Ympäristökonsulttina työskentelevä Anna-Katri Räihä on matkustanut elämänsä aikana maailman ympäri. Hän on kokenut Etelämantereen tutkimusaluksen kyydissä, nähnyt Pääsiäissaarten kivipatsaat, Ugandan vuorigorillat sekä Papua-Uusi-Guinean sademetsät. Ikimuistoiset kokemuksensa 35-vuotias Räihä on rahoittanut työllä.

Mutta mikä sai Adalmina's Adventures -matkablogista tutun naisen innostumaan paikoista, joihin matkustaminen ei käy monella mielessäkään? Kiinnostus eri maita sekä niiden kulttuureita kohtaan heräsi jo pienenä, vaikka perheen yhteiset matkat eivät juuri sijoittuneet Tallinnaa tai Tukholmaa pidemmälle.

Kaukomaiden ovet aukenivat ensimmäisen kerran yliopistoaikana, kun Räihä sai pääsi vaihto-oppilaaksi Dallasiin. Yhdysvalloissa vietetty lukukausi avasi ensimmäistä kertaa yksin matkustavan nuoren naisen silmät.

– Olin lukenut paljon eri maista, mutta ymmärsin, mitä kaikkea maailmasta voikaan löytyä. Yhdysvalloissa näin vain pienen osan erilaisuudesta, ja kaipuu matkustamiseen alkoi kasvaa.

Koukussa soolomatkailuun

Suomeen palattuaan Räihän innostus kasvoi entisestään, mutta yksin matkustaminen jännitti. Seuraavat reissut hän teki silloisen poikaystävän kanssa Sloveniassa, Saksassa, Italiassa sekä Ranskassa, mutta kaipuu kauas oli ja pysyi.

– Mitä enemmän näin, sitä enemmän halusin kokea. Eron jälkeen päätin lähteä yksin kauas, ja ensimmäisenä kohteena Aasiassa oli Thaimaa. Sitten suuntasin Afrikkaan sekä Etelä-Amerikkaan.

Helsinkiläinen Anna-Katri Räihä on matkustanut niin paljon, että hänet on listattu kymmenen maailman eniten matkanneen 30-39-vuotiaan naisen joukkoon Most Traveled People -listalla.

Mitä erikoisempi kohde on kyseessä, sitä vaikeampaa on matkaseuran saanti. Viimeiset seitsemän vuotta Räihä on kiertänyt maailmaa yksin, ja hän tunnustaa jääneensä koukkuun soolomatkailun tarjoamaan vapauteen.

– Rakastan yksin reissaamista. On vapaa tulemaan ja menemään miten haluaa, eikä tarvitse neuvotella kenenkään kanssa.

Monelle ajatus yksin matkustamisesta saattaa tuntua pelottavalta, mutta Räihä korostaa, että maalaisjärjellä sekä jatkuvasti karttuvalla kokemuksella selviää kunnialla tiukoistakin tilanteista. Ja nykyisin hän pakkaa mukaan kolme luottokorttia.

– Erikoisissa kohteissa luottokorttifirma saattaa sulkea kortin ajatellessaan, että se on varastettu, Anna-Katri kertoo.

Lomapäivät reissussa

Vaikka ulkomaat ovat Räihän ensisijainen kiinnostus, on hän päättänyt pitää pysyvän kotinsa Suomessa. Joskus reissusta palaaminen masentaa.

– Suomesta on kiva lähteä matkalle, mutta erityisesti maailmanympärimatkan lopussa minusta tuntui, että en haluaisi palata. Nyt olen päässyt kiinni arkeen, ja arvostan Suomessa elämisen helppoutta.

Tällä hetkellä kokoaikaisesti työskentelevä Räihä käyttää lähes kaikki vuosilomansa matkustamiseen ja muuttaa ylityötunnit lomapäiviksi. Hän tekee vuosittain ainakin yhden, reilun kuukauden mittaisen kaukomatkan sekä muutamia lyhyempiä pyrähdyksiä, yleensä Euroopan sisällä. Osan lyhyistä matkoista hän saa blogiyhteistyön kautta.

– Viime vuosina olen reissannut todella paljon. Omilla reissuillani pyrin olemaan kohteessa neljästä kuuteen viikkoa, näin pääsen kokemaan mahdollisimman paljon.

Räihä valitsee kohteensa omalaatuisuuden perusteella. Erityisesti häntä kiinnostavat eristäytyneet luontokohteet, joilla on annettavana uskomattomia kokemuksia.

– Minua kiehtovat erikoiset eläinlajit, kuten Pantanalin jättiläissaukot, tai luonnon eksotiikka, kuten Madagaskarin kalliomuodostelmat.

