TET-harjoittelusta se lähti. Katja Repo oli yläasteella, kun hän päätti hakea työelämään tutustumisjaksolle pankkiin. Jostain syystä juuri kaupallinen ala oli kiinnostanut häntä pienestä pitäen suuresti.

– Työ oli lähinnä kahvinkeittoa, järjestelyä ja siivoilua, mutta tykkäsin silti hirveästi. Pankkimaailma tuntui kiehtovalta, Repo kertoo.

Harjoittelu oli yksi sysäys sille, että Repo lähti peruskoulun jälkeen opiskelemaan merkonomiksi ja jatkoi myöhemmin kauppakorkeakouluun asti. Kaupallinen ala kiinnosti niin kokonaisvaltaisesti, että Revosta tuli lopulta liiketalouden opettaja.

– Kiinnostus pankkialaa kohtaan ei kuitenkaan kadonnut, vaan se jäi kytemään taustalle.

Vuonna 2013 Repo näki paikallislehdessä ilmoituksen oman pankkinsa, Loimaan Seudun Osuuspankin, edustajiston vaaleista. Hän kiinnostui heti mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan pankin toiminnan kehittämiseen.

– Isoin vetoava tekijä oli itselleni se, että edustajan tehtävässä pääsisin tutustumaan pankin toimintaan paremmin ja oppimaan siitä lisää.

Rohkeus ei kuitenkaan riittänyt siihen, että Repo olisi ilmoittautunut ehdokkaaksi saman tien. Häntä mietitytti, riittäisivätkö oma ammattitaito ja aika edustajistossa työskentelyyn.

Pari päivää myöhemmin Revon puhelin kuitenkin soi. Linjan toisessa päässä oli pankin toimihenkilö, joka pyysi tätä ehdokkaaksi vaaleihin.

– Hän oli minulle tuttu henkilö, joka tiesi, että olin liiketalouden alalla ja että saattaisin olla kiinnostunut.

Pankin edustaja kertoi, että tehtävään ei tarvita minkäänlaista talouden erityisosaamista, vaan pikemminkin edustajistoon haluttiin jäseniä mahdollisimman erilaisista taustoista. Tavoitteena oli ihan tavallisista omistaja-asiakkaista koostuva edustajisto, jolla olisi laaja-alainen näkemys asioista.

Repo pyysi päivän miettimisaikaa, vaikka omien sanojensa mukaan tiesikin jo vastauksensa. Seuraavana päivänä hän kertoi lähtevänsä ehdokkaaksi.

– Vaalit jännittivät, sillä en tiennyt, äänestäisikö minua kukaan. Kun tulokset sitten tulivat ja tajusin, että minut oli valittu edustajistoon, olin todella otettu ja innoissani.

Hieno yhteishenki

Repo muistaa edelleen ensimmäisen edustajiston kokouksensa.
Hän oli hermostunut, sillä ei tiennyt, mitä odottaa. Huoneessa odotti kolmisenkymmentä vierasta ihmistä, ja kokouksen asiatkin olivat Revolle joissain määrin uusia.

– Oli hienoa huomata, kuinka laidasta laitaan meitä todellakin oli. Kaiken ikäisiä miehiä ja naisia, ja niin monelta eri alalta, Repo sanoo.

– Meille muodostui nopeasti hyvä yhteishenki ja sellainen fiilis, että kaikesta kyllä selvitään, kun tehdään yhdessä.

Tietotaitoa pankin toiminnasta alkoi kertyä nopeasti. Repoa kiinnosti eritoten se, kuinka monipuolisista lähteistä pankin liiketoiminta muodostuu. Myös pankin toiminnan kehittyminen ja valtavat digiharppaukset olivat mielenkiintoisia aihealueita.

Repo sanoo, että hänestä oli hienoa päästä oppimaan asiat käytännön tasolla, eikä vain teorioina kirjojen sivuilta.

– Se oli todella palkitsevaa myös oman työn kannalta. Pystyin kertomaan opiskelijoilleni paljon konkreettisemmin siitä, miten pankit oikeasti toimivat.

Tärkeintä aito kiinnostus

Edustajiston jäsenyys on antanut Revolle paljon.

