Matkatavara- ja matkustajavakuutus

Kun muuttaa pois vanhempien luota, oma vakuutusturva kannattaa tarkistaa ja päivittää - varsinkin niin sanotun ”matkavakuutuksen” kannalta, mikä Pohjola Vakuutuksessa tarkoittaa matkatavara- ja matkustajavakuutusta. Nimittäin vanhemmassa, jo myynnistä poistuneessa matkustajavakuutuksessa oli vanhempien vakuutuksen kautta vakuutettuina myös samassa taloudessa asuvat alle 15-vuotiaat lapset. Siksi omasta matkavakuutusturvasta voi olla jäänyt väärä käsitys.

Kiinnitä huomio matkatavaravakuutuksessa siihen, minkä suuruisia summia se korvaa. Moni on valinnut matkatavaravakuutuksensa vakuutusmääräksi 850 - 1500 euroa. Pelkästään läppäri ja puhelin yhdessä voivat kirkkaasti ylittää tämän summan. Vakuutusmäärää voi nostaa omaan tarpeeseensa sopivaksi.

Matkustajavakuutus vakuuttaa matkustajan itsensä muun muassa matkalla alkaneiden sairauksien ja matkalla sattuneiden tapaturmien varalta. Tyypillisiä tapauksia ovat flunssat ja vatsataudit, nyrjähtämiset ja haavat. Hoitoon voi hakeutua ulkomailla myös ilman vakuutusta, mutta lasku voi olla kallis, sillä kaikissa maissa terveydenhuoltojärjestelmä ei tarjoa yhtä edullista hoitoa kuin Suomessa. Vakuutuksen ansiosta voi myös mennä suoraan yksityiselle puolelle. Pohjola Vakuutuksen matkustajavakuutus tuo turvaa myös esimerkiksi matkan peruuntumisten, matkalta myöhästymisien, evakuointien, odottamisien ja matkojen keskeytymisen varalta.

Vakuutusta ottaessa voi valita, onko Pohjolan Vakuutuksen matkustajavakuutus voimassa kotimaassa. Jos Oulusta ajaa Jyväskylään mummolaan, ei kenties miellä olevansa matkalla, mutta matkavakuutus on silti voimassa. Ainoastaan kodin ja työpaikan väliset ja kodin ja vapaa-ajan asunnon väliset matkat eivät kuulu matkavakuutuksen.

Terveysvakuutus

Sairastuminen saattaa tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta moni kiittää jälkeenpäin sitä, että on ottanut vakuutuksen sairauskulujen varalta ajoissa. Vakuutuksen ansiosta voi helposti ja nopeasti mennä yksityiselle lääkärille, eikä tarvitse murehtia sitä, tuleeko lasku liian kalliiksi.

Pohjolan Vakuutuksen terveysvakuutus kattaa tapaturmista ja sairauksista koituvia lääkäri- ja hoitokuluja. Asiakas voi räätälöidä sen itselleen sopivaksi. Hän voi valita, kattaako se tapaturmat ja sairaudet, tapaturmat ja ehdoissa yksilöidyt sairaudet vai pelkät tapaturmat. Valinnoillaan asiakas myös päättää minkälaisia kuluja vakuutus korvaa. Näitä ovat esimerkiksi hoitokulut, apuvälineet, kodin muutostyökulut ja erilaiset terapiat.

Terveysvakuutuksen mukana tulee myös maksuton Pohjola Terveysmestari -palvelu, johon voi soittaa, jos jokin terveyteen liittyä asia mietityttää. Terveysmestari kartoittaa tilanteesi, antaa omahoito-ohjeita taikka tarvittaessa varaa ajan lääkärille sekä tarkistaa korvattavuuden.

Kotivakuutus

Jos muutat asumaan vuokralle, kotivakuutus vastuuvakuutuksineen on melkeinpä pakko ottaa. Vuokranantajat vaativat sitä lähes aina. Sen sijaan omistusasunnoissa kukaan ei voi vaatia kotivakuutusta.

Oli kotivakuutus pakollinen tai ei, se on kuitenkin asia, josta ei kannata tinkiä: jos asunnolle sattuisi jotain, kustannukset voivat helposti nousta ylivoimaisiksi. Yksi kauhuskenaario on vesivahinko, jonka korjaaminen voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Toki kotivakuutus kattaa pienempiäkin juttuja asunnon sisällä, esimerkiksi sen, jos parketille putoaisi painava esine, ja lattiaa pitäisi korjata.

Kotivakuutus turvaa kodin irtaimistoa myös kodin ulkopuolella. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi, että pyörä varastetaan tai kamera putoaa järveen.

Vakuutusta ottaessa voi valita, mitä kaikkea vakuutus korvaa. Pohjola Kotivakuutuksessa valitaan ensin, ottaako vakuutuksen koti-irtaimistoa varten vai myös kodin ”kiinteitä osia” eli esimerkiksi kaakeleita ja seinäpintoja varten. Sitten valitaan tarkemmin tilanteet, joiden varalta on voimassa: palo- ja luonnonilmiöturva, rikosturva, putkistovuototurva, laiterikkoturva ja särkymis- ja menetysturva. Palo- ja luonnonilmiöturva on pakollinen.

Vastuu- ja oikeusturvavakuutus

Kotivakuutuksen lisäksi on hyvä huolehtia, että taloudessa on aina voimassa myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joita sinä tai perheenjäsenesi vahingossa aiheutatte muille henkilöille tai heidän omaisuudelleen ja olet lain mukaan korvausvelvollinen, eikä vahinkoa ole aiheutettu tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. Esimerkki tästä voisi olla tilanne, jossa asut kerrostalossa ja aiheutat vesivahingon, joka kastelee talon rakenteet. Vastuuvakuutus on voimassa pohjoismaissa ja koskee myös muitakin kuin vain asuntoasioita.

Oikeusturvavakuutus sen sijaan tarkoittaa sitä, että jos sinulle tulisi oikeudenkäyntikuluja, saat ne vakuutuksen piikkiin. Kulut voivat aiheutua muustakin kuin asumiseen liittyvistä asioista. Toki joitakin rajoituksiakin on, sillä esimerkiksi työhön, avioeroon tai lasten huoltoon ja elatukseen liittyvät oikeudenkäyntikulut eivät kuulu oikeusturvavakuutuksen piiriin.

Asiantuntijat: Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partanen ja henkilövakuuttamisesta vastaava johtaja Atte Erkamo.

Tiesitkö, että osuuspankin omistaja-asiakkaana saat Pohjolan Vakuutuksen Omakoti-vakuutukseen omavastuuedun, eli jos jotain sattuu, saat omavastuusta jopa 250 euroa alennusta. Omavastuuetu koskee palo- ja luonnonilmiöturvaa sekä rikosturvaa.

Lisäksi on hyvä huomata, että vakuutusten keskittäminen kannattaa erityisesti nuorilla. Pohjola Vakuutuksen etuasiakkaana alle 28-vuotiaat saavat 21 prosenttia alennuksen useimmista kodin ja perheen vakuutuksista.

Lue lisää opiskelijan vakuutuksista

Lue lisää nuorten vakuutuksista

Tutustu Pohjola Vakuutuksen vakuutuksiin