Retrokeittiöitä, kellastuneita parketteja ja epäkäytännöllisiä pohjaratkaisuja. Jotkut vanhoista sisustusratkaisuista on hyvä päivittää tähän päivään, suosittelee sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen. Mutta aivan kaikkia viitteitä asunnon iästä ei kannata jyrätä nykymuodin tieltä. Se voi nimittäin pahimmassa tapauksessa laskea kodin jälleenmyyntiarvoa.

Nykyisin asunnonostajat osaavat arvostaa myös autenttisuutta ja sitä, että asunto henkii edes osin valmistusvuotensa tyyliä.

Tumma puu ja kivitasot keittiössä

Monia vanhoja keittiöitä täytyy päivittää tähän päivään jo käytännöllisyyden vuoksi. Tumma puu keittiön ovissakaan ei välttämättä houkuttele juuri nyt.

Sen sijaan, että purat koko keittiön ja vaihtaisit täyspuisen keittiön nykyisin suosittuun melamiiniin, harkitse kevyempää päivitystä. Keittiö saa uutta ilmettä, kun maalaat kaapit ja vaihdat vetimet.

1980-luvun kvartsi- tai graniittikivitasojakaan ei kannata hävittää, sillä luonnonkivi on paitsi kestävä myös varsin trendikäs materiaali. Terrazo eli mosaiikkibetoni on syrjäyttänyt marmorin muodikkuudessa.

Ahtaat kaapit

Vanhoissa asunnoissa voi olla tiloja, joilla ei ole varsinaista käyttöä enää nykypäivänä. Esimerkiksi tuulikaapin purkaminen tekee eteisestä huomattavasti käytännöllisemmän. Nykyaikaiset ovet ovat niin tiiviitä, ettei tuulikaappeja enää tarvita.

Muidenkin turhien ovien poistaminen tuo avaruutta asuntoon ja päästää valon kulkemaan vapaammin.

Niin ikään vanhojen asuntojen kylmiöt ja komerot kannattaa päivittää nykyaikaan. Kylmiöt ovat turhia energiasyöppöjä: harkitse niiden tilalle vaatesäilytystä, varsinkin jos säilytystila on kortilla.

Mosaiikkiparketti

Mosaiikkiparketti oli erityisen trendikäs 1970-luvulla. Nykyremontoijat ovat innokkaita vaihtamaan vanhanaikaiseksi kokemansa palaparketin leveään lankkuparkettiin.

Täydellisen lattiaremontin sijaan voit harkita pienempää tuunausta. Uusi pinta tekee lattialle ihmeitä: hio vanhanaikainen kiiltävä lakka pois ja vaihda se mattalakkaan. Sävytä lattia lakalla vaaleammaksi tai tummemmaksi oman makusi mukaan.

Boordilaatat

1990-luvulla ja 2000-luvun alussa innostuttiin boordilaatoista kylpyhuoneessa. Vanhanaikaisen kylpyhuonetta ei tarvitse aina laatoittaa kokonaan uudelleen.

Tuunaa omaan makuun sopimattomia laattoja maalaamalla ne laattamaalilla. Jos haluat boordin kohokuvion kokonaan piiloon, kuvion voi hioa pois.

Toinen vaihtoehto on päällystää seinät trendikkäällä mikrosementillä. Taloyhtiö ei kuitenkaan välttämättä anna lupaa mikrosementtikäsittelyyn.

Lasitiilet

Lasitiilet olivat trendikkäitä 2000-luvun alussa. Jos vanha lasitiiliseinä ei ole mieleen, sen päälle voi levyttää uuden seinäpinnan. Uusi seinäpinta on maalaamista parempi ratkaisu, sillä maalattu lasipinta saattaa olla kummallisen näköinen.

Toisaalta lasitiilenkin voi saada toimimaan sellaisenaan. Vuosituhannen alku tekee vahvaa paluuta niin muodissa kuin sisustuksessakin.

Paneelikatto

Mäntypaneelikatto on tuttu näky monissa suomalaiskodeissa. Se ei kuitenkaan välttämättä tuo asunnolle lisäarvoa, sillä sen suosio on perustunut paneelin helppoon ja nopeaan asentamiseen. Tumma katto vie asunnosta valoa ja voi tuoda sinne ei-toivottua mökkifiilistä.

Tuunaa paneelikatto maalaamalla, mutta muista satsata erityisen tarkasti pohjatyöhön. Mäntykaton kipsikatoksi muuttamista voi myös harkita. Vanhoissa taloissa valaistus on usein vähäistä, joten kattoremontin yhteydessä kannattaa satsata myös lisävalaistukseen upotetuilla kattovalaisimilla.

Asiantuntijana sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen

Lue seuraavaksi:

Millainen rahoitus sopii remontoijan tarpeisiin?