Vantaan Kartanonkoskella sijaitsevassa, valoisassa perheasunnossa käy kova vilske.

Asunto on menossa myyntiin, ja valokuvaaja on tulossa ottamaan kuvia myynti-ilmoitukseen. Staileria Helsingin stailaajilla Heli Virtasella, Riina Ahtolalla ja Elina Rajamäellä on muutama tunti aikaa valmistella asunto mahdollisimman edustavaan kuntoon kuvausta varten.

Sisään kannetaan lempeän värisiä mattoja, viherkasveja ja muita sisustusesineitä. Verhot saavat pikasilityksen, keittiön puhtaille tasoille ilmestyy tuoreita yrttejä ja sängyille kauniita päiväpeittoja.

Myyntistailaus on myös Suomessa yhä yleisempi tapa tuoda potkua oman asunnon myyntiin, Virtanen kertoo.

– Välittäjiltä saadun palautteen perusteella stailaus nopeuttaa kohteen myyntiaikaa. Se voi vaikuttaa positiivisesti myös myyntihintaan, hän sanoo.

Asunto pääosaan

Kuten moni asuntostailaaja, Virtanen on koulutettu sisustussuunnittelija. Hän kuitenkin korostaa, että asunnon myyntistailaus ei ole sisustussuunnittelua.

Sisustussuunnittelun tarkoituksena on luoda persoonallista otetta ja tyyliä kotiin. Myyntistailauksella taas haetaan persoonattomampaa, yksinkertaista tyyliä, joka toimii hyvin asunnon myyntikuvissa ja kiinnostaa mahdollisimman isoa yleisöä.

Virtasen mukaan se tarkoittaa esimerkiksi voimakkaiden trendivärien tai turhan tavaran välttelyä.

– Meidän työmme on tehdä kodista myyvä. Se tarkoittaa asunnon riisumista kaikesta sellaisesta, joka vie huomion epäolennaiseen. Itse asunto tulee pääosaan ja katsojan on helpompi kuvitella se omaan käyttöön.

Stailauksessa käytetään harkittuja yksityiskohtia.

Stailaajat valmistautuvat tehtäväänsä asiakkaalta saamiensa ennakkokuvien perusteella. Niiden kautta on helpompi hahmottaa, mitä valmisteluja tila vaatii ja millaiset stailausratkaisut siellä toimivat.

Ennen varsinaista stailausta asiakkaita pyydetään tekemään kodissaan perussiivous ja poistamaan henkilökohtaiset sisustusesineet, kuten perhevalokuvat. Myös tasot olisi hyvä saada mahdollisimman tyhjiksi.

– Asuntokuvissa tavaran määrä näyttää aina tuplaantuvan todellisesta. Siksi mahdollisimman raivattu lähtötilanne on yleensä hyvä.

Stailauskonsepti nopeuttaa työtä

Staileria Helsinki tekee yhteistyötä OP Koti Helsingin kanssa. OP Kodin stailauspalveluissa korostuvat OP:n arvot. Se tarkoittaa esimerkiksi kotimaisten tuotteiden ja luonnonmateriaalien suosimista.

Tavoitteena on luoda kohteeseen skandinaavinen ja raikas tunnelma, joka sopii useimpiin suomalaisiin koteihin hyvin.

Etukäteen määritelty konsepti myös nopeuttaa stailaajien työtä ja on samalla asiakkaalle kustannustehokas vaihtoehto.

– Luonnollisesti otamme tilan luonteen huomioon. Esimerkiksi iäkkääseen arvoasuntoon tehdään sen henkeä kunnioittava stailaus, Virtanen kertoo.

Staileria Helsingin tiimi Elina Rajamäki, Heli Virtanen ja Riina Ahtola tekevät tiivistä yhteistyötä.

Valo ja luonnonmateriaalit pinnalla

Stailauksessa kohteeseen tuodaallan yleensä runsaasti tekstiilejä. Esimerkiksi matoilla ja verhoilla on helppo raikastaa monen tilan ilmettä nopeasti, Virtanen toteaa.

– Tuomme asuntoon myös puhtaat pyyhkeet ja teemme kaikkiin sänkyihin petauksen.

Stailauksen yhteydessä ammattivalokuvaaja ottaa kohteesta myyntikuvat. Stailaajat tekevät yhteistyötä valokuvaajan kanssa suunnittelemalla parhaita kuvakulmia ja kuvattavia yksityiskohtia.

Virtasen mukaan asuntojen myyntikuvissa tällä hetkellä näkyvä trendi on luonnonvalon suosiminen. Aiemmin kuvia saatettiin ottaa hyvin kirkkaassakin valossa, nyt kuvaustyyli on muuttunut pehmeämpään suuntaan.

– Myös viherkasveja käytetään stailauksessa ja kuvissa aiempaa runsaammin.

Valokuvilla on iso merkitys onnistuneessa asuntokaupassa, sillä se on ostajan ensikosketus kohteeseen. Millaiset virheet toistuvat usein myyntikuvissa?

Jos tila on tumma ja siellä on liikaa tavaraa, näyttävät myyntikuvatkin helposti tunkkaisilta. Ja tunkkaisuus ei myy, Virtanen sanoo.

– Pahin on se, jos esimerkiksi avonainen vessanpytty näkyy kuvassa. Niihinkin törmää ihmisten itsensä ottamissa myyntikuvissa.