Ilmalämpöpumput ovat kasvattaneet suosiotaan jo useamman vuoden ajan. Oikein käytettynä ilmalämpöpumppu laskee sähkölaskua usealla sadalla vuodessa. Muutama paha pakkasjakso voi kuitenkin syödä säästön, mikäli pumppua huudattaa liian kovalla pakkasella.

Pakkasia taltuttaessa kannattaa muistaa muutama yksinkertainen perusasia, joiden avulla sähkölaskusi pysyy kurissa myös arktisemmissa oloissa. Tässä viisi konkreettista vinkkiä energiatehokkaaseen lämmitykseen.

Laske lämpötilaa

Kiinnitä huomiota kodin lämpötiloihin. Mikäli ulkona paukkuu kova pakkanen, ei taloa kannata lämmittää liiaksi. Sopiva sisälämpötila on 20-22 astetta ja makuuhuoneissa pari astetta alhaisempi.

Lämpötilan alentaminen lomamatkojen tai työpäivän aikana kannattaa, sillä jo muutaman asteen alentaminen pienentää sähkölaskua mukavasti.

Omakotitalossa kannattaa myös huomioida aputilojen, kuten varaston, autotallin tai tuulikaapin lämpötilat. Näissä tiloissa elohopea voi jäädä 7-13 tuntumaan ja autotallissa jopa alemmas.

Käytä ilmalämpöpumppua oikein

Ilmalämpöpumppu on tukilämmitysmuoto varsinaiselle lämmitysjärjestelmälle, kuten patteri-, lattia- tai kattolämmitykselle. Jos käytät lämpöpumppua samanaikaisesti toisen lämmitysjärjestelmän kanssa, kiinnitä huomiota siihen, että patterit on säädetty muutama aste tavoitelämpötilan alle.

Jos tavoitelämpötila on 21 astetta, kannattaa patterit säätää vaikkapa 17-19 asteeseen. Tällöin järjestelmät eivät kilpaile toistensa kanssa.

Kaikkein kovimmilla paukkupakkasilla kannattaa harkita ilmalämpöpumpun sammuttamista, sillä 15-20 pakkasasteen kohdalla useimpien lämpöpumppujen teho-hyöty-suhde laskee merkittävästi. Eri valmistajien pumppujen hyötysuhde vaihtelee kovasti, joten tarkista asia lämpöpumppusi ohjekirjasta tai valmistajalta.

Sulje kylpyhuoneen ja WC:n ovet

Kylpytiloissa on usein lattialämmitys, joka lämmittää huonetta muuta huoneistoa lämpimämmäksi. Kovilla pakkasilla pesuhuoneiden ovet kannattaa pitää kiinni, sillä muutoin ne lämmittävät koko asuntoa.

Lattialämmityksen termostaatin lämpötilaa kannattaa myös seurata, sillä jo muutaman asteen lämpötilan nousu kuluttaa runsaasti energiaa.

Käytä takkaa

Tulisijan käyttäminen kovilla pakkasilla laskee muiden lämmitysmuotojen tarvetta. Erityisesti varaava takka varastoi itseensä hyvin lämpöä ja luovuttaa sen hitaasti. Varaavalla takalla sähkölämmittäjä voi säästää vuositasolla jopa 30% kokonaisenergiankulutuksestaan.

Takka kannattaa lämmittää jo ennen pakkasten kiristymistä ja jatkaa läpi pakkaskauden. Huoneiden väliovet kannattaa pitää auki, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään tasaisesti. Ilmalämpöpumpun takkatoimintoa voi hyödyntää mikäli sellainen pumpusta löytyy.

Paukkupakkasilla takka tuo myös tunnelmaa ja pehmeää lämpöä.

Laita villasukat jalkaan

Myös kotosalla kannattaa viihtyä villasukissa, sillä villa on erinomainen eristysaine. Viileämpikään lattia ei häiritse kun jalat on verhottu lämpimästi. Sama pätee muuhun pukeutumiseen. Talvella kotona ei tarvitsekaan tarjeta lyhythihaisessa.