Talossa vaeltava henkilö, nariseva lattia, tavaroiden kolinaa. Havaintoja kummituksista on etenkin vanhoissa taloissa tai hautausmailla.

Keräsimme yhteen paikkoja Suomessa, jossa kerrotaan kummitelleen.

Bulevardia-apteekki, Helsinki

Helsingin Vanhaan kirkkopuistoon ja sen lähistöllä oleviin katuihin ja taloihin liittyy paljon kummitustarinoita, sillä alueella on sijainnut monia hautausmaita. Vanhaa kirkkopuistoa kutsutaan myös Ruttopuistoksi, sillä alueelle haudattiin syksyllä 1710 ruttoepidemiaan kuolleet. Rutto tappoi yli kolmasosan kaupungin asukkaista.

Useampienkin ruton uhrien kerrotaan vierailleen kuolemansa jälkeen lähistöllä sijaitsevassa Bulevardin apteekissa etsimässä apua ruttoonsa. Kertomusten mukaan eräs farmaseutti näki 1940-luvulla apteekin kellarissa epämääräisen, apua anelevan ja valoa hehkuvan hahmon. Hahmosta erottuivat vain pää, hartiat ja viitta. Järkyttynyt farmaseutti huusi haamulle ”Mene, Kristuksen nimeen!” ja kummitus katosi.

Mustion linna, Karjaa

Nykyisin kartanohotellina toimiva Mustion linna on yksi Suomen tunnetuimpia kummituskartanoita. Tarinoiden mukaan kartanosta sen rakennusvaiheessa 1780-luvulla yösijaa pyytänyt nainen kirosi kartanon, kun häntä ei päästetty sisään.

Linnan yläkerran kummitus on nimeltään Harmaa rouva. Linnan työntekijät ovat kertoneet kuulleensa lukitun oven takaa ketjujen kolinaa, laahustamista sekä pesemisen ääniä. Huoneessa ei ole vesipistettä eikä ketjuja.

Myös vuonna 1921 kuolleen kartanon patruuna Hjalmar Linderin on kerrottu kummittelevan linnassa.

Hotelli Lasaretti, Oulu

Oulussa sijaitseva Lasaretti-hotelli on toiminut nimensä mukaisesti aiemmin sairaalana. Hotellin kellarin uskotaan siis olleen aiemmin ruumishuone.

Kellari on nykyisin varasto, ja hotellin henkilökunta kertoo saavansa tilassa kylmiä väreitä. Joistakin tilassa olleista on tuntunut, että joku kävelee heidän lävitseen. Kellarin käytävillä taas on kuultu outoja huokauksia.

Helsingin Vanhaa kirkkopuistoa kutsutaan Ruttopuistoksi, sillä sinne haudattiin 1700-luvulla ruttoepidemiaan kuolleita.

Kartanohotelli Satulinna, Hirvensalmi

Vain elämää -sarjan päänäyttämönä tunnettu Satulinna-hotelli on ollut kummitustarinoiden keskiössä viime vuosina, sillä useampikin sarjassa nähty artisti on puhunut julkisuudessa oudoista kokemuksistaan.

Paikalla kävi joitakin vuosia sitten myös paranormaaleja ilmiöitä tutkiva Aavedata-ryhmä, jonka kuvaamalla videolla näkyy itsestään aukeava ja sitten sulkeutuva ovi.

Harrbådan majakka, Kokkola

Harrbådanin eli Harriniemen loiston lähettyvillä on raportoitu monista oudoista ilmiöistä. Paikalla on 1900-luvun alkupuolelta asti nähty leijailevan naisen haamu, Harrbådanin neito. Tarina kertoo, että nainen olisi hukkunut majakan lähettyvillä laivan haaksirikossa.

Toisen tarinan mukaan kummitteleva nainen on majakanvartija, joka odotti merille lähtenyttä miestään ja hyppäsi lopulta turhautuneena majakasta alas.

Suomen Kansallisteatteri, Helsinki

Kansallisteatterista on kantautunut vuosien varrella lukuisia kummitusjuttuja. Yksi kuuluisimmista liittyy näyttelijä Urho Somersalmeen, joka teki teatterissa pitkän uran. Vuonna 1962 hän surmasi vaimonsa Aili Somersalmen näyttelijäliitolta lahjaksi saamallaan kirveellä ja hirttäytyi sen jälkeen itse. Useampikin teatterin henkilökuntaan kuuluva on kertonut kohdanneensa Somersalmen haamun teatterin käytävillä kirves kädessään.

Teatterissa kerrotaan liikuskelevan Somersalmen lisäksi muitakin kuolleita näyttelijöitä.

Helsingin Kansallisteatterin käytävillä on nähty teatterissa kuolleen näyttelijän haamu.

Tarinoiden mukaan näissäkin paikoissa kummittelee:

Malmin lentokenttä, Kleinehin huvila, Hotelli Seurahuone ja Ruiskumestarin talo Helsingissä, Hvitträskin kartano Kirkkonummella, Espoon kartano, Kytäjän kartano Hyvinkäällä, Turun linna, Porin teatteri, Tampereen teatteri, Joensuun kaupunginteatteri, Grönvikin kartano Mustasaaressa, Palosaaren kirjasto Vaasassa, Pohjanmaan museo, Joensuun kaupungintalo, Oulun linna, Olavinlinna Savonlinnassa, Haikon kartano Porvoossa sekä Hatanpään kartano Tampereella.

Kummitus

  • Kummitus on olento, joka yrittää jollakin tavalla ylittää elämän ja kuoleman rajan. Yleensä kummitus on kuollut henkilö, joka on syystä tai toisesta jäänyt elävien keskuuteen. Kummittelu liittyy yleensä selvittämättä jääneisiin asioihin. Useimmiten kummitukset kuvataan vaarattomiksi, mutta räyhäävistä hengistä on myös paljon tarinoita.

Lähteet:

Vanessa Kairulahti ja Karolina Kouvola: Helsingin henget, 2019

Mauri Karvonen: Aavetaloja ja ihmiskohtaloita 2, 2018

Eero Ojanen: Suuri suomalainen kummituskirja – Kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen, 2016

Yle (https://yle.fi/uutiset/3-8399789)