On yksilöllistä, tunteeko olonsa kotoisammaksi väljemmin vai tiiviimmin sisustetussa kodissa. Se voi riippua myös mielentilasta. Joillekin tavarapaljous voi luoda turvallisuuden tunnetta, kun toiset voivat hengittää avarassa tilassa.

– Tavaroiden asettelussa harmonian rinnalla tärkeää on toimivuus. Jos aina ohi kulkiessa kolauttaa jalkansa lipaston kulmaan, alkaa se ennen pitkää ärsyttää, sanoo sisustussuunnittelija Minna Qvist, joka pyörittää Q-tamolla-nimistä sisustusliikettä Hyvinkäällä.

Qvist neuvoo panostamaan itselle sopivaan sänkyyn, sohvaan ja tuoleihin – siis huonekaluihin, joilla oleskellaan paljon. Huomiota on hyvä kiinnittää myös siihen, etteivät tyynyt ja peitot sisällä allergisoivia materiaaleja.

– Jos aamulla ei meinaa saada kankeudeltaan vaatteita päälle, ei sänky välttämättä ole itselle oikea, vaikka se olisi ollut kuinka kallis.

Punainen aiheuttaa levottomuutta

Kodin värit ja sävyt vaikuttavat ihmisen mieleen huomaamatta. Rauhattomat sävyt voivat nostaa stressitasoja ja aiheuttaa levottomuutta. Esimerkiksi punainen makuuhuoneen seinä voi vaikeuttaa nukkumista.

– Makuuhuoneeseen kannattaa ennemmin laittaa rentouttavaa ruskeaa, sinistä tai vihreää, Qvist vinkkaa.

Jos luonnonvaloa ei ole tarpeeksi, kotiin on hyvä tehdä keinotekoisia valopisteitä. Myös valon väri vaikuttavaa mieleen eri tavoin: Keltainen valo rauhoittaa, ja luonnonvaloa mukaileva sininen motivoi ja antaa virtaa. Sinertävä valo sopii esimerkiksi työhuoneeseen ja keittiöön.

Muistot esille

Sisustustrendien noudattamista tärkeämpää on se, että kodin kalusteet ja tavarat tuntuvat omilta. Muistoja sisältäviä tavaroita kannattaa pitää esillä, sillä esimerkiksi matkalta ostettu koriste tai taulu voi tuoda hyvänolontunteen.

– Kehotan asiakkaita laittamaan esille asioita, joista heille tulee hyvä mieli. Niitä voi sijoitella paikkoihin, joiden ohi kulkee usein, kuten eteiseen.

Jo kodin suunnitteluvaiheessa tulisi kiinnittää huomiota siihen, mikä tulee ensimmäisenä vastaan ovesta sisään astuessa. Joillekin sopii avara eteinen, josta näkee koko kodin. Toisia miellyttää pitkä käytävä, jonka päässä on mieleinen taulu tai muu esine.

Jos eteisessä on heti seinä vastassa, se voi tuntua luotaantyöntävältä. Ahtaasta eteisestä voi luoda kutsuvamman piristävällä tapetilla, taululla tai jollakin esineellä.

Akustiikka vaikuttaa stressitasoihin

Kodissa tulee olla riittävästi tekstiilejä ja kaikumista estäviä pintoja. Näin ulkoa tai rappukäytävästä ei kantaudu meteli sisään, eikä ääntä tarvitse korottaa, kun jutellaan perheen tai ystävien kanssa ruokapöydässä. Televisiokin kuuluu paremmin, kun huoneessa on tyynyjä ja verhoja tai akustiikkatauluja seinillä.

– Akustiikka on yksi kodin tärkeimmistä asioista, vaikkei sitä moni tule ajatelleeksi, Qvist sanoo.

Jos jatkuvasti altistuu meluärsykkeille, muuttuu äkäiseksi ja väsyneeksi. Myös keskittymiskyky vaikeutuu. Siksi välillä on tärkeää rauhoittaa äänimaailma.

Lattia vaikuttaa kodin akustiikkaan. Esimerkiksi laattalattia lisää kaikumista ja on kova ja kylmä, ellei sen alla ole lattialämmitystä. Siksi siihen on hyvä yhdistää lämpimiä materiaaleja ja sävyjä, kuten puuta.

Älä tee siivoamisesta mörköä

Pöly ja tunkkaisuus voivat aiheuttaa väsymystä ja nuhaisuuden tunnetta. Qvist kannustaa pitämään kodin alati järjestyksessä, sillä kodin siisteys on tärkeää myös mielen hyvinvoinnin kannalta.

– Olisi hyvä huolehtia siitä, ettei siivoamisesta tule mörköä. Kotia voi siistiä kevyesti päivän mittaan. Esimerkiksi aamulla voi pyyhkiä pintoja viisi minuuttia ennen töihin lähtöä.

Siivousstressin määrään voi vaikuttaa myös sisustusratkaisuilla. Jos inhoaa pölyjen pyyhkimistä, kannattaa vähentää tavaraa ja piilottaa mahdollisimman paljon kaappiin. Kun tavaroilla on omat paikat, on helpompi rentoutua.

Qvist neuvoo hankkimaan käytännöllisiä, perheen arkeen sopivia kalusteita. Esimerkiksi lapsi- ja lemmikkitalouksissa kannattaa valita materiaaleja, jotka on helppo pitää puhtaana.

Puu rauhoittaa

Viherkasvit piristävät mieltä ja puhdistavat sisäilmaa, eivätkä ne vaadi hortonomin taitoja.

– On ihan ok, että kasvit välillä kuolevat ja niiden tilalle hankitaan uusia, Qvist muistuttaa.

Luonnonläheisyys palauttaa vireystasoja ja lisää positiivisuutta. Siksi kodissa hyvä olla luonnollisia värejä, kuten vihreän tai sinisen eri sävyjä, eri muodoissa.

– Olen iloinen, että sisustamisessa kylmänharmaa on vähenemässä ja tulemme takaisin ruskean, kullan ja messingin sävyihin. Meillä suomalaisilla on ollut vuosikausia puisia paneeliseiniä ja kattoja.

Kalusteissa Qvist valitsee ennemmin puun kuin keinotekoisesti tuotetun MDS-materiaalin. Puu on miellyttävän väristä, lämmintä ja pehmeää. Lisäksi se on uusiutuvaa ja helpompi kierrättää.

Etsitkö asuntoa? OP Koti tuntee koko Suomen kodit.