Kotoaan pois muuttavan ensiasunto on usein vuokralle otettu kerros- tai rivitaloasunto, johon vuokralaisella on velvollisuus ottaa kotivakuutus. Taloyhtiön tai omistajan vakuutukset eivät nimittäin korvaa irtaimistolle sattuneita vahinkoja, eivätkä vaikkapa vesivahinkoja.

Useat vuokranantajat velvoittavat vuokralaisen ottamaan vakuutuksen, mutta pakkolinjalle ei virallisesti voida lähteä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuntoja vuokraavan Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön vuokra-asunnoissa kotivakuutusta suositellaan kuitenkin vahvasti.

– Ei me siihen voida pakottaa, mutta tuodaan kyllä esille, että kotivakuutus pitäisi ottaa. Se poistaa riskejä, jos asunnossa vaikka tapahtuu asukkaan aiheuttama vesivahinko, kertoo HOAS:in toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Vuokralainen sitoutuu ottamaan vakuutuksen

Pakkolinjalle ei lähdetä myöskään Vuokraturvan vuokra-asuntojen kohdalla, vaikka yrityksen vuokrasopimusten tekstissä onkin maininta: ”vuokralainen sitoutuu ottamaan kotivakuutuksen”.

– Vakuutuksen tuovan turvan ymmärtäminen on keskeistä sekä vuokralaisen että vuokranantajan näkökulmasta, kommentoi Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Vesivahinko lienee niitä tyypillisimpiä kauhuskenaarioita, joita vuokra-asumiseen liittyy. Pesukone vuotaa ja aiheuttaa vesivahingon, jonka korjaaminen on kallista. Juuri tällaisten tilanteiden varalle kotivakuutuksen ottaminen kannattaa. Vesivahingon kohdalla kotivakuutuksesta löytyy vastuuvakuutus, joka korvaa vakuutuksenottajan tuottamukselliset vahingot.

– Vastuuvakuutus korvaa voimassa olevan oikeuden mukaan vahingot , jotka aiheuttavat vahinkoja kiinteistöä kohtaan. Siitä voidaan korvata muille kuin itselle aiheutuneet vahingot tarkemmin ehdoissa määriteltyine perusteineen, selventää OPn korvauslakimies Samuli Malminen.

Kotivakuutuksen piiriin kuuluvat laajuudesta riippuen myös koti-irtaimisto ja oikeusturvavakuutus. Kodin irtaimistoa ovat kaikki ne tavarat, jotka voidaan laskea kuuluvan kotiin: asukkaan omat kodinkoneet, elektroniikka, tietokone, puhelin ja niin edelleen. Vakuutusmaksun määrä riippuu mm. tavaroiden yhteisarvosta. Mikäli kodissa on jotain erityisen arvokasta, kannattaa sille harkita omaa arvotavaravakuutusta.

Edullisimmillaan muutaman euron kuukaudessa

Helpointa ja edullisinta on ottaa kotivakuutus verkossa. OPn digitaalinen kotivakuutus kantaa nimeä OP Nano. Vaikka liikenteessä oltaisiin tiukalla opiskelijabudjetilla, ei kotivakuutus varmasti kaada taloutta. Pieneen opiskelijakämppään sellaisen saa muutaman euron kuukausihinnalla.

Peruslähtökohtana on, että kotivakuutus korvaa esinevahingon, joka on yllättävä ja arvaamaton. Normaalista kulumisesta aiheutuneet hajoamiset eivät kuulu kotivakuutuksen piiriin. Kotivakuutukseen kuuluu hieman yllättäen myös sellaisia asioita, joita ei ihan heti arvaisi.

– Meidän Omakoti-vakuutukseen kuuluu myös korvaus seuraeläimestä tarkemmin määriteltyine ehtoineen. Enimmäiskorvaus seuraeläimen kohdalla on 1500€, kertoo Samuli Malminen.

Toinen hieman yllättävä asia on se, että kotivakuutus on voimassa myös muutettaessa vakituisesta asunnosta toiseen. Tämä edellyttää sitä, että kotivakuutus on voimassa vahinkohetkellä. Tuolloin kotivakuutus korvaa mahdolliset muutossa aiheutuneet vahingot.

Pizzalaatikot ja koira aiheuttivat keittiöpalon

Kotivakuutuksen hankkimista puoltaa myös se, että yleisen uskomuksen mukaan suuri osa elämässä tapahtuvista vahingoista sattuu juuri kotona. Ja mitä tahansa voi sattua. Yksi erikoisimmista tarinoista, joita Vuokraturvan Timo Metsola muistaa menee seuraavasti:

– Asukas oli jättänyt tyhjiä pizzalaatikoita hellan päälle. Asukkaiden pois ollessa koira oli alkanut nuuhkimaan laatikoita ja napsauttanut samalla hellan päälle tassulla. Keittiö paloi, eikä vuokralaisella ei ollut kotivakuutusta.

Esimerkki ei liene niitä kaikkein tyypillisimpiä, mutta kaikessa uskomattomuudessaan mahdollinen. Siksi Vuokraturvan Timo Metsola kehottaakin vuokralaisia turvaamaan oman asemansa.

– Ennen kaikkea kotivakuutus on vuokralaisen itsensä etu.

Lue myös mitä kaikkea kotivakuutus kattaa.

Vakuutuksen myöntää OP Vakuutus Oy.