Reilu vuosi sitten espoolainen Elina Ostamo, 42, makasi kotinsa lattialla ja hengitti paperipussiin. Klassisia burnoutin oireita oli ollut ilmassa jo pitkään, mutta tarvittiin täydellinen romahdus, jotta Ostamo ymmärsi, kuinka vakavasta tilanteesta oli kyse.

– Olin jatkuvasti pahalla tuulella, kärsin uniongelmista, väsymyksestä ja kaikki asiat tuntuivat negatiivisilta. Värit katosivat lähetyksestä. En kuitenkaan halunnut antaa periksi. Olen perfektionisti, mieluummin puren hammasta ja pusken eteenpäin. Olin kyllä kuullut tarinoita uupumuksesta ja tiesin, miten sellainen kehittyy. Tiesin hälytysmerkit, mutten silti uskonut, että se voisi sattua kohdalleni, Elina Ostamo sanoo.

Hyperventilointi sai kuitenkin hakeutumaan lääkäriin, joka määräsi ensin kaksi viikkoa sairauslomaa ja myöhemmin toiset kaksi viikkoa. Kuukauden sairausloman jälkeen Ostamo yritti palata töihin, mutta oireet palasivat. Hän tiesi, että elämän suuntaa oli muutettava täysin.

Turvaa säästöistä

Pääosin IT-alalla uransa tehnyt, markkinointipäällikkönä toiminut Ostamo otti lopputilin silloisesta työpaikastaan ja opetteli lepäämään. Suorittajaluonteelle jouten olo oli yllättävän vaikeaa.

– Olin elänyt työlleni ja antanut työssä suoriutumisen arvottaa liikaa itseäni. Oli kova paikka heittäytyä sellaiseen elämään, että nyt vain olen. Se oli kovaa taistelua itsensä kanssa. Yhden päivän ainoat askareet saattoivat olla koirien lenkitys ja yhden pyykkikoneellisen peseminen. Pää harasi vastaan ja aivot raksuttivat, että jotain pitäisi tehdä, Ostamo muistelee.

Oravanpyörästä hyppääminen ei tuntunut liian pelottavalta, sillä pitkään asuntoihin ja osakkeisiin sijoittaneella naisella oli tukeva turvaverkko.

– Olemme ostaneet mieheni kanssa sijoitusasuntoja lähes kymmenen vuotta. Meillä on kahdeksan sijoitusasuntoa, joita vuokraamme. Minulla on myös omia osakkeita ja taktiikkani on ”osta ja pidä”. Tarkoitukseni on säästää käyttöpääomaa pitkälle tulevaisuuteen, mutta toisaalta tiedän, että arvo-osuustililtä saa kohtuullisen helposti rahaa elämän yllättäviin käänteisiin. Onneksi siihen ei kuitenkaan ole tarvinnut kajota. Säästöt ovat riittäneet.

Kantavana ajatuksena sijoittamisessa on, että sijoitukset tuottavat käyttövaraa eläkeikää varten. Ostamo ei halua jatkaa työelämässä 70-vuotiaaksi.

– Suunnittelemme mieheni kanssa, että voisimme jäädä pois työelämästä jo aiemmin ja järjestää aikaa muille elämän intresseille.

Elina Ostamo koiransa kanssa

Uusi kotikaupunki

Oravanpyörästä hyppäämisen mahdollisti myös toinen suuri elämänmuutos, joka Ostamolla ja hänen miehellään on edessään. Uuden, letkeämmän elämäntyylin mahdollistaa muutto pois pääkaupunkiseudulta.

Nyt on mahdollisuus asua väljemmin eikä kaikki raha mene omiin seiniin. Luulen, että etätyöt tulivat jäädäkseen ja ihmiset levittäytyvät muualle asumaan.

– Tulimme siihen tulokseen, että nyt tai ei koskaan. Ostimme omakotitalon Naantalista ja myymme nyt Espoossa sijaitsevaa paritalon puolikastamme. Saamme näin 70 neliötä lisää tilaa ja maksettua asuntolainamme pois. Saamme jopa hieman pääomaa esimerkiksi uuden sijoitusasunnon ostamiseen.

