Koronapandemian keskellä jo kaksi vuotta eläneet suomalaiset haaveilevat vuonna 2022 hyvin arkisista asioista. Pohjola Vakuutuksen tekemän tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista haaveilee hyvinvoinnista, paremmasta elämästä ja nautiskelusta. Uuden vuoden lupauksia tekee enää vain joka kymmenes, ja jopa kolmas suomalaisista mainitsee tarvitsevansa ulkopuolista apua haaveidensa toteuttamiseen. 

Liian tyytyväinen tavoitellakseen unelmiaan 

Varhaiskasvatuksessa työskentelevän perheenisän Sauli Alipirjelä, 50, tunnistaa tarpeen avusta haaveiden toteuttamisessa. Saulin elämässä musiikki on aina ollut suuressa roolissa, ja hän on haaveillut kirjoittavansa kappaleita joko itselleen tai muille. ”Kyllä haaveena on ollut se, että joku iso artisti tarttuisi biiseihini. Toisaalta olen haaveillut siitä, että uskaltaisin julkaista biisejä omissa nimissäni mutta siihen tarvitaan muutakin kuin taitoa”, Sauli kertoo.  

Tyytyväisyys omaan elämään on kuitenkin toiminut jarruna Saulin artistiudelle. ”Pidän itseäni onnellisena ja tyytyväisenä miehenä, ja tässä tapauksessa tyytyväisyys on ollut kehityksen jarruna”, Sauli pohtii. ”Olen elämässä juuri siellä, missä haluan olla. Minulla on ihana perhe ja työ. Se on tavallaan hieman hidastanut musiikkiin liittyvien unelmien tavoittelua.” Sittemmin Sauli on julkaissut useampia kappaleita ja haaveilee biisiensä radiosoitosta. ”Valokeilaan en hingu, mutta jos saisi kuulla oman biisin radiosta niin se olisi mahtavaa”, Sauli huokaa. 

”En uskonut itseeni, niin en halunnut rahallisestikaan panostaa unelmaani” 

Ylivoimaisesti suurimmaksi esteeksi omien unelmien saavuttamiselle suomalaiset kokevat rahan puutteen. Yli puolet tutkimukseen vastanneista mainitsivat rahan, tai pikemminkin sen puutteen, olleen suurimpana esteenä haaveiden toteutumiselle. Ville Väätäinen nyökyttelee. Tanssia harrastavan miehen unelma on ollut päästä työskentelemään kameran eteen valokuvamallina.  

Villen haaveena on ollut tehdä mallikansio, joka sisältäisi ammattilaisen ottamia kuvia ja jonka avulla olisi helpompi lähteä hakemaan mallin töitä. ”Olen miettinyt usein, että olisi siistiä olla kuvattavana, mutta ajatuksena se, että on kameran edessä, tuntuu vaikealta. En pelkää puhumista, mutta kameran edessä olo jännittää”, Ville kertoo. Kansion toteuttaminen on jäänyt kuitenkin haaveeksi. ”En ole itse uskonut, että kuvista tulisi jotain, niin en ole halunnut sitten rahallisestikaan panostaa niihin”, hän myöntää. 

Nyt jos koskaan on tehtävä töitä unelmien eteen 

Usein elämässä ruuhkavuodet tai kiire vievät mennessään, eikä aikaa omien unelmien toteuttamiselle ole. ”Minulla, kuten varmasti monella muullakin, on aina ollut sellainen ajatus, että kolmekymppisenä tulee olla ammatillisesti saavuttanut jotakin merkittävää”, Karoliina Turunen pohtii. Kohta kolmekymppinen Karoliina on viisi kuukautta sitten muuttanut kotiseudultaan Oulusta pääkaupunkiseudun vilskeeseen haaveenaan juontajan työt ja ääninäyttelijän ammatti. Pitkään Oulun seudulla juontokeikkoja tehnyt Karoliina on pohtinut Helsinkiin muuttoa pitkään, sillä kotiseutu on tuntunut jäävän pieneksi unelmien tavoittelemista varten.  

Jopa neljäsosa suomalaisista kokee kiireen tai epävarmuuden tulevasta vaikeuttavan omien unelmien saavuttamista. Näin on myös Karoliinan kohdalla. Lähestyvä kolmenkymmenen vuoden rajapyykki yllätti hänet salakavalasti, ja yhtäkkiä Karoliina huomasi olevansa tilanteessa, missä ammatillisten unelmien toteuttamiseen ei ollutkaan enää ikuisesti aikaa. ”Viime vuodet ovat menneet äkkiä ja tässä on pieni paniikki tullut, että enhän minä välttämättä ehdikään tehdä kaikkea, mitä olin ajatellut saavuttavani tähän ikään mennessä. Tai jos haluan saavuttaa ne asiat, niin nyt jos koskaan täytyy alkaa tehdä töitä niiden unelmien eteen”, Karoliina nauraa.  

Karoliina, Sauli ja Ville ovat mukana Nyt jos koskaan -ohjelmassa, jossa he pääsevät toteuttamaan omia unelmiaan tunnettujen suomalaisten avustuksella. Pohjola Vakuutus on mukana ohjelmassa mahdollistamassa ihmisten haaveita, jotta jokainen voisi elää huoletta omannäköistä elämää. Kaiken voi korvata. Paitsi elämän.

Lue lisää ohjelmasta: elase.pohjolavakuutus.fi/nytjoskoskaan