1. Patikointia vuoristossa: Georgia

Lähtisitkö matkalle Eurooppaan vai Aasiaan? Valitse molemmat. Suomalaisille melko tuntematon Georgia sijaitsee idän ja lännen rajalla. Maa hurmaa matkailijan eksoottisilla kulttuuriperinteillään ja mainiolla ruokakulttuurillaan, mutta parasta antia ovat sen hulppeat vuoristomaisemat. Tee patikointireissu Kaukasus-vuoristoon ja ihaile henkeäsalpaavan upeita maisemia esimerkiksi Gergertin kirkolla. Vuoristoon järjestetään eritasoisia ryhmämatkoja. Korkeassa ilmanalassa samoilu vaatii fyysistä kestävyyttä, mutta kävelyretket sopivat hyvin peruskuntoiselle eläkeläisellekin. Useimmilla ryhmämatkoilla päiväpatikoinnit ovat lyhyitä ja tahti leppoisa.

Sopii erityisesti: Hyväkuntoiselle patikoijalle, jota eivät korkeat paikat huimaa. Ryhmämatkat ovat erinomaisia vaihtoehtoja myös yksinmatkaajille, sillä tutustuminen muihin reissaajiin käy helposti yhdessä patikoidessa.

2. Leopardien jalanjäljillä: Sri Lanka

Oletko aina halunnut päästä tarkkailemaan villieläimiä lähietäisyydeltä niiden luonnollisessa elinympäristössä? Sri Lankan upeat luonnonpuistot tarjoavat siihen mahdollisuuden. Hullaannu tuhansista linnuista Bundalan kansallispuistossa tai lähde bongaamaan intiannorsuja Minneriyan kansallispuistoon. Jos olet matkassa loppukesästä, saatat nähdä miten 300 norsua vaeltaa puiston vesialtaalle vilvoittelemaan. Yalan kansallispuisto sen sijaan on yksi parhaita paikkoja maailmassa leopardin bongaamiseen. Luontonähtävyyksien ohella Sri Lanka tarjoaa upeat puitteet rantalomailuun. Saarelle kannattaa matkata juuri nyt, sillä matkailijamäärät ovat kasvussa.

Sopii erityisesti: Luonnonystävälle ja seikkailumieliselle eläinbongarille. Hyvä uusi vaihtoehto, jos Afrikan safarit on jo koluttu.

3. Kulttuuria kävelyetäisyydellä: Valletta

Nyt jos koskaan on hyvä ajankohta matkustaa Maltaan, sillä saarivaltion pääkaupunki Valletta valittiin vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Juhlavuoden kunniaksi kaupungin katuja sekä rakennuksia on entisöity ja kaupungissa järjestetään tänä vuonna yli 400 kulttuuritapahtumaa. Vallettan merenrannalla sijaitseva vanha kaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Nähtävää riittää, mutta välimatkat eivät ole suuret – kaupungin kävelee läpi muutamassa tunnissa. Pienestä koostaan huolimatta Valletta kätkee sisäänsä upeita kirkkoja, palatseja ja museoita. Jos sinulla on aikaa vain yhteen, mene Pyhän Johanneksen katedraaliin. Tunnettu kirkko kauniine yksityiskohtineen on jokaisen turistioppaan hehkutuksen arvoinen.

Sopii erityisesti: Kulttuurinnälkäiselle ja viikonloppureissua suunnittelevalle matkaajalle. Kompaktin kokoinen kohde ei vaadi pitkää lomaa.

4. Luksusmaisemia edullisesti: Malediivit

Haluaisitko upottaa varpaasi Malediivien liidunvalkoiseen hiekkaan ja pulikoida häikäisevän turkoosissa meressä? Intian valtamerellä sijaitseva saarivaltio tunnetaan ökyhintaisista luksuslomakylistään, mutta paikallisten saarilla Malediivien kauneudesta voi päästä nauttimaan Thaimaan loman hintaan. Maafushissa, tunnetuimmalla paikallisten saarista, saattaa löytää kolmen tähden majapaikan 30 euron hintaan yöltä. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös Rasdhoo ja Ukulhas. Näillä saarilla pääsee näkemään paikallista kulttuuria lomasaaria enemmän, mutta samanlaista luksusta sieltä on turha etsiä. Malediiveille pääseminen vaatii hieman vaivannäköä: suoria lentoja Suomesta ei ole, mutta yhdellä vaihdolla pääsee perille.

Sopii erityisesti: Täydellisen hiekkarannan metsästäjälle ja aurinkoa rakastavalle vesipedolle. Matkaajalle, jota ei haittaa käyttää aikaa perille pääsemiseen.

5. Edullista kaupunkilomailua: Gdansk

Etsitkö edullista kaupunkilomakohdetta, jonne pyrähtää helposti viikonlopuksi? Puolan Gdansk on tutustumisen arvoinen paikka. Suoria lentoja Helsingistä ja Turusta saa parhaimmillaan parilla kympillä. Kauneudessaan Gdanskin vanhan kaupungin kadut vetävät helposti vertoja suomalaisten suosikille Tallinnalle. Kaupungin lukuisista kirkoista kannattaa valita suurin ja komein: Marian kirkko. Tornista avautuvat upeat näköalat kaupungin ylle. Viikonloppu riittää hyvin Gdanskin nähtävyyksien koluamiseen. Kesällä tosin kannattaa varata yksi ekstrapäivä hiekkarannoistaan tunnetulle rantakaupungille Sopotille, jonne matka taittuu Gdanskista kätevästi junalla.

Sopii erityisesti: Edullista ja rentoa kaupunkielämää etsivälle. Vanhojen kaupunkien ja rakennusten ystävälle.

Asiantuntijat: Mondon päätoimittaja Kati Kelola ja matkabloggaaja Asko Leppilampi