Tämä pieni osa voi pelastaa isolta vahingolta tulvatilanteessa – tarkista heti talosi tilanne
Lisää aiheesta
Moni tulvavahinko olisi voitu välttää, jos kiinteistöstä olisi löytynyt toimiva padotusventtiili. Lue, milloin tämä pieni osa tarvitaan.
Tulvat aiheuttavat vuosittain merkittäviä omaisuusvahinkoja ympäri Suomen. Ilmastonmuutoksen myötä lauhtuvien talvien ja kasvavien vesisademäärien on ennakoitu lisäävän etenkin talvitulvien riskiä tulevaisuudessa. Osa tulvavahingoista olisi kuitenkin estettävissä yksinkertaisella ja rakennusmääräysten edellyttämällä toimella.
Mikäli kiinteistössä on padotuskorkeuden alapuolella olevia tiloja, kuten kellareita, tulisi viemärijärjestelmästä löytyä padotusventtiili. Padotusventtiili päästää kiinteistön viemärivedet runkoverkkoon, mutta estää tulvivan runkoviemärin jätevesien pääsyn kiinteistöön. Ilman venttiiliä tulvivan runkoviemärin ainekset voivat päästä esimerkiksi kellaritiloihin ja aiheuttaa kosteus- tai vesivahinkoja.
Padotuskorkeus tarkoittaa tasoa, jolle jätevesi voi tavallisessa tilanteessa verkostossa nousta. Riski koskettaa etenkin vanhempia kiinteistöjä, kuten rintamamiestaloja, joihin on tehty viemäröintejä maantason alapuolelle.
– Olemme valitettavasti havainneet rankkasade- ja vesistötulvien aiheuttamien vahinkojen yhteydessä, että monessa kiinteistössä ei määräyksistä huolimatta ole ollenkaan padotusventtiiliä tai venttiili ei toimi, koska sitä ei ole huollettu, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.
Myös salaojissa on yleisesti oltava padotusventtiili, jotta vedet eivät pääse niissä väärään suuntaan, eli kastelemaan maaperää rakennuksen ympärillä.
Tulva vaurioitti kotia – mitä teen?
Huollon laiminlyönti voi vaikuttaa vakuutuskorvauksiin
Tulvatilanteessa puuttuva padotusventtiili voi aiheuttaa suuriakin vahinkoja padotuskorkeuden alapuolisiin tiloihin, niiden pintoihin ja rakenteisiin sekä irtaimistoon. Vesivahinkojen kohdalla hintalappu voi nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.
Padotusventtiilin merkitys on huomioitu myös vakuutuksen suojeluohjeissa vuoden 2025 alusta alkaen: mikäli määräystenmukainen venttiili puuttuu tai sen huolto on laiminlyöty ja vahinko sattuu, voi vakuutuskorvauksiin tulla vähennyksiä.
Suojeluohjeiden ja valmistajien käyttöohjeiden mukaan padotusventtiili on huollettava 12 kuukauden välein sekä silloin, kun tiedossa on rankkasateita tai vesistötulvia.
– En voi liikaa painottaa, miten tärkeä rooli tällä näennäisen pienellä osalla on. Toivon, että jokainen kiinteistönomistaja varmistaa viimeistään nyt, että venttiili tarvittaessa löytyy ja toimii normaalisti. Jos havaitsee puutteita, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, Kujala neuvoo.