Suomalaiset ovat melko tyytyväisiä asuntoihinsa, mutta moni haaveilee, että kodissa olisi lisää tilaa, selviää tuoreesta asumiskyselystä. Kyselyssä selvitettiin muun muassa asumisen unelmia omistusasujilla ja vuokra-asujilla.

Lähes viidennes suomalaisista asuu jo nyt unelmiensa kodissa. Omistusasujat ovat tyytyväisimpiä: 50 prosenttia ei muuttaisi nykyisessä asunnossaan mitään. Sen sijaan vuokra-asujista vain 4 prosenttia ei muuttaisi nykyisessä asunnossaan mitään, vaan vastaa ”asuvansa jo unelmiensa asunnossa” – tämä siitäkin huolimatta, että vuokra-asumisen suosio on viimeisen viiden vuoden sisällä kasvanut.

Vuokra-asujat ovat valinneet nykyisen asuntonsa pitkälti sen mukaan, että asumisen täytyy maksaa tarpeeksi vähän. Vuokra-asujista 54 prosentin mielestä asumiskustannukset ovat riittävän edulliset, kun taas omistusasujista niin on vastannut 21 prosenttia. Myös palvelut ja julkiset kulkuyhteydet ovat olleet tärkeä valintatekijä vuokra-asujilla. Omistusasujilla sen sijaan korostuu eniten se, että asunnossa on riittävästi tilaa ja että siinä on oma piha. Luonnon ja puistoalueiden merkitys on ollut yhtä tärkeä molemmissa asumismuodoissa.

Asutko unelmiesi asunnossa?

Mistä sellaisesta suomalaiset haaveilevat, mitä heillä nyt ei vielä ole? Kolmannes suomalaisista haluaisi kotiinsa enemmän tilaa.

Omistusasujien yleisin vastaus on, että ei muuttaisi mitään, vaan asuu jo unelmiensa asunnossa. Seuraavaksi eniten, 24 prosenttia, vastaa haluavansa juurikin lisää tilaa. Omistusasujat myös haaveilevat energiatehokkaammasta asunnosta, isommasta pihasta, ja asuvansa kauempana naapureista.

Vuokra-asujista sen sijaan jopa 50 prosenttia toivoo, että asunnossa olisi enemmän tilaa. Seuraavaksi isoin osa eli 30 prosenttia vastaa, että haluaisi asua omistusasunnossa. Seuraavaksi eniten haaveillaan pihasta, saunasta ja paremmasta ikkunamaisemasta.

Eri asumismuodoista omakotitaloasujat ovat tyytyväisimpiä omaan asumismuotoonsa: heistä peräti 89 prosenttia pitää sitä parhaimpana asumismuotona. Lähes puolet kerrostaloasujista pitää kerrostaloa unelmiensa asumismuotona.

Vuokra-asunto ei ole enää vain ”kämppä”

Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Sakari Rokkanen kertoo, että vuokra-asumisen suosio on viime vuosina noussut, ja vuokra-asumiseenkin on tullut yhä enemmän vaihtoehtoja tarjolle.

– Hyville sijainneille on valmistunut paljon laadukkaita vuokra-asuntoja, erityisesti vuodesta 2015 eteenpäin. On moderneja keittiöitä, hienoja vessoja ja kylppäreitä, isoja parvekkeita, korkeita ikkunoita ja korkeita huoneita. Vuokra-asunto ei ole enää vain ”kämppä”.

Miksi sitten vain neljä prosenttia vuokra-asujista vastaa, että ei muuttaisi mitään, vaan asuu jo unelma-asunnossa? Asumiskyselyn luku voi Rokkasen mukaan selittyä monella eri seikalla. Asunnon ostaminen on yksi elämän isoimmista hankinnoista, ja silloin punnitaan tarkkaan, mitä etsitään ja harkitaan – ovatko asunnon kaikki ominaisuudet varmasti kunnossa. Vuokra-asuntoon sen sijaan muutetaan usein matalammalla kynnyksellä.

– Monet vuokra-asujat pitävät arvossa asumisen helppoutta ja joustavuutta. Moni muuttaa työn tai opiskelujen perässä vuokralle ennestään tuntemattomalle alueelle. Vuokralla asuessa voi huolettomammin tutustua asuntoon ja alueeseen, pohtia omia mieltymyksiään ja tarpeitaan, sekä vaihtaa tarvittaessa asuntoa, Rokkanen sanoo.

Asumiskysely tukee Rokkasen väitettä, sillä omistusasujista suurin osa, 32 prosenttia vastaa, ettei usko muuttavansa enää. Vuokra-asujien yleisin vastaus taas on, että uskoo muuttavansa 1-3 vuoden sisään.

Lisäksi yksi lukuja selittävä tekijä voi löytyä siitä, että nimenomaan kaupunkien keskustoissa asutaan usein vuokralla. Koska keskustoissa asunnot ovat kalliita, monelle keskusta-asuminen mahdollistuu sillä, että muuttaa vuokra-asuntoon. Asunnon koosta ja joistakin ominaisuuksista ehkä tingitään, jotta voisi asua keskustassa. Samalla saa keskusta-asumisen hyvät puolet, jos ne ovat itselle tärkeitä. Kaupat, kahvilat ja ravintolat ovat lähellä. Kahvila on työhuone, pubi on olohuone.

– Moni suomalainen kyllä haaveilee isosta asunnosta, joka on myös hyvällä sijainnilla. Todellisuudessa on kuitenkin pakko priorisoida ja päättää, mitkä asiat ovat tärkeimpiä ja mistä taas voi tinkiä. Ja toisaalta, täytyyhän sitä jäädä jotain haaveiltavaa. Unelmoinnin ja haaveilun avullahan me jaksamme aamulla herätä töihin tai kouluun.

Rokkanen kertoo itse asuneensa ensimmäisessä omistusasunnossaan ensin vuoden vuokralaisena. Hän on tyytyväinen omaan asuntoonsa, mutta jos haaveita kysytään, niitä kyllä löytyy.

– Aina voi ajatella, että jos asuisin vielä kerroksen ylempänä, näkymä olisi vielä parempi.

Laske asuntolainasi enimmäismäärä ja pyydä lainatarjous

Etsitkö unemiesi asuntoa? Omistus- ja vuokra-asunnot löydät OP Kodin sivuilta.