Hän on päässyt tutustumaan uusiin, ihaniin ihmisiin ja oppinut hurjasti uutta. Repo oli etukäteen pelännyt sitä, kuinka paljon tehtävä tulisi viemään aikaa, mutta pelot osoittautuivat turhiksi. Kokouksia oli vain muutama vuodessa ja niiden aineistoon pääsi tutustumaan hyvissä ajoin etukäteen.

– Itselläni ei ollut mitään vaikeuksia yhdistää perhe-elämää, työtä, harrastuksia ja edustajistotehtävää. Kaikki oikeastaan tukivat toisiaan.

Repo kiinnostui pankin toiminnasta siinä määrin, että homma ikään kuin ”lähti lapasesta”. Parin edustajistovuoden jälkeen hänet valittiin hallintoneuvostoon ja sen jälkeen myös pankin hallitukseen. Nykyisin Repo toimii Loimaan Seudun Osuuspankin hallituksen varapuheenjohtajana.

– Ajan myötä oma osaaminen ja tietämys ovat vahvistuneet, ja sitä kautta kiinnostuskin on kasvanut. Kun tuli mahdollisuus edetä, vastasin heti kyllä. Halusin oppia lisää.

Revon mielestä tärkein ominaisuus edustajiston jäsenelle on se, että talousasiat ja pankin toiminta aidosti kiinnostavat. Talousalan osaamisesta ei ole haittaa, mutta sitä ei varsinaisesti tarvita. Nykyisin tehtävään koulutetaan erikseen.

– Edustajistolla on aidosti valtaa ja siten myös vastuuta. Ymmärtääkseen, mistä on päättämässä, pitää olla aitoa halua selvittää asioita.

Revon mielestä edustajiston jäsenyys sopii jokaiselle, jolla on kiinnostusta aiheeseen ja mahdollisuus olla mukana.

– Tehtävä sopii jokaiselle osaamiseen, ammattiin tai elämäntilanteeseen katsomatta. Kannustan jokaista aiheesta aidosti kiinnostunutta asettumaan rohkeasti ehdokkaaksi.

– Tämä antaa ylivoimaisesti enemmän kuin ottaa.

Edustajiston vaalien ehdokkaaksi toivotaan aktiivisia omistaja-asiakkaita

Tänä syksynä valitaan viiteen osuuspankkiin uudet edustajistot. Valtakunnallisilla op.fi/edustajistonvaalit‍ -sivuilla kerrotaan perustietoa edustajistosta, vaaleista ja ehdokkaaksi asettumisesta.

Ehdokasasettelu alkaa to 25.8. klo 8.00 ja päättyy lähes kolmen viikon kuluttua ke 14.9. klo 16.00. Tänä aikana vaalit järjestävien pankkien nettisivuilta löytyy kätevä sähköinen ehdokasasettelulomake. Tarvittaessa näiden pankkien konttoreissa on saatavilla silloin myös paperiset ehdokasasettelulomakkeet.

Ehdokkaaksi voi asettua jokainen hyvämaineinen täysivaltainen osuuspankin palveluja käyttävä omistaja-asiakas, joka on liittynyt omistaja-asiakkaaksi 31.5.2022 mennessä ja täyttää 18 vuotta viimeistään ehdokasasettelun aikana. Ehdokkaaksi eivät voi asettua osuuspankin palveluksessa olevat eivätkä sen hallituksen tai hallintoneuvoston jäsenet.

Hyvä edustajisto kuvastaa monipuolisesti omistaja-asiakaskuntaa, joten myös ehdokkaiksi toivotaan monenlaisia ihmisiä – naisia, miehiä, nuoria, perheellisiä, senioreita, opiskelijoita, työntekijöitä, virkamiehiä, johtajia, yrittäjiä jne.

Edustajiston vaalien aikataulu

  1. Ehdokasasettelu 25.8. – 14.9.2022
  2. Äänestys 7. – 17.11.2022
  3. Vaalien tulokset julkaistaan 2.12.2022

Vaalien edetessä vaalit järjestävien osuuspankkien nettisivuilla julkaistaan ajankohtaista tietoa. 

Näin Katjan tie kulki edustajistosta osuuspankin hallitukseen. Katso video: