Koti voi olla epäonniselle vaarallinen paikka, ja harva onkaan välttynyt kotona sattuvalta, pienemmältä tai suuremmalta tapaturmalta. Vakuutusyhtiöt määrittelevät tapaturman äkilliseksi, yllättäväksi sekä tahtomatta sattuvaksi onnettomuudeksi, jonka seurauksena tulee ruumiinvamma. Sellaiseksi lasketaan monta erilaista vahinkoa aina pikkuvarpaan kolauttamisesta jakkaralta horjahtamisen aiheuttamaan loukkaantumiseen. Vahinkojen aiheuttajan täytyy olla portaiden, kynnyksen tai liukkaan pihatien kaltainen ulkopuolinen asia.

Kun nostat sohvaa ja selkäsi venähtää, se ei ole vakuutusyhtiöiden silmissä tapaturma. Sen mukaan venähdyksen aiheuttaja on sohvan sijaan tietoisesti tehdyn nostamisen aiheuttama rivakka ponnistus, jolloin tapaturmavakuutus ei korvaa vamman hoitoa. Suurin osa hoitoa vaativista tapauksista liittyy venähdysten sijaan kuitenkin esimerkiksi flunssaan tai muun sairastumiseen, jotka nekään eivät kuulu tapaturmavakuutuksen piiriin.

Olipa kyse mistä tahansa kiireetöntä hoitoa vaativasta asiasta, voi lääkäriin pääsyä joutua odottelemaan tovin julkisella puolella. Siksi omaa vakuutusturvaa kannattaa miettiä tarkasti: haluatko vakuutuksen ainoastaan tapaturmien varalle, vai kaipaatko laajempaa suojaa sekä sairastumisiin että tapaturmiin?

Riittääkö sinulle pelkkä tapaturmavakuutus? Listasimme alle neljä yleisintä tapaturmaa, jotka sattuvat usein suomalaiskotien seinien suojissa – tai aavistuksen niiden ulkopuolella.

Kompastuminen

Matto, kynnys, koiran talutushihna, lattialle jäänyt lelu... Useimmat meistä kompastuvat joskus kotonaan. Vaikka pienistä kaatumisista selviää usein säikähdyksellä, voi epäonninen joutua lääkäriin esimerkiksi haavan, revähdyksen tai murtuman vuoksi. Tapaturman aiheuttajaksi voi riittää pelkkä horjahdus, jolloin tasapainoa tavoitellessa nilkka voi esimerkiksi nyrjähtää.

Kolahdukset

Vasta liikkumaan oppineet lapset ovat varsin tapaturma-altista väkeä. Täynnä energiaa olevien lasten meno sekä kontrollin puute johtaa usein pieniin haavereihin, etenkin silloin, kun eteen sattuu vaikkapa kynnys, lelu tai vaikkapa kaapin kaltainen muu este. Jos vamma arveluttaa, kannattaa vakavampien haavereiden mahdollisuus sulkea lääkärin vastaanotolla pois.

Siivoustapaturmat

Siivoaminen voi niin ikään olla tapaturma-altista tekemistä. Pölyjen pyyhkiminen jakkaralla seisoen voi esimerkiksi aiheuttaa keikahduksen, tai tasapaino voi kadota vaikkapa saippuaveteen liukastuessa. Erityisesti iäkkäämmillä siivoustapaturmat ovat yleisiä, sillä tasapainoaisti on heikentynyt iän myötä.

Tapaturmat kotoa lähtiessä

Kodin välittömässä ympäristössä piilee liukastumisen vaara. Pihan kasteinen nurmikko saattaa vetää jalat yllättäen alta, tai ilmojen kylmentyessä haaverin syynä voi olla yön aikana jäiseksi muuttunut maa. Myös portaat saattavat aiheuttaa tapaturman etenkin, jos niiden kunnossapito on jäänyt puolitiehen.

Juttuun on haastateltu Pohjola Vakuutuksen business lead Atte Erkamoa.

Pohjola Vakuutuksen henkilövakuutusasiakkaiden käytössä oleva Pohjola Terveysmestari -palvelu on merkittävä osa henkilövakuuttamista. Palvelun käyttäjä voi ottaa yhteyden sairaanhoitajaan, joka auttaa terveyteen liittyvissä asioissa. Hän antaa myös tarvittaessa kotihoitovinkkejä, varaa ajan asiantuntijalle sekä saattaa vahinkoasian vireille.

Lue myös:

Varmista, ettei vahinko käy! Viisi yleistä vahinkotapausta kotona