1. Kämppisten kanssa säästät kuluissa

Yhdessä asuminen toisten kanssa on usein taloudellisesti järkevä päätös. Nykyään ei ole tavatonta, että työssäkäyvät aikuisetkin valitsevat kimppakämpän. Asumalla yhdessä muiden kanssa voi säästää tuntuvasti asumiskuluissa. Lisäksi näin voi olla mahdollista valita tilava asunto asuinalueelta, josta ehkä yksin ei olisi mahdollista vuokrata asuntoa.

2. Minimoi riskit muuttamalla tutun kanssa

Jotta yhteisasuminen onnistuu, on kämppiksen oltava luotettava ja mielellään saman henkinen, koska asuinkumppanin kanssa on tultava toimeen. Hyvä ratkaisu voi olla suosia tuttua ja muuttaa yhteen esimerkiksi lapsuudenystävän tai oman siskon kanssa, jonka tavat tuntee.

3. Ole tarkkana sopimuksen kanssa

Varaudu myös pahimpaan: Entä jos kämppis jättää vuokran maksamatta tai rikkoo jotakin asunnosta? Vuokrasopimusta laatiessa kannattaa olla tarkkana, ettei joudu toisen maksumieheksi. Hyvää tietoa erilaisista sopimusvaihtoehdoista saa Vuokralaiset VKL ry:n sivuilta. Jos vuokraan tarvitsee Kelasta asumistukea, kannattaa tarkistaa minkälaisen sopimuksen tai selvityksen Kela haluaa, jotta tarvittavaa tukea voidaan maksaa.

4. Yhteisistä säännöistä on hyvä sopia

Jotkut suosivat kokouksia, toisille riittää, että muuton yhteydessä puhutaan, saako kotiin tuoda yövieraita, saako kuunnella musiikkia iltaisin myöhään ja käyttääkö jokainen omaa vessapaperia. Voi myös esimerkiksi sopia, että jos oman huoneen ovi on kiinni, haluaa silloin olla rauhassa.

5. Kuka siivoaa ja hankkii vessapaperit?

Myös kotitöistä kannattaa sopia, koska äiti ei enää tee niitä. Voisiko yhteistilat siivota yhdessä viikoittain vai siivotaanko joka päivä vähän? Sovitaanko vessanpesulle kiertävä vuoro? Tiskataanko astiat heti käytön jälkeen vai hankittaisiinko peräti yhdessä tiskikone?

6. Korvatulpat ehkäisevät riitoja

Kimppakämpässä asut toisten kanssa. Se tarkoittaa, että koti ei ole aina hiljainen. Siksi voi olla hyvä idea hankkia korvatulpat, jotta voit lueskella rauhassa tai saat unenpäästä paremmin kiinni, jos kämppiksellä on tapana katsoa seinän takana iltaisin Seinfeldiä läppäriltä ja nauraa kovaa.

7. Parhaimmillaan kimppa-asuminen tarjoaa yhteisöllisyyttä

Asuinkumppaneihin kannattaa suhtautua avoimin mielin. Kimppakämpästä voi löytää seuraa lenkille tai baariin. Ainakin välillä on kiva, että joku sanoo aamulla huomenta ja kysyy mitä kuuluu. Parhaimmillaan kämppisten kanssa voi intoutua pistämään ihan bileet pystyyn. Joskus on käynyt niinkin, että kämppiksestä on tullut avokumppani.

Kotivakuutus moderniin elämään. Tutustu OP Nano Kotivakuutukseen.