Miksi juuri Guadeloupe ja Martinique?

Karibian alueella on valtavasti eri tyyppisiä kohteita, joista osa kärsii turvallisuusongelmista (Haiti, Jamaika) ja osa ei sovellu perusmatkailijalle hankalien tai kalliiden lentoyhteyksien takia.

Hinta-laatusuhteeltaan houkuttelevimmat kohteet Karibialla ovat mielestäni Guadeloupe ja Martinique. Molemmat ovat Ranskan departementteja, joissa valuutta on euro ja virallinen kieli ranska. Suomalaismatkailija pääsee siten nauttimaan EU:n edullisista mobiilidatayhteyksistä, ranskalaisista leipomoista, laadukkaista ruokakaupoista ja eurooppalaisesta hygieniatasosta.

Myös yleinen turvallisuustaso on hyvä, koska sosiaaliturva perustuu ranskalaiseen järjestelmään. Varsinkin Guadeloupella kaupungit ovat hieman nuhjuisia, mutta varsinaisia slummeja ei ole. Suurin osa elintarvikkeista tuodaan Ranskasta ja muista EU-maista. Hintataso on hiukan korkeampi kuin Ranskassa, toisaalta valikoimat Carrefour-hypermarketeissa ovat lähes yhtä hyvät kuin manner-Ranskassa.

Tieverkko on varsin hyvässä kunnossa, tosin ruuhka-aikoina ei pidä liikkua pääkaupunkien läheisyydessä. Julkinen liikenne ei vaikuta tehokkaalta, siksi vuokra-auto on matkailijalle välttämätön. Ajaminen on turvallista ja autoilijat ovat kohteliaita. Nopeuskameravalvontaa on runsaasti Guadeloupella, Martiniquella vähemmän. Pienestäkin ylinopeudesta saa 45 euron rikesakon postitse kotiin autovuokraamon kautta.

Viehättävä Guadeloupe

Anse Champagnen ranta, Guadeloupe

Guadeloupen saariryhmään kuuluu seitsemän saarta. Pääsaaret Basse Terre ja Grande Terre ovat käytännössä samaa mannerta, joita erottaa vain kapea kanava. Vulkaanisella Basse Terrellä on suuret korkeuserot ja vehreä kasvillisuus. Siellä sijaitsee myös Guadeloupen kiinnostavin nähtävyys, Jacques Cousteaun mukaan nimetty pieni saari, jonka ympärillä on koralliriuttoja. Saarelle pääsee mantereelta vuokraamalla kajakin tai osallistumalla järjestetylle veneretkelle Malenduren uimarannalta.

Malenduren ranta itsessään on kiinnostava siellä elävien merikilpikonnien takia. Paikalle kannattaa saapua aikaisin aamulla, koska pysäköintipaikat täyttyvät sesonkiaikana nopeasti. Snorklaamalla enintään 50 metriä avomeren suuntaan näkee lähes aina vähintään yhden noin metrin pituisen kilpikonnan syömässä meriruohoa 5 – 10 metrin syvyydessä. Tasaisin väliajoin eläin nousee pintaan hengittämään.

Grande Terre on enemmän lapsiperheiden suosima matalien ja valkohiekkaisten rantojen takia. Malenduren lisäksi suositteltava kohde on Terre de Haut - saari, johon pääsee edullisesti päiväretkelle katamaraanilla Trois Riviers’in satamasta. Terre de Haut muistuttaa kreikkalaista saarta, jossa vuohet liikkuvat vapaasti ja autojen vähyys luo rauhallisen tunnelman. Saarella on muutama hyvä uimaranta.

Guadeloupella kannattaa suosia Karibian meren rannikkoa, Sainte Anne ja Saint Francois (Grande Terre), Malendure (Basse Terre) ovat hyviä valintoja. Guadeloupe on sen verran iso kohde, että kannattaa jakaa aika pääsaarten kesken. Näin välttyy myös pääkaupungin (Pointe-a-Pitre) ruuhkilta.

Tyylikäs Martinique

Grand Anse de Salines, Martinique. Kuva: Niko Virtanen, https://nikovirtanen.com/

Martinique on luonteeltaan erilainen kuin Guadeloupe, koska siellä turismia on ollut kauemmin. Rakennuskanta on siistimpää ja maisema näyttää hoidetummalta. Länsirannikolla on runsaasti sokeriruokoviljelmiä paikallisten rommitislaamojen tarpeisiin. Englantia puhutaan hiukan enemmän kuin Guadeloupella, jossa pääosin on selviydyttävä ranskaksi.

Martiniquella on enemmän uimiseen soveltuvia rantoja, tosin vedenalaista nähtävää (koralleja ja kaloja) on vähemmän kuin Guadeloupella. Merikilpikonnia elää ainakin kahdella rannalla, joihin on helppo pääsy autolla. Omat suosikkirantani ovat Anse d’Arlet ja Grand Anse de Salines. Majoitus kannattaa etsiä ensin mainitun tai Les Trois Ilets’in alueelta. Atlantin puoleiset rannat sopivat lähinnä surffaajille, kuten Gueadeloupellakin.

Lennot Pariisin kautta

Lennot Suomesta Guadeloupelle ja Martiniquelle ovat edullisia myös huippusesongin aikana johtuen suuresta tarjonnasta. Air Caraibes ja Air France lentävät molempiin kohteisiin Orlyn kentältä Pariisista. Molemmilla matkoillani olen lentänyt Finnairilla Pariisiin (CDG), josta on lentolipun hintaan sisältyvä bussikuljetus Orlyn kentälle terminaaliin W (länsi).

Norwegian lentää Helsingistä suoraan Orlyyn. Tällöin mahdollinen lennon peruuntuminen voi aiheuttaa ongelmia, koska on hankittava kaksi erillistä matkaa. Finnairilla lennettäessä bussilipun nouto on hiukan hankalaa, se on haettava de Gaullen terminaalista 2F. Finnair lentää terminaaliin 2D, kävelyä tulee noin kilometri. Paluumatkalla bussilipun saa suoraan lähtöselvityksessä.

Air France lentää useita kertoja päivässä Guadeloupelle ja Martiniquelle. Siirtyminen Charles de Gaullen kentältä Orlyyn kestää 1 – 1,5 tuntia, aikaa lentojen väliin on syytä varata neljä tuntia. Tammikuun alussa 2018 maksoin Martiniquen lennoista turistiluokassa (www.airfrance.com) kautta 630 euroa. Tasan vuotta aiemmin vastaavat lennot Helsingistä Guadeloupelle maksoivat noin 700 euroa. Tätä kirjoittaessa (huhtikuu 2018) edullisimmat lennot ensi tammikuulle ovat hiukan alle 700 euroa, mutta ne voivat vielä laskea.

Vinkit majoitukseen ja autonvuokraukseen

Guadeloupella ja Martiniquella on runsas tarjonta loma-asuntoja, joita välittävät esimerkiksi www.homeaway.com (ei kannata käyttää suomennettua sivustoa!) ja www.airbnb.fi. Guadeloupella maksoin melko tasokkaasta kaksiosta merinäköalalla noin 100 euroa yöltä, Martiniquella vain 80 euroa. Asiointi asunnonvuokraajien kanssa vaatii muutamia sähköpostiviestejä, mutta vaiva kannattaa nähdä. Hotellimajoitusta on niukasti tarjolla ja se on hintavaa. Vaikeinta on lähinnä löytää sopivin kohde omiin tarpeisiin. Markkinointiteksteissä jokainen loma-asunto tuntuu sijaitsevan erinomaisella paikalla. Kannattaa suosia asuntoja, joista on laadukkaat kuvat ja selkeät kohdetiedot.

Autonvuokraus huippusesongin aikana on kalliimpaa kuin Euroopassa, mutta ajoissa varaamalla voi saada pikkuauton (esim. Ford Fiesta, Renault Clio) noin 350 eurolla viikoksi omavastuun poistolla. Jumbocar on luotettava paikallinen toimija (www.jumbocar-martinique.com, www.jumbocar-guadeloupe.com), joka on kansainvälisiä vuokraamoketjuja edullisempi, silti autot ovat puhtaita ja uusia.

Budjetti yhteensä?

Kahden viikon matka kahdelle aikuiselle sesonkiaikana (tammi-huhtikuussa) tulee maksamaan 1200 – 1300 euroa hengeltä ilman autonvuokrausta ja aterioita.

Auto kannattaa ehdottomasti vuokrata heti lentokentältä, koska taksit ovat kalliita.

Ravintolassa syöminen on selvästi kalliimpaa kuin Espanjassa tai Thaimaassa, säästöä syntyy hakemalla ruokatarvikkeet Carrefour–hypermarketista tai muista ranskalaisketjujen supermarketeista. Lounasmenu rantaravintolassa maksaa 16 - 18 euroa, baareissa ja kahviloissa hintataso on Suomea edullisempi. Paikalliset, laadukkaat juomasekoitukset maksavat noin 7 euroa, iso olut keskimäärin 6 euroa.

Aamiaistarvikkeet leipomoissa ovat edullisia: iso lämmin patonki maksaa euron, myös muut leipomotuotteet ovat houkuttelevan hintaisia. Yllättävää on se, että paikallisesti tuotetut hedelmät (banaanit, ananas) ovat kalliimpia kuin Suomessa. Polttoaine on samanhintaista kuin Suomessa (ja Ranskassa).

Yhteenvetona voisi todeta, että suunnilleen samalla matkabudjetilla pääsee talvikaudella kahdeksi viikoksi Kanarian saarille, Guadeloupelle ja Martiniquelle. Kanarian saarten etuja ovat suorat lennot ja helpommat matkajärjestelyt. Guadeloupe ja Martinique tarjoavat puolestaan eksoottisempia maisemia, mielenkiintoista vedenalaista nähtävää ja talviaikaan miellyttävämpiä lämpötiloja, ei kuitenkaan painostavaa hellettä.

Lisää tietoa englanniksi löytyy seuraavilta sivustoilta:

http://www.visitguadeloupe.co.uk/

http://www.guadeloupe-islands.com/

https://www.lonelyplanet.com/martinique

https://travel.usnews.com/Martinique/

Lue lisää vinkkejä matkustamiseen ja esimerkiksi matkakassan kerryttämiseen ja sopivan matkavakuutuksen hankintaan op.fi-palvelusta!