Kuiva kesä oli kutistanut mustikat surullisen pieniksi, mutta lapset maistelivat varvuista löytyviä marjoja silti kovin innoissaan. Metsässä tutkittiin ja nimettiin muitakin kasveja, ja myös rannassa uiskentelevien pörheiden sorsanpoikasten näkeminen oli 3- ja 1-vuotiaille elämys.

Perheen kanssa tehty retki mustikkametsään on jäänyt Natalia Salmelalle mieleen yhtenä kuluneen kesän pienistä kohokohdista, jota Salmela muistelee vieläkin iloa äänessään.

Salmela oli suunnitellut retkeä jo aiempinakin kesinä, mutta jostain syystä se oli vain jäänyt tekemättä.

– Usein kun alkaa suunnitella jotain, suunnitelmat ovat valtavan suuria. Varsinkin kesällä, kun lapset ja aikuiset ovat lomalla samaan aikaan, tulee paineita suorittaa isoja juttuja, kun pohditaan, mennäänkö Lintsille vai Särkänniemeen. Matalan kynnyksen jutut jäävät helposti toteuttamatta, vaikka niitä olisi helpompi tehdä.

Pohjola Vakuutus haluaa inspiroida ja auttaa suomalaisia saamaan enemmän irti elämästään. Vuosi 2020 jäi monella kalenteriin vuotena, jolloin moni tärkeä pienikin asia jäi toteuttamatta. Tänä vuonna Pohjola Vakuutus haastoi suomalaisia laatimaan omia bucket-listoja. Listan asiat voivat olla pieniä ja helposti toteutettavia, kuten Natalia Salmelalla.

Mahdollisimman helposi toteutettavia asioita

Tänä kesänä Natalia Salmela halusi varmistaa, että kesään mahtuu myös arkista ja mukavaa, mutta silti jollain tapaa erityistä tekemistä.

Hän teki kesää varten oman bucket-listan, jolle hän listasi pieniä haaveitaan. Listan kärjessä oli kolme asiaa:

  • Lasten kanssa mustikkametsään.
  • Pyöräretki perheen kanssa.
  • Itsepoimituista sienistä tehty risotto.

– Halusin pitää oman bucket-listani asiat mahdollisimman helposti tehtävinä, Salmela sanoo.

Yrittäjänä ja bloggaajana tunnetun Salmelan työ on kiireistä ja tapahtuu lähes ainoastaan erilaisten digilaitteiden ääressä, sisällä ja istuen. Siksi hänen bucket-listallaan oli vain ulkoilupainotteista tekemistä.

– Metsä ja luonto ovat tosi hyvää vastapainoa työlle. Pelkästään se, että menee metsään ja ottaa keuhkot täyteen happea, auttaa palautumaan.

Pyöräilystä tuli täydellinen kesäretki

Mustikkametsän lisäksi myös pyöräretkestä muodostui mieleenpainuva kesäinen aktiviteetti.

Salmelan ja hänen puolisonsa Jonten 1-vuotias poika “Benkku” sekä uusperheeseen kuuluva Jonten 3-vuotias tytär pääsivät yhdessä istumaan pyöräkärryyn, ja perhe suuntasi Itä-Helsinkiin uimarannalle, jossa he eivät aiemmin olleet käyneet.

– Olen suuri pyöräilyn ystävä ja liputan sekä harrastus- että työmatkapyöräilyn puolesta. Nyt kun pienempikin lapsi on jo niin iso, että hän voi istua kärryissä, teimme yhdessä retken lähikohteisiin.

Toisella pyöräretkellä perhe pyöräili lounaalle kesäravintolaan.

– Olimme päättäneet, että lähdemme matkaan, vaikka koko aamupäivän satoi vettä. Olimme pukeneet sadevarusteet päälle, mutta sitten sää muuttui ja tulikin ihana auringonpaiste. Siitä tuli täydellinen kesäretki.

Listojen avulla tavoitteet näkyviksi

Mutta eikö metsään voisi mennä ja pyöräretkiä tehdä ilman listojakin? Salmela sanoo, että listaaminen on ehdottoman tärkeää, jotta haaveet ja tavoitteet tulevat näkyviksi.

– Uskon, että myös pienten tavoitteiden listoja tarvitaan, koska muuten moni ihana asia voi jäädä tekemättä. Arkea on kuitenkin 80 prosenttia elämästä, joten pienten kivojen asioiden tekeminen arjessa on isossa kuvassa merkityksellisempää kuin hervoton panostus viikonloppuihin ja lomiin.

Helposti toteutettavien tavoitteiden bucket-lista on Salmelan mielestä jopa palkitsevampi kuin pitkän aikavälin tavoitelista, sillä asioiden ruksimista ja tavoitteiden toteutumista ei tarvitse odottaa vuositolkulla.

– Itse olen listojen kuningatar, tosi organisoitunut ihminen. Olen tehnyt esimerkiksi excelit remontille, omalle ja mieheni ajan- ja rahankäytölle vanhempainvapaalla sekä arkiruokien suunnittelulle ja lasten vaatteille. Teen myös suunnitelmia isompiin tavoitteisiin, kuten siihen, mitä haluaisi urallani saavuttaa viiden vuoden kuluttua.

Kesäisen, arkisen bucket-listan inspiroimana Salmela aikoo tehdä oman helpon listansa myös syksylle.

– Syksy on lempiaikaani vuodesta. Syyslistallani on ehdottomasti sienestystä ja kansallispuistoja. Nyt pääsemme yhdessä 1-vuotiaan kanssa myös talomme vierestä lähtevälle mielettömän hienolle luontopolulle, jonne ei pääse rattailla, sillä vauva oppi juuri kävelemään.

Tulevalle listalle Salmela kirjoittaa myös sparrailulenkit yhdessä tutun yrittäjäkaverin kanssa.

– Kesälistalta jäi tekemättä myös sienirisotto, joten onneksi kivaa tekemistä jää vielä loppukesällekin.

 

Mitä sinä et jätä tekemättä tänä vuonna? #tätäenjätätekemättä #bucketlista2021 #eläse

Kaiken voi korvata. Paitsi elämän.

Pohjola Vakuutus