Suursiivouksen aika alkaa olla käsillä. Perusteellisempaan siivoukseen, vaikkapa joulusiivoukseen, kuuluvat yleensä ikkunoiden, valaisimien, seinien, ovien ja saunan puhdistus sekä tekstiilien tuuletus ja pesu. Muista myös liikaa keräävät paikat, jotka putsaat harvemmin.

Kuuraa kalkit

Valkoiset tahrat kodinkoneissa, lavuaarissa, saunan lasiovessa, kylpyhuoneen kaakeleissa ja saumoissa ovat kalkkisaostumia. Kalkkia kerääntyy pinnoille vesijohtovedestä.

Tee näin:

Hapan on kalkin pahin vihollinen. Käy kalkin kimppuun esimerkiksi etikalla tai apteekista saatavalla sitruunahapolla. Kalkki voi olla tiukassa hanoissa ja suuttimissa. Liuota niiden kalkkikertymiä esimerkiksi etikkaan kastetun liinan alla.

Jynssää uuni ja liesi

Lieden kaikki pinnat sekä uunin sisäosat ja ritilät keräävät rasva- ja ruokajäämiä, siksi on tärkeää pestä ne aika ajoin. Kurkkaa myös liesituulettimen suodattimeen, jonka rasva- ja pölykertymät ovat tulipaloriski.

Tee näin:

Uuni puhdistuu kotikonstein, kun sekoitat kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa, kaksi ruokalusikallista suolaa ja kaksi ruokalusikallista kuumaa vettä. Levitä tahna uunin pinnoille kostealla liinalla ja anna vaikuttaa vaikka yön yli. Hankaa uuni sitten puhtaaksi sienellä.

Selvitä, voiko liesituulettimen suodattimen pestä vai tuleeko se vaihtaa kokonaan. Metallisuodattimen voi puhdistaa liottamalla sitä ruokasooda-etikka-seoksessa. Valuta lavuaariin lämmintä vettä ja puolikas desi ruokasoodaa. Laske suodatin lavuaariin ja lisää desi etikkaa. Harjaa suodatin liotuksen jälkeen rasvajäämistä.

Putsaa lattiakaivo

Lattiakaivon puhdistaminen on eittämättä yksi epämiellyttävimmistä kodin tehtävistä, mutta joskus sekin on tehtävä.

Tee näin:

Poista ensin ritilä, nosta hajulukko pois ja puhdista kaivo hiuksista ja roskista. Puhdista kaikki osat ja kaivo vedellä ja yleispuhdistusaineella, vanhalla astiaharjalla harjaamalla. Huuhtele lopuksi kunnolla.

Kaivo puhdistuu kätevästi myös ruokasoodalla ja etikalla. Kaada kaivoon desi ruokasoodaa ja kaksi desiä etikkaa. Anna seoksen sihistä ja suihkuta kaivoon sitten pari litraa vettä.

Raikasta hajulukko

Käsienpesualtaan hajulukko pitäisi sekin muistaa pestä säännöllisesti, muuten viemäri tukkeutuu ja alkaa haista.

Tee näin:

Aseta ensin altaan alle ämpäri ja kierrä sitten hajulukko auki. Poista putkesta ja lukosta roskat ja huuhtele osat. Kierrä hajulukko takaisin paikoilleen ja varmista, että se on kunnolla kiinni.

Siisti sälekaihtimet

Sälekaihtimet keräävät pinnalleen melkoisen pölykerroksen ja ne pitäisikin puhdistaa ainakin kerran vuodessa.

Tee näin:

Säleet pitää imuroida tai pyyhkiä yksi kerrallaan, joten varaa tähän tehtävään aikaa. Jos lika on ehtinyt pinttyä kaihtimiin, voit joutua irrottamaan ne paikoiltaan ja pesemään ne vedellä.

Kurota korkealle

Keittiön kaapinovet ja ylähyllyt pitäisi pyyhkiä säännöllisesti, ettei rasvatahma jämähdä kiinni. Muista tyhjentää silloin tällöin kaapit kokonaan ja siivota ne sisältä.

Tee näin:

Pyyhi rasvaa keränneet keittiön pinnat mikrokuituliinalla ja rasvalikaan tarkoitetulla puhdistusaineella.

Puhdista ilmanvaihtoventtiilit

Kun siistit ilmanvaihtoventtiilit pari kertaa vuodessa, pidät sisäilman raikkaana. Likaiset venttiilit estävät ilmaa vaihtumasta.

Tee näin:

Imuroi tai pyyhi venttiili ja sen ympärys. Kierrä poistoilmaventtiili irti uloimmasta renkaasta, poista tiiviste ja pese venttiili miedolla pesuaineella ja vedellä. Varo pyörittämästä venttiilin keskiosaa, ettet muuta sen säätöä.

Lue myös:

Uskoisitko? Tarvitset vain nämä neljä ainetta siivouskaappiisi