Tekisikö mieli ottaa irtiotto kesälomalla, mutta ulkomaille matkustaminen ei ole mahdollista koronapandemian takia tai lentäminen ahdistaa ilmastonmuutoksen vuoksi? Ratkaisu on lähellä, ihan kirjaimellisesti. Voit viettää trendikkään staycationin, kaukoloman omassa kotikaupungissasi.

Staycation on yhdistelmä englanninkielen sanoista stay (jäädä) ja vacation (loma). Kyse kotikaupungin näkemisestä uusin silmin turistin näkökulmasta. Hotellihuone, ravintolaillallinen ja esimerkiksi shoppailukierros luovat tunteet siitä, että on päässyt kauas kotoa: arkihuolet jäävät kodin seinien sisäpuolelle, vaikka siirtymää kotoa lomalle ei kilometreissä olekaan paljon.

Ilmastonmuutos kasvattaa lähimatkailun suosiota

Kotimaanmatkailu- ja lähimatkailu ovat kasvattaneet suosiotaan viimeiset vuodet ja staycation on osa tuon trendin jatkumoa. Kasvava tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja lentämisen ympäristövaikutuksista ovat saaneet monet miettimään matkustamistaan uudella tavalla. Matkustamisesta on tullut arvovalinta. Viimeisin muutos matkustamiseen on ollut koronapandemia.

Toisaalta myös paikallisuus, eli aitojen ja epäturististen kokemusten hakeminen on kasvattanut suosiotaan matkailussa. Kotikaupungissa lomailu on sen tietynlainen tiivistymä.

Tilastokeskuksen keräämisen tietojen mukaan suomalaisten ulkomaanmatkailu väheni hieman vuonna 2018, mutta kotimaanmatkailu sen sijaan pysyi edellisvuoden hyvissä lukemissa. Maksullisen majoituksen sisältäneitä kotimaanmatkoja tehtiin viime vuonna lähes seitsemän miljoonaa, ja hotelleissa vietettyjen öiden määrä kasvoi.

10 syytä viettää staycation

 • Kotikaupungin näkee uusin silmin ja oppii arvostamaan sitä eri tavalla.
 • Ympäristövaikutukset pienenevät.
 • Säästät rahaa.
 • Arjen huolet, kuten pyykinpesu ja tiskaaminen, jäävät kotiin.
 • Tuet paikallisia yrittäjiä.
 • Matkustamiseen ei kulu aikaa, vaan olet heti kohteessa.
 • Voit käydä kaikissa kotikaupungin lempparipaikoissasi tai mennä kerrankin niihin uusiin, joita on pitänyt kokeilla jo pitkään.
 • Vältä matkastressi! Ei vaadi juurikaan etukäteissuunnittelua eikä rasittavaa pakkausrumbaa.
 • Ei aikaeroa, kulttuurieroja tai kielimuuria, eikä tarvetta rampata ruuhkaisissa turistikohteissa.
 • Saatat törmätä tuttuihin ja halutessasi voit helposti yhdistää loman ystävien kanssa

Yhä useampi hotelliyöpyjä jää kotikaupunkiinsa

Mikään tilasto ei kuitenkaan kerro sitä, kuinka moni vietti hotelliyön omassa kotikaupungissaan. Matkailualan asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että trendi on todellinen.

− Olemme saaneet hotelleilta sellaista viestiä, että samasta kaupungista tulevien yöpymiset ovat kasvussa, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtaja Antti Honkanen sanoo.

− Halutaan joko tulla lähiöstä kaupungin keskustaan nauttimaan rauhassa sen palveluista tai sitten hotelliyö on ihanaa hemmottelua ja luksusta.

Honkasen mukaan suurin ongelma staycation-trendin määrittelemisessä on se, että se on käsitteenä varsinkin liukuva. Monet viettävät lomansa kotikaupungissaan ja käyttävät sen matkailupalveluita, mutta menevät yöksi kotiin. Sekin voidaan laskea kotikaupunkilomailuksi.

− Esimerkiksi monissa museoissa ja huvipuistoissa suurin osa kävijöistä on paikallisia.

Honkasen mielestä varsinkin isompien kaupunkien olisi lähtökohtaisesti järkevää tehdä palveluistaan sellaisia, että ne houkuttelevat sekä turisteja että paikallisia. Hän mainitsee esimerkkinä hankkeet, joissa kuntaan rakennetaan pelkän uimahallin sijaan uimahallin ja kylpylän yhdistelmä.

− Moni paikallinen on onnellinen siitä, että ei tarvitsee ajaa kauas voidakseen viettää kylpyläloman.

Honkanen uskoo staycationin ja muun lähimatkailun kasvattavan edelleen suosiotaan. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin mainitsee, että lentotilastoissa lähimatkailun kasvu ei toistaiseksi näy.

− Lentäminen yleistyy yhä enemmän. Nähtäväksi jää, alkaako lähimatkailu jossain vaiheessa korvata ulkomaanmatkoja. Uskon siihen.

Tampere luottaa vetovoimaansa

Visit Tampereen matkailujohtaja Jari Ahjoharju on ollut tietoinen staycation-ilmiöstä jo muutaman vuoden ajan. Tampere on yksi suosituimmista kotimaan matkakohteista, joten on täysin luonnollista, että tamperelaiset haluavat myös itse nauttia kotikaupungistaan.

− Meillä ei ole tutkittua tietoa, mutta sellainen tuntuma minulla on, että kotikaupunkilomailu on kasvava trendi.

Visit Tampere ei ole toistaiseksi kampanjoinut staycationin puolesta, mutta Ahjoharjulla on jo alustava suunnitelma kampanjan varalle.

− Uskon, että siihen liittyisi vahvasti hyvinvointimatkailu ja erityisesti saunominen. Tampere on maailman saunapääkaupunki.

6 kohdetta Suomessa, joita et ehkä ole kokeillut

 • Raasepori. Kauniit ruukkimiljööt, puutalojen reunustama Tammisaari ja useita kauniita rauhallisia merenrantoja.
 • Hailuoto. Oulun lähellä sijaitseva merellinen saari. Idyllisen saaren parhaita puolia on luonto ja monet retkeilyreitit.
 • Pietarsaari. Puutaloja ja kauniita puutarhoja pitkin kaupunkia. Pietarsaaressa sijaitsee myös erikoinen Suomen ensimmäinen arktinen museo.
 • Pihlajavesi Keuruulla. Pihlajaveden erämaakirkko on näkemisen arvoinen.
 • Mäntyharju. Suosittu kesämökkikunta. Paljon järviä ja kiva tori. Sinne pääsee kätevästi junalla.
 • Kustavi. Saaristo ja meri ovat aina läsnä, kesällä paikka on parhaimmillaan.

Tiesitkö, että jatkuvaan matkavakuutukseen voit lisätä myös kotimaanmatkat.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 17.5.2019. Sitä on päivitetty 17.6.2020.