Suomessa hiihtolomaa vietetään paikkakunnasta riippuen porrastetusti viikolla 8, 9 tai 10. Tuolloin perheet tavoittelevatkin yhteistä aikaa olosuhteissa, joihin ei normaalisti perusarkea pyörittäessään olisi aikaa.

Hiihtoloma voi nimensä vastaisesti olla muutakin kuin hiihtoa, ja moni kotimaan kohde tarjoaa perheille vaihtoehtoja lumessa puuhastelun rinnalle. Lomaan voi saada kulumaan runsaasti rahaa aina satasesta tuhansiin euroihin – riippuen siitä, missä ja miten lomaa viettää.

Vertailimme kolmen hintaluokan hiihtolomaa nelihenkiselle perheelle (kaksi aikuista ja kaksi alakouluikäistä lasta).

Laskettelua Lapissa

Ylläksen hiihtokeskus Lapissa vetoaa perheisiin lapsiystävällisillä rinteillään sekä runsaalla ohjelmatarjonnallaan. Viisipäiväinen lasketteluloma matkoineen, majoituksineen sekä tykötarpeineen vaatii kuitenkin panostusta, sillä pelkät matkat voivat kustantaa sesonkiaikaan lähes tuhat euroa. Majoitus, hissiliput sekä välinevuokrat verottavat nekin osansa matkabudjetista, omilla varusteilla sekä auton pois jättämällä kuluissa voi säästää muutaman satasen.

Loman hinta: 2500-2900€. Sisältää 5 yötä hotellissa Ylläksellä (keskimäärin 1100€), menopaluu Helsinki-Kolari junan makuuvaunussa (noin 900€ ilman autoa) sekä koko ajan hissiliput (205€/aikuinen ja 86,45€/lapsi) ja välinevuokrat (aikuiselta 114€ ja lapselta 80€).

Aktiiviloma Vuokatissa

Lumille pääsee myös Lapin ulkopuolella, ja esimerkiksi Vuokatin lomakylästä löytyy niin aikuisille kuin perheen pienimmillekin sopivia aktiivisia vaihtoehtoja. Edullisimmillaan pakettiin kuuluu mökkivuokran lisäksi murtomaahiihdon ja pulkkamäen kaltaista reipasta ja edullista tekemistä, vatsa puolestaan täytyy itse valmistetuilla aterioilla. Panostajille on tarjolla liikuntaa, pelejä sekä leikkejä yhdistävä ohjelmapaketti, johon sisältyvät majoitus sekä täysihoito.

Loman hinta: 1200€. Sisältää aktiivilomapaketin täysihoidolla ja majoituksella (1200 e).

Irtiottoja lähikohteissa

Koko perheen tekemistä on myös lumihankien ulkopuolelta. Lomaviikon yhteisiin puuhiin voi kuulua esimerkiksi rentoutumista uimahallissa tai vesipuistossa, puuhapäivä sisäleikkipuistossa sekä herkuttelua hampurilaisravintolassa. Kodin lähellä sijaitsevat kohteet tarjoavat irtioton arjesta, mutta niiden saavuttamiseksi ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi tai matkustaa tuntikausia.

Lähiloman hinta: 100-200€. Sisältää sisäänpääsyn HopLop-sisäleikkipuistoon (päivälippu 20€/lapsi, vanhemmat ilmaiseksi), virkistäytymistä vedessä (sisäänpääsy uimahalliin noin 6€/aikuinen ja 3€/lapsi tai perhelippu vesipuistoon noin 100€/perhe) sekä ateriat kerran hampurilaisravintolassa (yhteensä noin 40€).

Jutussa käytetyt hinnat ovat suuntaa-antavia keskivertohintoja, kun esimerkkinä on käytetty kaksi aikuista ja kaksi alakouluikäistä lasta käsittävää nelihenkistä perhettä. Hinnat on laskettu viikkojen 8 ja 9 viitehintoja apuna käyttäen.

Lähteet: VR, HopLop, Vesipuisto Serena, Fix Urheiluhallit, Ylläs, Vuokatti Sport, Nettimökki, Trivago, Vuokatti Sport, Hesburger.

Artikkelia on päivitetty 2.2.2024 hintojen osalta.