Otsa kurtistuu ja ilme menee mietteliääksi. 6-vuotias Iiris Kohonen miettii, mitkä ovat hänen supervoimansa. Tai tarkemmin sanottuna hänen supersankariminänsä, Super-Iiriksen, voimat.

Hetken pohdinnan jälkeen ilme kirkastuu ja silmät alkavat säkenöidä.

– Ainakin juoksen tosi kovaa, jotta saan pakenevat pahikset kiinni! Iiris sanoo ja hymyilee leveästi.

– Ja sitten lennän. Jos vaikka kissa on juossut koiraa pakoon korkealle puun latvaan, eikä pääse alas, voin pelastaa sen lentämällä ja palauttaa turvallisesti omistajalleen.

Iiriksen isä Simo kuuntelee tyttärensä suunnitelmia hymyillen.

Hän kertoo, että Iiris on haaveillut supersankariudesta jo pidemmän aikaa. Unelma sai alkunsa Sankarikoulu-nimisestä piirretystä, jossa seikkailevilla lapsilla on erityisiä kykyjä.

– Ohjelman nähtyään Iiris alkoi miettiä, millainen supersankari hän itse olisi ja mitä hänen voimansa voisivat olla.

Iiris Kohonen

Maailma pelastuu pienillä teoilla

Vanhemmat ovat kannustaneet tytärtään alusta asti supersankariuteen. He ovat huomanneet, että Super-Iiriksen rooli sopii mainiosti tytön luonteeseen.

– Iiris on aina ollut erittäin oikeudenmukainen ihminen. Hän huolehtii kärppänä, että muiden asiat toteutuvat oikein. Jos tarjolla on esimerkiksi jotakin herkkua, Iirikselle on tärkeää, että muut saavat saman verran kuin hän itse.

Iiris nyökyttelee vieressä. Hän kertoo haluavansa olla supersankari siksi, että maailma kaipaa pelastamista.

– Super-Iiris auttaa ihmisiä ja suojelee maailmaa tekemällä hyviä tekoja. Ne voivat olla tosi pieniäkin juttuja. Voin vaikka hakea pikkusiskoni Fridan takaisin kotiin, jos hän on mennyt kauas pihalle leikkimään.

Simo-isä ehdottaa, että Super-Iiris voisi kokeilla voimiaan myös siivoamisessa. Ehkä oman huoneen siivoaminen sujuisi hetkessä, kun siihen käyttäisi supervoimia?

– Voin superimuroida, mutta en muuta, Iiris kuittaa isänsä viekkaan ehdotuksen.

Aika tehdä haaveista totta

Tuo unelma meillä kaikilla on lapsena, mutta vain harva sanoo sitä ääneen.

Se oli ensimmäinen ajatus, joka tuli Pohjola Vakuutuksen markkinointijohtajan Terhi Wimmerin mieleen, kun hän kuuli Iiriksen supersankarihaaveesta.

– Kaikki haluavat olla jollain tavalla oman elämänsä supersankareita. Minuun teki erityisen vaikutuksen se aitous ja rehellisyys, millä Iiris puhui omasta unelmastaan.

Pohjola Vakuutus on halunnut vuodesta 2019 lähtien inspiroida ja auttaa ihmisiä elämään täysillä, nauttimaan hetkestä ja toteuttamaan rohkeasti unelmiaan. Nyt, kun korona on laittanut monen haaveet jäähylle, Pohjola Vakuutuksella on päätetty edetä sanoista tekoihin.  

– Lunastamme konkreettisesti sen lupauksen, että autamme suomalaisia unelmoimaan. Alamme tehdä unelmista totta.

Korona ja ilmastonmuutos ovat horjuttaneet eritoten lasten ja nuorten uskoa tulevaisuuteen. Pohjola Vakuutus haluaa osoittaa, että maailma on kaikesta huolimatta edelleen paikka, jossa voi unelmoida.

– Koko ajan tapahtuu valoisia, ihmeellisiä asioita. Pienet ja isommatkin unelmat voivat toteutua, kunhan niihin jaksaa uskoa ja elää ne todeksi.

Iiris Kohonen

Super-Iiris elokuvatähtenä

Alkuun Iiristä jännitti.

Kun hän asteli sisään Helsingin Malmilla sijaitsevaan luolaan, vastassa oli iso työryhmä. Onneksi monet aikuisista olivat tuttuja kasvoja, jotka Iiris oli tavannut aiemmin suunnittelupalaverissa.

– Ja iskä ja Frida olivat myös mukana, Iiris lisää.

Alkamassa oli kuvauspäivä, jonka tähtenä loistaisi Super-Iiris. Tekeillä oli elokuvan traileria muistuttava video, jossa näkyisi välähdyksiä Super-Iiriksen elämästä. Iiris oli saanut suunnitella itse kaiken videon juonenkäänteistä ja sankariasusta lähtien.

– Valitsin pukuun vaaleanpunaisen värin, koska tykkään siitä eniten. Naamio pitää myös olla, jotta kukaan ei tunnista minua. Sitten voin välillä pukeutua eri asuun, eivätkä pahikset eivät tunnista minua ennen kuin olen jo ottanut heidät kiinni.

Juonen suhteen Iiris käytti mielikuvitustaan. Hän päätyi kehittelemään vauhdikkaan takaa-ajon, jossa Super-Iiris pysäyttää pankin ryöstäneen pahiksen. Roisto ajaa autolla, mutta Super-Iiris ottaa tämän kiinni lentämällä.

– Vaijerien varassa lentäminen oli kivointa! Vaikeinta oli se, kun piti nostaa roisto ilmaan. Sitä piti harjoitella monta kertaa.

Myös Simo-isää jännitti, vaikka hän tiesi, että tytär pärjäisi kuvauksissa hienosti.

– Se oli iso produktio, jossa oli kunnon rekvisiitat ja ammattinäyttelijät. Oli upeaa seurata vierestä, miten Iiriksen unelmasta tuli totta.

Muutama koulukaveri ja naapurissa asuvan ystävän äiti ovat jo sanoneet, että haluavat nähdä Super-Iiriksen tositoimissa heti, kun mahdollista. Iiris odottaa innolla sitä, että pääsee näyttämään valmiin videon ystävilleen. Ystävien lisäksi videon tulee näkemään myös moni suomalainen, koska se pyörii useamman viikon televisiossa. Videot löytyvät myös Pohjola Vakuutuksen YouTube-kanavalta.

Vaaleanpunainen ja glitterillä koristeltu supersankariasu roikkuu nyt Iiriksen vaatekaapissa. Se odottaa siellä hetkeä, jolloin Super-Iiris saa hälytyksen siitä, että jossain tarvitaan sankaritekoja.

– Välillä teen myös tarkastuskierroksia ja valvon, että kaikilla on kaikki hyvin. Se on supersankarin tärkein tehtävä.

Katso, miten Iiriksestä tuli supersankari

Iiris Kohonen