Seikkailut edellä

Vuosien varrella Räihä on matkustanut varsin erilaisilla budjeteilla: Euroopan sisäisistä halpalennoista tuhansien eurojen kaukolentoihin. Valtaosaa reissuistaan hän ei budjetoi tiukasti, mutta kokeneella reissaajalla on usein ennakkoaavistus tulevista kustannuksista.

Hän sijoittaa lähes jokaisen ylimääräisen euron matkakassaan ja tinkii arjessaan monelle suomalaiselle tärkeistä asioista, kuten omasta autosta tai kesämökistä. Ne Räihä vaihtaa mielellään elämyksiin, joita ei kotimaasta löydä.

– Rahaa saa uppoamaan helposti riippuen siitä, mitä kohteessa haluaa nähdä. Pienemmälläkin budjetilla pärjää, mutta itse en halua pihistellä, vaan menen seikkailut edellä.

Mitä kauemmas mennään, sitä suuremmaksi kasvavat sekä budjetti että matkailun nälkä. Räihän viimeisimpiin reissuihin ovat kuuluneet muun muassa kuukauden mittaiset matkat Kolumbiaan ja Panamaan sekä Keski-Aasian Kirgisia, Uzbekistan, Kazakstan sekä Tadzikistan.

Vaikka valloitettuna onkin jo kaikki maailman seitsemän mannerta, ei se riitä tyydyttämään Räihän reissunälkää: hänen toiveenaan vierailla kaikissa maailman maissa.

Yksin maailman ympäri

Suurimmaksi seikkailukseen Räihä nimeää maailmanympärimatkan, jonka hän teki vuosina 2016-2017. Kymmenen kuukauden mittaisen reissun aikana hän matkusti eri mantereilla. Matkan mieleenpainuvinta antia olivat Namibian aavikko, Etelämantereen risteily, Bolivian Andien vuoristo, patsaistaan tunnettu Pääsiäissaari sekä Fidzin paratiisisaaret.

Suurin yksittäinen panostus maailmanympärimatkan aikana oli yli kuuden tuhannen euron arvoinen risteily Etelämantereella. Kokemus oli jokaisen sentin arvoinen.

– Olimme vanhan tutkimusaluksen kyydissä jäätiköllä 11 päivää. Se on ehdottomasti yksi parhaimpia matkailuun liittyviä kokemuksiani.

Erityisesti maailmanympärimatkaa miettiessä herää väkisinkin kysymys, kuinka Räihä reissunsa rahoittaa. Rahat tulevat ensisijaisesti työnteosta. Sivutyönään hän tuottaa sisältöä blogiinsa, josta saadut tulot Räihä säästää ja sijoittaa matkustamiseen.

Kun Räihä suunnitteli matkan rahoitusta, hän keräsi mukavan summan kasaan myymällä huonekalujaan sekä tyhjentämällä kaappinsa merkkilaukuista ja -vaatteista. Asuntokin meni myyntiin.

– Ostin tilalle pienemmän ja edullisemman, ja kauppojen myötä sain sopivan pesämunan matkakassaan. Myös kuukausittaiset asumiskustannukseni pienenivät. Uhrausten, sekä palkasta sivuun laittamieni eurojen avulla saatoin saada kuukaudessa sivuun parikin tonnia.

Täysi irtiotto

Toisinaan Räihä tekee töitä myös tien päällä, mutta maailmanympärimatkallaan hän oli virkavapaalla, eikä tehnyt kaupallisia yhteistöitä blogissaan.

– Piti tehdä päätös, haluaako tienata vai nollata aivan kaiken. En halunnut töiden seuraavan, joten otin täyden irtioton arjesta.

Lennot kaukokohteisiin maksavat paljon, ja maailmanympärimatkan tärkeimmät mannerten väliset lennot Räihä varasi ennakkoon Suomesta käsin. Pitkä matka oli erityistä suunnittelua vaatinut sijoitus, jonka menoerät oli tarkasti kaavailtu.

– Oli laskettava tarkemmin kuin koskaan. Lentojen lisäksi oli huomioitava majoitus, eläminen sekä erilliset matkapaketit, joista kallein oli Etelämantereen risteily. Kaikkiaan käytin matkaan 50 000 euroa.

Räihä on listattu kymmenen maailman eniten matkanneen 30-39-vuotiaan naisen joukkoon. Mutta mitä elämäntapareissaaja aikoo seuraavaksi?

– Luontokohteiden rinnalle on alkanut nousta myös kulttuuria. Haaveenani on nähdä kaikki maailman maat, joten valinnanvaraa riittää, noin 120:ssa maassa vieraillut Räihä pohtii.

Räihä kertoo maksavansa mielellään elämyksistä. Yksi sellainen oli yli 6 000 euroa maksanut Etelämantereen risteily.