Kesällä monet suomalaiset siirtyvät kaupungeista mökeille. Mökkejä on monen moisia, sähköttömistä mökeistä aina huippuvarusteltuihin villoihin. Mökkejä on myös laajasti ympäri Suomen, mutta suosittuja mökkikuntia yhdistää yksi asia: ne ovat kaikki veden äärellä. Monelle suomalaiselle meri- tai järvinäköala on yksi mökin tärkeimmistä ominaisuuksista.

Suomen mökkipääkaupunki on Kustavi, joka sijaitsee saaristomerellä, Vakka-Suomen seutukunnassa Varsinais-Suomessa. Kunnassa on 500 vakituisesti asuttua asuntoa, mutta vapaa-ajan asuntoja siellä oli Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna yli 3 100. Kunnassa on siis kuusi mökkiä jokaista asuntoa kohden. Kustavin tavoin monet mökkivaltaisimmat kunnat ovat pieniä saaristokuntia.

Kun tarkastellaan suurempia kuntia, joissa mökkejä on enemmän kuin asuntoja, erottuu listalta varsinaissuomalainen saaristokaupunki Parainen. Paraisilla on yli 8 900 mökkiä, ja vakituisia asuntoja noin 7 100.

Myös järviseudut houkuttelevat mökkeilijöitä. Mökkivaltaisia kuntia löytyy esimerkiksi Etelä-Savosta. Puumalassa vakituisesti asuttuja asuntoja on yli 1 100, mökkejä liki 3 900. Hirvensalmella vakituisia asuntoja on myös noin 1 100, mökkejä lähes 3 100. Päijänteen rannalla, Päijät-Hämeen Sysmässä mökkejä on liki 4 000, kun asuntoja on noin 2 100.

Viime vuoden lopussa mökkejä oli Suomessa noin 510 000.

Oletko ostamassa tai myymässä mökkiä? OP Koti auttaa.