Sija 7: Hanat, altaat ja lattiakaivo

Mikä ihana kosteus! Hanat, altaat ja kylpyhuoneen lattiakaivo ovat bakteerien näkökulmasta täydellisiä kasvualustoja. Niissä pöpöt lisääntyvät vauhdilla.

Toimi näin: Pyyhi roiskeet pois tuoreeltaan, ja puhdista altaat ja hanat kunnolla kerran viikossa. Vedellä kostutettu mikrokuituliina tai pehmeä, naarmuttamaton sieni ovat työvälineesi. Hanan ja lavuaarin liitoskohta puhdistuu hammasharjalla jynssäämällä. Jos lika ei ole pinttynyttä, pesuainetta ei välttämättä tarvita ollenkaan. Rasvalika irtoaa yleispuhdistus- tai käsiastianpesuaineella.

Lattiakaivon mikrobien nitistämisessä taisteluvälineesi on käytöstä poistettu tiskiharja. Muista suojata kätesi muovikäsineillä, sillä jos lattiakaivon terävät reunat nirhaavat käsiin haavoja, bakteereilla on suora reitti elimistöösi.

Sija 6: Pesukone

Olisitko arvannut? Pesukone tekee puhdasta jälkeä, mutta vetää puoleensa bakteereita. Lika sekä pyykissä majailevat mikrobit eivät todellakaan pistä pahakseen ekologisen viileitä pesulämpötiloja, vaan kotiutuvat kosteaan koneeseen. Erityisesti täyttöaukon kumitiivisteen poimut ovat hyviä koloja bakteereille.

Toimi näin: Puhdista ja kuivata kumitiiviste jokaisen käytön jälkeen ja jätä luukku sen jälkeen raolleen. Pöpöt kuolevat ja kone puhdistuu, kun peset koneella pyykkiä yli 60 asteessa kerran pari kuussa. Etenkin liinavaatteet ja pyyhkeet kannattaa pestä mahdollisimman kuumalla vedellä.

Sija 5: Leikkuulauta

Lihasta leikkuulautaan imeytyvä lihasneste on erinomainen kasvualusta bakteereille, ja veitsen lautaan tekemät viillot ja kolot ovat mahtavia lymypaikkoja.

Toimi näin: Pese lauta huolellisesti jokaisen käytön jälkeen kuumalla vedellä ja asianpesuaineella. Muoviset leikkuulaudat kannattaa pestä astianpesukoneessa, sillä astianpesukoneen emäksinen pesuaine ja kuuma vesi tappavat mikrobeja tehokkaasti. Hanki lihalle ja kasviksille omat laudat. Heitä kulunut leikkuulauta roskiin.

Sija 4: Kosketusnäytöt, näppäimet ja kaukosäätimet

Kännykät, tabletit, tietokoneiden näppäimistöt ja televisioiden kaukosäätimet, nuo himotut laitteet, joita koko perhe hipelöi jatkuvasti, suorastaan kuhisevat pöpöjä.

Toimi näin: Pyyhi roiskeet ja likatahrat pois tuoreeltaan, tai vähintään kerran viikossa. Veteen kastettu mikrokuituliina on hyvä työväline. Näppäinten välit puhdistuvat vanupuikolla.

Yleensä puhdistusainetta ei tarvita, mutta jos perheessä on liikkeellä flunssaa tai mahatautia, voit käyttää elektronisille laitteille tarkoitettua desinfioivaa, alkoholipitoista pesuainetta tai puhdistuspyyhkeitä. Niitä voit tehdä myös itse. Kasta esimerkiksi mikrokuituliina seokseen, jossa on 60 prosenttia vettä ja 40 prosenttia apteekista saatavaa isopropyylialkoholia. Rutista liina mahdollisimman kuivaksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää tislatun veden ja etikan seosta (suhde 50/50).

Muista! Kun puhdistat sähkölaitteita, älä lotraa vedellä. Tarkista laitteen mukana tulleesta käyttöohjeesta puhdistusohjeet. Esimerkiksi Apple kieltää iPhonen puhdistuksen alkoholipitoisilla aineilla.

Sija 3: Vessanpönttö

Tätä tieto yllättää tuskin ketään: vessanpönttö kipuaa kodin pöpöpesäkkeissä korkealle sijalle. Bakteereita on niin istuimessa, istuimen alla, allasosassa kuin – kyllä: huuhtelupainikkeessakin.

Toimi näin: Sulje pöntön kansi ennen kuin vedät vessan. Näin estät bakteerien lentelyn pöntön ulkopuolelle. Poista pöntön sisäpintaan jäänyt lika vessaharjalla. Pese pönttö kerran viikossa neutraalilla puhdistusaineella ja yksinomaan pöntön pesuun varatulla siivousliinalla.

Lirauta ensin pesuainetta pönttöön, harjaa sitä pöntön sisäpintaan ja jätä aine hetkeksi vaikuttamaan. Pese sillä välin pöntön ulkopinnat ylhäältä alaspäin: ensin vetonuppi, sitten vesisäiliö, istuinosa ja lopuksi jalkaosa. Harjaa vielä kerran pöntön sisus ja vedä vessa. Jos pönttö haisee, puhdista pöntön sisäosat neutraalia puhdistusainetta tymäkämmällä WC:n puhdistusaineella.

Sija 2: Tiskirätti

Tiskirätillä pyyhitään likaisia pintoja, ja se lojuu usein pitkiä aikoja märkänä tiskipöydällä. Märkää tiskirättiä viihtyisämpää kasvuympäristöä bakteereille on vaikea keksiä.

Toimi näin: Käytä tiskirättiä vain tasojen ja hanojen pesuun, älä pyyhi sillä esimerkiksi lattialla olevaa ruokatahraa. Huuhtele rätti hyvin jokaisen käytön jälkeen ja jätä se kuivumaan ilmavasti. Pese likainen rätti pesukoneessa 60 asteessa. Heitä huonokuntoinen tai pahalta haiseva rätti suosiolla roskiin.

Sija 1: Omat kädet

Katsahda syliisi. Näet yhdet kotisi pahimmista bakteeripesäkkeistä: omat kätesi. Tartut niillä esineisiin ja ovenkahvoihin ja koskettelet muita ihmisiä. Ehkä aivastatkin niihin. Kädet auttavat bakteereita siirtymään tehokkaasti paikasta toiseen. Kun sormi osuu suuhun, silmään tai nenään, mikrobi sukeltaa ihmisen sisuksiin.

Toimi näin: Pese kädet aina, kun tulet kotiin tai aloitat ruoanvalmistuksen. Kun aivastuttaa, pärski hihaan, älä käsiin.

Asiantuntija: Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa