Onnea täysi-ikäisyydestä! Pohjola Vakuutuksen vakuutusneuvoja Katariina Lehtinen vinkkaa, mitä kaikkea on hyvä tietää vakuutuksista, kun täyttää 18 vuotta. 

1. Olemassa olevat vakuutukset eivät katkea, kun täytät 18 vuotta

Jotkut vanhemmat vakuutukset ovat voineet päättyä, kun nuori on tullut täysi-ikäiseksi. Tänä päivänä vakuutukset ovat yleensä henkilökohtaisia ja jatkuvat katkeamatta, kunnes vakuutuksen ottaja tai vakuutettu itse haluaa niitä muuttaa. Juttele vanhempiesi kanssa, mitä vakuutuksia sinulla on ja onko turva riittävä. Vakuutukset ovat osa ennakoivaa taloudenhoitoa.

2. Voit hakea vakuutuskorvauksia

Jos vanhempasi ovat ottaneet sinulle vakuutuksia ennen täysi-ikäistymistäsi, he ovat vakuutuksenottajia ja siksi oikeutettuja hakemaan korvauksia. Täysi-ikäisenä voit hakea korvauksia myös itse. Jos sinulla on esimerkiksi sairaskuluvakuutus, voit itse hakea korvausta lääkärikäynnistä. Jos otat uuden vakuutuksen, mutta haluat, että vanhempasi hoitavat vakuutusasioita apunasi, voit tehdä verkkopankissa heille valtakirjan.

3. Oman omaisuutesi voit vakuuttaa vain sinä

Henkilö-, terveys- ja matkavakuutukset voivat olla vanhempiesi nimissä senkin jälkeen, kun täytät 18 vuotta, mutta kukaan muu kuin sinä ei voi ottaa omaisuudellesi vakuutusta. Jos muutat omaan kotiin, muista huolehtia kotivakuutuksesta ja tarvittaessa myös matkatavaravakuutuksesta. Kotoa muuttamisen jälkeen et enää kuulu vanhempien kotivakuutuksen tai matkatavaravakuutuksen piiriin.

4. Vanhempasi voivat edelleen maksaa vakuutuksesi, jos niin sovitte

Vakuutusten maksaja ei muutu, ellei sitä erikseen muuteta. Jos vanhempasi haluavat edelleen maksaa vakuutuksesi, se on täysin ok. Jos haluat itse maksaa vakuutuksesi, voit halutessasi jakaa maksun useaan erään, vaikka kuukausittain maksettavaksi. 

5. Lähdössä reissuun tai opiskelijavaihtoon? Tarkista matkavakuutus 

Jos asut kotona, tarkista ennen matkalle lähtöä, onko sinulla voimassa olevaa matkavakuutusta  vanhempiesi kautta vai tarvitsetko oman matkavakuutuksen.

Jos lähdet pidemmäksi aikaa ulkomaille, esimerkiksi opiskelijavaihtoon tai reppureissulle, matkavakuutuksen kesto on hyvä tarkistaa. Yleensä matkustajavakuutus on voimassa 45 tai 90 päivää ja tarvittaessa kestoaikaa voi laajentaa. Varmista myös matkatavaravakuutuksen enimmäiskorvausmäärä. Keskimäärin vaihtoon lähtijöiden valitsema enimmäiskorvausmäärä on 2000−3000 euroa.

Samalla kun muuttaa omilleen, on hyvä tarkistaa kotivakuutuksen lisäksi muutkin vakuutukset, kuten tapaturma- ja sairaskuluvakuutukset. 

6. Elämänmuutoksissa on hyvä olla yhteydessä vakuutusyhtiöön

Täysi-ikäistyminen saattaa tuoda mukanaan isoja elämänmuutoksia, kuten muuton omaan kotiin, ajokortin ja oman auton, lemmikin tai uuden harrastuksen.

Kun muutat pois kotoa, on hyvä ottaa oma kotivakuutus, joka tuo turvaa, jos kodin irtaimistolle tai asunnolle sattuu vahinko. Jos muutat puolison kanssa, voitte ottaa yhteisen kotivakuutuksen. Jos asut kimppakämpässä, jokainen asukas tarvitsee omaisuudelleen oman kotivakuutuksen. 

Jos hankit oman auton, tarvitset liikennevakuutuksen, joka korvaa henkilövahinkoja ja vastapuolen autolle tapahtuneita vahinkoja sekä kaskovakuutuksen, joka korvaa omalle autollesi sattuvia vahinkoja. Autovakuutukset otetaan aina auton pääasiallisen käyttäjän nimiin. 

Jos hankit kissan tai koiran, sille on hyvä harkita eläin- ja hoitokuluja korvaavaa eläinvakuutusta. Eläinten lääkärikustannukset ovat kalliita ja voivat aiheuttaa yllättäen ison loven budjettiin.

Jos alat harrastaa kilpaurheilua tai jotain riskialtista erityislajia, tavallinen terveysvakuutus ei korvaa, jos jotain sattuu. Tarkista riittävä turva vakuutusyhtiösi kanssa. 

7. Jos siirrät vakuutuksia omiin nimiisi, muista kopiointi

Halutessaan omat vakuutukset voi irrottaa perheen vakuutuksista. Tällöin vanhat terveysvakuutussopimukset kannattaa kopioida, jolloin vakuutusehdot eivät muutu eikä terveysselvitystä tarvitse tehdä. Terveysselvitys voi tuoda mukanaan rajoituksia, joita vakuutusehdoissasi ei aiemmin ole ollut. 

Vakuutusten siirto kannattaa, jos haluaa keskittää vakuutuksia saadakseen alennusta. Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen Etuasiakkaan alennukset saa, kun ottaa vakuutuksia kolmesta eri vakuutusryhmästä, kuten esimerkiksi koti-, matka ja tapaturmavakuutuksen. Alle 28-vuotias vakuutuksenottaja saa etuasiakkaan alennukset korotettuna. Osuuspankin asiakas voi maksaa vakuutuksia myös OP-bonuksilla.

Jutun asiantuntijana Pohjola Vakuutuksen vakuutusneuvoja Katariina Lehtinen.