Luksusristeilyihin liittyy kaksi yleistä oletusta: reissut ovat erittäin kalliita ja niillä käy ainoastaan vanhoja ihmisiä. Matkanjärjestäjä TUI:n viestintäpäällikkö Laura Aaltosen mukaan molemmat oletukset ovat virheellisiä.

-Välimeren- tai Karibian-risteilylle pääsee oikeasti samaan hintaan kuin muillekin kaukolomille – tai jopa edullisemmin, Laura sanoo.

Kahden hengen viikon risteily Karibialla maksaa noin 2 600–3 500 euroa laivasta ja hytistä riippuen. Hinta sisältää lentomatkat, yhden yön hotellissa ennen risteilyä, kaikki ruoat matkan ajaksi ja lähes kaiken laivalla tarjottavan viihteen. Ainoastaan alkoholista, maissa tehtävistä retkistä ja joistakin palveluista, kuten spa-hoidoista ja hieronnasta, pitää maksaa erikseen.

-Juomapaketti kannattaa ostaa ennen risteilyä, sillä se on paljon edullisempaa. Paketteja on erilaisia ja hinnat vaihtelevat sen mukaan, mitä alkoholijuomia pakettiin valitsee.

Välimeren risteilyt ovat suurin piirtein samanhintaisia kuin Karibialla järjestettävät.

-Risteily itsessään on Välimerellä hieman kalliimpi kuin Karibialla, mutta lennot tietenkin halvemmat. Kokonaishinta viikolle on 1 200–1 500 euroa henkilöltä.

Tekemistä jokaiselle

TUI:n tilastot kertovat, että pitkien risteilymatkojen määrän kasvu on Suomessa Pohjoismaiden voimakkainta. Matkat ovat suosittuja esimerkiksi perheiden ja pariskuntien parissa.

-Eri varustamot ja eri laivat sopivat erityyppisille matkustajille. Kannattaa ottaa hyvin selvää siitä, millaiselle alukselle on ostamassa matkaa.

Tekemistä riittää joka makuun, sillä laivat ovat valtavia. Niissä on kaikkea uima-allasosastoista minicart-ratoihin ja 4D-elokuvateattereihin. Matkustaja saa joka päivä esitteen, jossa kerrotaan laivalla järjestettävistä aktiviteeteista, esimerkiksi liikunnasta ja eri esityksistä.

-Niihin voi osallistua halutessaan, mutta yhtä hyvin voi vaan maata laakereillaan ja nauttia siitä.

Uusi satama joka päivä

Risteilyllä voi viipyä myös 10 päivää tai kaksi viikkoakin, mutta 90 prosenttia suomalaisten tekemistä risteilyistä on viikon pituisia. TUI:n tarjoamat Karibian risteilyt lähtevät Miamista ja Fort Lauderdalesta, Välimeren risteilyt taas Roomasta, Barcelonasta tai Venetsiasta.

-Välimeren risteilyt jakautuvat karkeasti itäiseen ja läntiseen reittiin. Itäisellä reitillä käydään Italiassa, Kroatiassa, Montenegrossa ja Kreikassa, läntisellä Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa.

Karibian risteilyiden reitit vaihtelevat, mutta useimmiten niillä keskitytään pieniin saariin.

Laiva pysähtyy yleensä joka aamu eri satamaan 6–12 tunniksi. Reissua suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että isommissa kaupungeissa satama sijaitsee yleensä suhteellisen kaukana keskustasta. Karibian risteilyllä pysähdytään usein pienillä saarilla, eikä siirtymiin tarvitse varata juurikaan aikaa.

-Kohteissa voi vierailla omatoimisesti tai varata varustamolta valmiin retken. Retket ovat maksullisia.

Huomioi hyttivalinta

Aaltonen vinkkaa, että risteilyä varatessa kannattaa miettiä, mistä haluaa hyttinsä. Lähtöhinta sisältää aina vain sisähytin. Moni haluaa vaihtaa hyttiin, jossa on parveke.

-Hintaero on yleensä vain muutamia satasia, joten se todellakin kannattaa.

Laivat ovat kooltaan valtavia ja varustelultaan aivan toista maata kuin lyhyiden reittien risteilijät. Hytitkin muistuttavat lähinnä hotellihuonetta, ja jokaisen matkustajan tyytyväisyydestä huolehtii oma hyttivastaava.

-Se on aivan toinen maailma kuin ne risteilyt, joissa me suomalaiset olemme tottuneet käymään. Risteilyillä pääsee kokemaan todellista luksusta.

Lue seuraavaksi:

Vinkit matkakassan keräämiseen, matkavakuutuksiin ja matkavaluuttaan