Pari ymmärsi koronavuoden myötä, etteivät heidän työnsä katso enää paikkaa. Kumpikin voi tehdä töitään Naantalista käsin. Ostamo kokee hyväksi, että työssä on ollut pakko ottaa digiloikka.

– Ei ole enää pakko asua pääkaupunkiseudulla ja painaa duunia, jotta saisi maksettua jättimäisen asuntolainan. Vanha normaali jää taakse ja pääsemme asumaan nelikymppisinä velattomaan asuntoon.

Ostamo uskoo, että elämänlaatu parantuu muutenkin muuton myötä.

– On mahdollisuus asua väljemmin eikä kaikki raha mene omiin seiniin. Luulen, että etätyöt tulivat jäädäkseen ja ihmiset levittäytyvät muualle asumaan.

Ostamon ja hänen miehensä Naantaliin veti meren läheisyys. Pariskunta harrastaa veneilyä ja uuden asuinpaikan myötä veneilykausi suosikkikohteissa saaristomerellä pidentyy, kun reissut eivät rajoitu vain kesälomiin.

– Naantalista voimme tehdä viikonloppuretkiä saaristomerelle, sitä odotamme kovasti. 

Pienemmän kaupungin rauha ja lyhyet välimatkat tuntuvat myös houkuttelevilta hektisen pääkaupunkiseudulla vietetyn elämänjakson jälkeen.

– Olen kotoisin Eurasta ja olen kokenut ruuhka-Suomessa asumisen aika ajoin raskaaksi. Ruuhkassa odottaminen ja kaikenlainen jonottaminen ovat liikaa pois elämästäni. Naantalissa pääsee kulkemaan pyörällä ja kävellen paikasta toiseen, Ostamo iloitsee.

Toipuminen

Burnoutista on kulunut reilun vuoden päivät. Ostamo huomasi, että uupumuksesta toipuminen on pitkä prosessi. Hän on pohtinut uupumukseensa vaikuttavia tekijöitä psykologin kanssa.

– Se oli monen asian summa. Perfektionisti suorittaja ei päästä itseään helpolla. Halusin tehdä mahdollisen ja mahdottoman viimeisen päälle. Otin kaiken hoitaakseni, mutta en välttämättä uskonut itseeni, vaikka kaikki ympärillä olisivat vakuuttaneet, että olen todella hyvä siinä, mitä teen. Se on ydinpommiyhdistelmä.

Ostamo on tehnyt vuoden aikana oman jaksamisensa rajoissa täydennysopintoja, osallistunut seminaareihin ja tehnyt freelancerina markkinointitöitä muutamalle asiakkaalle. 

– Olen tehnyt sopivasti töitä, että pysyy ajan tasalla.

Tulevaisuudessa Ostamo aikoo kehittää kollegansa kanssa aiemmin pöytälaatikkoon kiireiden vuoksi jäänyttä yritystä, joka vuokraa yrityksille markkinointipäällikköjä.

– Tarkoitus on kasvattaa freelancerien verkostoa ja tarjota tekijöitä asiakasyrityksille. Yrittäjän vapaus sopii minunlaiselleni ihmiselle. Nautin myös siitä, että voin tarttua tilaisuuksiin, joita elämä tuo eteen. Keväällä palaan vuodeksi palkkatyöhön erään asiakkaani markkinointipäälliköksi, Ostamo kertoo.

– Fiilis on virkeä ja innokas, kun suunnitteilla on uusia, mielekkäitä työkuvioita. Minunlaiselleni temperamentille sekin on väsyttävää, ettei ole tarpeeksi mielekästä tekemistä ja sen myötä selkeää arjen rytmiä.

Elina Ostamo

Lue myös:

Karita paloi loppuun ja jäi työttömäksi – uusi ala toi merkityksellisyyden tunteen

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!