Vanhan perinteen mukaan uuteen kotiin viedään lahjaksi leipää ja suolaa. Tällä pyritään vanhojen uskomusten mukaisesti varmistamaan, että ruokaa riittää ja se säilyy.

Ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttanut nuori ei kuitenkaan osaa ehkä arvostaa lahjaksi saamaansa leipäpakettia yhtä paljon kuin esimerkiksi rahaa tai lahjakorttia.

Vie tupaantuliaislahjaksi esimerkiksi näitä ja lahjansaaja kiittää.

Rahalahja

Rahalahja on aina varma valinta. Uuteen kotiin muuttanut voi hankkia itse jotakin tarpeellista tai panna rahat säästöön pahan päivän varalle tai vaikkapa sijoituksiin.

Käteisen sijaan moni nuori ottaa mieluummin rahan vastaan suoraan tilille. Rahat voi siirtää tilille tilisiirtona tai puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa Siirto-maksulla.

Jos tiedät, että lahjansaajalla on ASP-tili, hyvä lahjaidea voi olla rahan siirtäminen sinne. Autat näin nuorta kerryttämään säästöjä tulevaa asunnonhankintaa varten.

Lue lisää moderneista tavoista lahjoittaa rahaa

Lahjakortit

Lahjakortilla voi nykyisin lahjoittaa lähes mitä tahansa tuotteita ja palveluita. Ruokakaupan lahjakortilla lahjansaaja voi ostaa jääkaapin täyteen lempiruokiaan.

Lahjakortin voi antaa myös palveluun, josta on varmasti iloa lahjansaajalle, mutta jota hän ei kenties itse raaskisi hankkia. Esimerkiksi lahjakortti siivouspalveluun on varmasti hyödyllinen.

Mieluisia lahjoja voivat olla myös jokin suoratoistopalvelu tai lehden tilaus, jotka nekin saa lahjoitettua näppärästi lahjakortilla.

Remonttiapu

Maalauskaveriksi lupautuminen onnistuu keneltä tahansa ja apuaan voi tarjota lahjana toiselle. Remonttiapu voi olla kullan arvoista ihmiselle, jolla on peukalo keskellä kämmentä.

Jos vasara paremmin hyppysissä, voi auttaa huonekalujen kokoamisessa tai vaativammassakin remontoinnissa. Myös siivousapu remontin jälkeen on kiva käden ojennus.

Käytännölliset tavarat

Jos haluat antaa lahjaksi tavaran, varmista että lahjansaajalla on sille käyttöä. Kukaan ei kaipaa turhaa tavaraa kotiinsa. Jos nuori kerää jotakin tiettyä astiasarjaa, täydennys tähän sarjaan on takuulla mieluinen lahja.

Kenties varmin tavaralahja on jokin kuluva käyttötavara. Esimerkiksi siivousvälineet ja -aineet voivat tuntua tylsältä lahjalta, mutta ainakin ne tulevat käyttöön. Jokin vähän ylellisempi saippua on niin ikään hyvä lahjaidea, samoin laadukkaat pyyhkeet ja lakanat.

Tavaralahjalla voi myös varmistaa, että uudessa asunnossa on jatkossa jotakin elintärkeää, mutta jota uuteen kotiin muuttanut ei välttämättä itse hoksaa heti hankkia. Tällaisia ovat esimerkiksi palovaroitin, vaahtosammutin, sammutuspeite tai ensiapuvälineet.

Perinteiset leipä ja suolakaan eivät ole välttämättä huono lahjaidea. Hienosti paketoitu artesaanileipomon leipä ja kaunis suolapurkki ovat paljon parempi lahja kuin turha tavara, jolla lahjansaaja ei tee mitään.

Mukana arjessa ja tulevaisuuden suunnittelussa. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat etuja elämäsi tärkeimpiin asioihin. Katso lisää!

Lue myös:

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin? 19 tavaran lista kertoo, mitä oikeasti tarvitset

Täyden palvelun muutossa taulutkin laitetaan seinille – mikä muuttotapa sopii sinulle?