Mitä antaa lahjaksi keväällä valmistuvalle nuorelle? Raha ja käytännölliset tavarat kelpaavat nuorella aina, mutta mieleenpainuvin lahja voi olla jotain aivan muuta. Keräsimme yhteen kahdeksan ylioppilaan muistoja parhaista valmistujaislahjoista.

Tunnearvokkaita lahjoja

”Sain lahjaksi äidiltäni hänen 60-luvulla ostamansa Lapponian Avaruushopea-korut, joita olin ihaillut lapsuudesta saakka. Ajattelin niiden olevan kauneimmat näkemäni korut.

Juhlapäivän aamuna äiti sitten luovutti minulle koko setin: kaulakorun, rannekorun, sormuksen, kahdet korvakorut ja kalvosinnapit. Korut ovat 20 vuoden aikana päässeet minulla käyttöön moniin tilaisuuksiin - aina Linnan juhliin saakka. ” Veera, 38.

”Sain ylioppilaslahjaksi isoisäni silmäterän, Toyota Carinan vuosimallia 1973. Isoisäni kuoli syöpään pari kuukautta myöhemmin. Lahja tuntui uskomattoman ihanalta, sillä tiesin, miten tärkeä auto isoisälleni oli. Hän tiesi päiviensä käyvän vähiin, ja halusi minun saavan auton.

Myöhemmin löysimme isoisäni vaimon päiväkirjan, jossa hän kertoi autosta luopumisen olleen isoisälleni kova paikka. Tippa oli tullut silmään.

Opiskeluaikana myin auton pois ja muutin ulkomaille. Kun palasin Suomeen, tuli autoni sattumalta liikenneympyrässä vastaan. Ajoin sen perään ja ostin sen takaisin. Se oli seissyt 12 vuotta jossakin ladossa, ja se oli juuri otettu takaisin käyttöön.

Olen niin onnellinen, että auto lopulta löysi takaisin luokseni. Nyt laitamme isän kanssa sitä kuntoon. Odotan innolla kesäisiä ajeluja saariston teillä.” Ammeri, 39.

Taustalla lämmin ajatus

”Sain veljeltäni seitsemän ällää eli laukun, laseja, lahjakortin, levyn, lakritsia, lottokupongin ja lipun Ruisrockiin. Laukku oli Marimekon ja juomalasit Iittalan. Ne lasit ovat minulla käytössä edelleen. Levy oli Rancidin ...And Out Come the Wolves, joka on edelleen yksi minun ja veljeni lempilevyistä. Tämä oli minusta hauska ja kekseliäs lahja, jonka voi toteuttaa monella eri tavalla ja budjetilla, sukupuolesta riippumatta.” Elina, 35.

”Mieleeni on jäänyt minua lapsena hoitaneen naisen antama ylioppilaslahja. Hän antoi lahjaksi itse tekemänsä nallen. Lahja ei ollut tyypillinen 18-vuotiaalle miehelle annettava lahja, mutta se symboloi hienosti meidän kahden historiaa. Nalle on edelleen minulla tallessa. Lahjalla on paljon tunnearvoa, sillä sen antaja kuoli myöhemmin auto-onnettomuudessa.” Olli, 32.

Upea elämys ja odottamaton merkitys

”Ylioppilasjuhlieni kaikki vieraat olivat suunnitelleet yhteisen lauluesityksen. Ensin musiikkiopiston pianonsoittoystäväni esittivät kahdestaan laulun, sitten soitimme yhdessä lapsuuden konserttiesiintymisistä tutun kappaleen. Tämän jälkeen vielä kaikki liki sata vierasta laulaa kajauttivat minulle aivan yllätyksenä.

Olin yllättynyt ja ihmeissäni hienosta esityksestä ja tunsin suurta kiitollisuutta ympärilläni olevista ihmisistä. Se oli mieleenpainuvin ja koskettavin lahja, jonka olen koskaan saanut.” Iina, 22.

”Sain perhetutulta lahjaksi kirjan Unescon maailmanperintökohteista. Hän kehotti merkitsemään kirjasta aina kulloisenkin kohteen, kun olen siellä käynyt. En ole ottanut kirjaa esiin hyllystä montakaan kertaa, mutta jotenkin sillä on ollut henkisesti paljon suurempi vaikutus elämääni kuin millään korulla tai astiastolla. Se kertoo minulle, että elämä on edessäni ja vain taivas rajana.

Siitä lähtien olenkin asunut Aasiassa, ja kohta käsissäni on maisterin paperit. En tiedä, oliko sattumaa, mutta kandidaatintyön aiheeni liittyi turismiin.

Olen käynyt joissakin Unescon maailmanperintökohteissa. Kerran reissasimme kavereiden kanssa Andong Hahoe Villageen, jossa on 600 vuotta vanhoja korealaisia taloja. Kävelimme vahingossa eräälle sisäpihalle, mitä pahoittelimme paikalla asuville kovasti. Nämä kaksi vanhempaa miestä kuitenkin innostuivat juttelemaan ja kertoivat meille, millaista on asua Unescon kohteessa.” Lotta, 25.

Rahalahja poikimaan

”Ylioppilaslahjaksi tuli shekkejä vino pino, mutta rahat jäivät tilille vuosiksi ilman korkotuottoa. Jos nyt saisin tehdä toisin, sijoittaisin saamani rahat hajautetusti disruptiota aiheuttavien yhtiöiden osakkeisiin ja pienen siivun myös kryptovaluuttoihin. Ajattelen, että nuorempana voi ottaa riskejä, kun on vähemmän hävittävää. Kun on suuremmat säästöt vanhempana, on fiksua vähentää riskiä.” Eero, 33.

”Sain ylioppilaslahjaksi kauniit ja laadukkaat Marimekon lakanat, jotka ovat minulla edelleen käytössä. Äitini ystävältä sain myös 50 euroa eQ-rahastossa. Silloin lähinnä ihmettelin paperinpalaa - sain rahaa, mutta en kuitenkaan heti. Sain säännöllisesti kirjeitä arvonmuutoksesta ja rahasto oli miinuksella monta vuotta. Tuntui vaivalloiselta tehdä asialle mitään ja jätin sen sikseen.

Yliopiston jälkeen halusin, että säästöni tekevät myös tuottoa ja aloin itse sijoittaa rahastoihin. Voi olla, että silloin nousussa oleva eQ-rahasto-osuus vaikutti asiaan. Sittemmin olen alkanut ostaa suoria osakkeita, mistä onkin tullut kiinnostava harrastus.

Jos itse antaisin nyt ylioppilaslahjan jollekin, antaisin rahasto-osuuden. Se on mainio tapa tutustuttaa sijoittamiseen!” Laura, 31.


Lue myös:

Rahaa ja sijoituksia valmistujaislahjaksi – 7 vinkkiä