiinnitä trampoliinit maahan tai kiinteään rakennukseen, koska ne lähtevät helposti myrskyllä lentoon.

Kevät- ja syyshuoltotoimissa huolehdi seuraavista toimista:

  • Tarkista katon kunto, että se kestää myrskyn.
  • Putsaa rännit ja sadevesiputket, jotta ne eivät tulvi suurista vesimääristä.
  • Kaada huonokuntoiset puut hyvissä ajoin, jotta ne eivät kaadu myrkyssä.

Muista turvata myös vene

Myös veneenomistajien kannattaa muistaa vakuuttaa vene myrskyn varalta.

– Soutuvene kuuluu koti-irtaimiston vakuutukseen enintään 1 500 euroon asti, mutta arvokkaammat ja isommat moottoriveneet ja purjeveneet tulee vakuuttaa omalla venevakuutuksella, sanoo Kujala.

Kovien tuulien varalta vene kannattaa aina pitää laiturissa turvallisesti kiinnitettynä ja vedestä tyhjäksi pumpattuna. Kun vene on nostettu maihin, vedä se niin kauas rantaviivasta, etteivät kovatkaan aallot yllä siihen.

Muistisäännöt vahingon sattuessa

Miten pitäisi aluksi toimia, jos myrsky on jo päässyt runtelemaan esimerkiksi omaa pihaa ja taloa? Jos myrsky on jo rikkonut talon rakenteita tai kattoa, voi Kujalan mukaan pyrkiä suojaamaan vauriokohtia esimerkiksi pressulla.

– Tietysti pitää käyttää maalaisjärkeä. Jos myrsky vielä pauhaa, ei kannata lähteä kiipeilemään pressun kanssa katolle. Tarkempiin myrskyvahingon toimintaohjeisiin kannattaa tutustua Pohjolan Vahinkoavussa. Muista tehdä vahinkoilmoitus OP:n verkkopalvelussa, OP mobiilissa tai soita korvauspalvelunumeroon arkisin klo 8-17, Kujala muistuttaa.

Juttu on julkaistu alunperin 2.7.2020 ja päivitetty 17.8.2022.