Merenkaarre oli 37-vuotias, kun hän päätti yrittää tulla yksin äidiksi.

– Se oli monen vuoden pähkäilyn ja harkinnan tulos. Päätös perustui ikään, sillä ajattelin, että minun täytyy yrittää lasta nyt, jos aion onnistua siinä. Iän puolesta raskautta olisi kannattanut yrittää aiemmin, mutta en ollut siihen sitä ennen valmis.

Ajatus yrittää tulla äidiksi yksin oli aluksi vieras Merenkaarteelle. Hän oli ajatellut perustavansa perheen jonkun toisen ihmisen kanssa. Itsellinen äitiys ei ollut haaveena.

– Pelottavin asia oli astua sen kynnyksen yli, jossa luopuu haaveesta saada lapsi kumppanin kanssa. Itse olen kasvanut lapsesta lähtien siihen ajatukseen, että aikuisena tapaan jonkun, jonka kanssa voi haaveilla ja suunnitella perhettä. Perheen perustaminen jonkun kanssa oli minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä asia.

Merenkaaren mukaan omasta ajatusmallista ja haaveesta irtautuminen oli vaikeaa.

– Se on uusi tilanne, koska se ei ole se kuva, jonka kanssa olet kasvanut. Se tuntui suurelta kynnykseltä, ja asialta, josta ei ole enää paluuta. Ajattelin, että jos astun tähän yksin, olen tässä yksin, eikä perhe tule tapahtumaan sellaisena, jona olin sen ajatellut. Aika viimeiseen saakka toivoin sitä, että jos kuitenkin tapaisin jonkun vielä. Näin ei sitten käynyt.

Päätös epätodelliselta tuntuneesta asiasta

Kun Merenkaari oli tehnyt päätöksen, hän kertoo hypänneensä siihen avoimin mielin.

– Se on sukellus tuntemattomaan. Voit suunnitella asioita, mutta hoitoprosessista ei voi tietää, miten siinä käy. Se on hassu tunne, että pitää tehdä käytännöllinen päätös asiasta, joka tuntuu ihmeeltä ja epätodelliselta.

Merenkaarella hoitoprosessi oli helppo, hän tuli raskaaksi kevyimmällä hoitotavalla. Nyt hän on onnellinen tyttövauvan äiti ja tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Raskauden alkupuoli oli surullista aikaa. Kävin läpi ajatuksia siitä, että olen tässä yksin ja tämä meni nyt näin. Ajatukset kuitenkin hälvenivät ajan myötä, enkä ole miettinyt niitä enää lapseni syntymän jälkeen.

Kuva: Milla Meretkaaren kotialbumi

Millaisia asioita Milla Merenkaari suosittelee miettimään, jos pohtii lapsen yrittämistä yksin? Mistä arkisesta tapahtumasta tuli raskauden loppuvaiheessa iso koettelemus? Kuuntele Milla Merenkaaren koko tarina Pohjola Vakuutuksen #Eläse -podcastista Spotifysta.

Lue myös:

Kymmenen tarinaa unelmien toteuttamisesta

Kaiken voi korvata. Paitsi elämän. #eläse