Yksin kotona

Monessa perheessä kouluikäiset viettävät lomapäiviä yksin kotona, kun vanhemmat käyvät töissä. Lapset ja nuoret hoitavat ehkä keskenään kotitöitä ja tekevät itselleen ruokaa. Muistuta lasta tai nuorta siitä, että hän sammuttaa hellan tai lieden, ja muistaa vääntää uunin pois päältä. Vahinko voi sattua yksinkertaisella tavalla: lapsi jää pelaamaan lempipeliään älypuhelimella ja unohtaa tyystin uunissa käristyvät muffinssit. Palohälytin ja sammutuspeitto keittiössä tuovat turvaa, mutta lasta on aika ajoin hyvä muistuttaa, mitä pitää tehdä, jos syttyy tulipalo.

Kotivakuutus on hyvä olla ajan tasalla, sillä muun muassa pyykinpesukone tai astianpesukone voi hajota täysin yllättävänä aikana. Vesivahinko voi sattua, kun teini on yksin kotona. Vahingon sattuessa vesihana on suljettava ja pyri pyyhkimään lattialle valuvat vedet.

Syksyn tullessa on tunnelmallista polttaa takassa tulta tai laittaa kynttilöitä palamaan. Muista, että tulta pitää aina valvoa ja polttaa palamattomalla alustalla. Tarkista teinisi huone – onko siellä tuikku palamassa työpöydällä ilman alustaa? Tai palaako kynttilä ikkunanlaudalla verhojen vieressä? Ulkotulien kanssa on myös syytä olla tarkkana, ne pitää aina sijoittaa palamattomalle alustalle ja niitä ei saa jättää ilman valvontaa.

Leikkiessä sattuu ja tapahtuu

Entä jos televisio putoaa vahingossa sisäleikkien yhteydessä? Lapsille ja aikuisille sattuu ja tapahtuu – Pohjola Vakuutus on kirjannut tänä vuonna jo 380 särkymisvahinkoa, johon liittyy lapsi. Kotivakuutus lähtökohtaisesti korvaa television putoamisen Pohjola Omakoti-vakuutuksen särkymis- ja menetysturvasta.

Lapset leikkivät myös ulkona, jossa on tilaa potkia palloa ja juosta ympäriinsä. Leikin ollessa kiivaimmillaan pallo voi karata naapurin puolelle ja osua naapurin pihalla olleen auton tuulilasiin. Onneksi kotivakuutuksen vastuuvakuutuksesta korvataan vahinkoja, jotka vakuutuksenottaja tai vakituisesti samassa taloudessa kanssasi asuva henkilö, esimerkiksi lapsi, aiheuttaa toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen. Tahattomasti aiheutettu vahinko korvataan silloin, kun vakuutettu on lain mukaan korvausvelvollinen, alle 12-vuotiaan lapsen vahinkoja korvataan, vaikka hän olisi aiheuttanut vahingon tahallaan.

Matkalla kotimaassa

Lähimatkailun suosio on nyt kasvanut, kun ulkomaille matkustamista ei suositella. Moni unohtaa, että matkavakuutus koskee myös kotimaan matkoja. Jos matkustat 50 kilometrin päähän kotoasi, vaikka Turusta Helsinkiin, matkavakuutuksesi on voimassa. Omalle vapaa-ajan asunnolla matkustaminen, vaikka se olisi yli 50 kilometrin päässä, ei kuulu matkavakuutuksen piiriin. Tiesitkö, että tyypillisin matkavakuutuksesta korvattava asia on matkapuhelimen katoaminen tai kastuminen?

Matkustaessa pidä huoli omista arvotavaroistasi. Jos olet jättänyt tavarasi minne sattuu, vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoa. Vakuutuksen suojeluohjeiden mukaan tavaroita tulee pitää silmällä, eikä niitä voi jättää julkisella paikalla valvomatta. Älä siis jätä matkalaukkuasi wc-tilojen ulkopuolelle julkisessa tilassa, tai jätä rinkkaasi penkille asemalla, kun haet kupin kahvia. Rahaa tai muita matkalla mukana olevia maksuvälineitä ei pidä jättää hotellihuoneessa pöydälle